Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů

9. 03. 2013 | Televizní tipy
Česká televize uvede v neděli 10. března 2013 ve 20.00 na ČT 2 první z pěti filmů z nového cyklu autorských dokumentů Český žurnál. První snímek nese název Život a smrt v Tanvaldu.

Autory konceptu pořadu Český žurnál (a režiséry tří dílů z pěti) jsou známí dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda, kteří na sebe upozornili už v roce 2004 kontroverzní dokumentární komedií Český sen o fiktivním hypermarketu. V České televizi cyklus vzniká v tvůrčí skupině kreativního producenta Petra Kubici.

Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentůČeský žurnál je cyklus pěti autorských dokumentárních filmů, které nepublicisticky reflektují vybrané události roku 2012. Mladí filmoví dokumentaristé se v tomto osobitém konceptu chápou témat a událostí, které jsou diváci zvyklí vídat zpracovaná spíše od zpravodajců, či reportérů. V rámci Českého žurnálu jsou ale kauzy a události doby nedávné představeny skrze nepokrytě osobní pohled režisérů, polemicky, v překvapivých souvislostech, filmově vytříbeným jazykem, často s nadhledem a na ploše 52 minut.

„Při volbě tématu režiséři vycházeli z medializovaných událostí, za nimiž se skrývají silné příběhy. Časosběrné natáčení umožnilo sledovat události po celý rok s důrazem na aktuální, významná témata. Cílem formátu je přispět k celospolečenské diskusi, rozbíjet stereotypy. Filmy navíc s jistou ironií nahlížejí, jak se svět redukuje na zrychlené zprávy, rozvíjí příběhy jejich vteřinových hrdinů a nabízí hlubší reflexi jednotlivých témat,“
říká Petr Kubica, kreativní producent České televize.

Koncept dokumentárního cyklu Český žurnál, který se zabývá aktuálními událostmi, přibližují sami dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda. „Říkáme té metodě dokumentární zásahová jednotka. V nadsázce je tím myšleno, že upřednostňujeme, když je režisér dokumentu kromě role pozorovatele i hybatelem. Takže autor se neskrývá za kamerou, ale ve filmu vystupuje, klade otázky, zasahuje do děje. A pak nás také zajímalo zkusit si točit dokument s rychlostí reakce zpravodajců - když se něco stane, být tam. Ale nevyrobit z toho dvouminutový šot do večerních zpráv, ale sledovat ten příběh mnohem déle. Třeba o takovém Romanu Smetanovi, řidiči, co vynalezl ta proslulá billboardová tykadla, by si člověk vinou zpravodajské zkratky mohl myslet, že je to nějaký exhibicionista, co se rád promenáduje v televizi. My jsme ho ale poznali úplně jinak a snad to náš film ukáže a diváky tak překvapí,“ shrnují oba tvůrci pořadu Český žurnál.

Témata pro Český žurnál si volili samotní autoři z řad českých dokumentaristů a pro rok 2013 to jsou:

Život a smrt v Tanvaldu - dokumentární detektivka po stopách české xenofobie
Rozezlení - portrét sporu o pojetí piety v obci, která byla před 70 lety vypálena
Pančovaná republika - co všechno poodkryla metylalkoholová aféra?!
Spřízněni přímou volbou - historicky první přímá volba prezidenta ČR - upevnění demokracie, nebo reklamní pseudoudálost?
Svobodu pro Smetanu - příběh Romana Smetany, „tykadlového“ řidiče autobusu


Zdroj, foto: Česká televize



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů:

Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů
Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů
Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů
Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !