Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bedekr VI.: Zeeland

21. 11. 2019 | Televizní tipy
Nejzápadnější, nejméně obydlená a nejvodnatější. Provincii, která dala jméno Novému Zélandu vám ukáže Martin Písařík v pořadu Bedekr VI.: Zeeland  (Premiéra).

Zeeland v překladu znamená mořská země. A skutečně – je to kus Nizozemska, kterému daly sudičky do vínku věčný boj s vodním živlem. A to nejen tím slaným. Tři hlavní části provincie tvoří společnou deltu tří významných evropských řek. Mázy, Šeldy a Rýna. Tři řeky jsou spolu se třemi lvy i na erbu provincie, kterému vévodí latinský nápis LUCTOR ET EMERGO - Bojuji a vznikám. Tím se naznačuje, že bez věčného boje, by tato provincie nebyla.

Martin Písařík v roli průvodce pořadu nás zavede do všech tří částí provincie. Na severním poloostrově podlehne kráse pobřeží z písečných dun. Na prostředním poloostrově projde hlavní Bedekrměsto celé oblasti Middleburg. Na slepé deltě Šeldy si vypůjčí plachetnici a odvypráví příběh katastrofálních záplav, kterým padlo za oběť skoro 2000 lidí. Díky této události zde postavili přehradu, která povýšila boj Nizozemců s vodou na umění.

Díky ní už katastrofální záplavy nehrozí a navíc svou důmyslností umožnila přežití vzácných druhů živočichů. Mezi ně se počítají i ústřice a humři, které Martin samozřejmě ochutná. Nabere tak sílu na závěr cesty, která se bude věnovat jižní části provincie. Jde o jediné Flandry patřící Nizozemsku. Tady si připomene příběh Bludného Holanďana a vyzkouší i lyžařskou halu.

Bedekr VI.: Zeeland můžete sledovat 21. 11. 2019 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Bedekr VI.: Zeeland:

Bedekr VI.: Zeeland
Bedekr VI.: Zeeland
Bedekr VI.: Zeeland
Bedekr VI.: Zeeland
Bedekr VI.: Zeeland
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !