Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po Schladming-Dachsteinu

28. 02. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po Schladming-Dachsteinu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem pod Hoher Dachstein za opojným pocitem volnosti a za lamami, na schladmingské náměstí mezi rohaté, hlučné a odpudivé krampusy a do továrničky, kde šijí pravá Schladmingská saka.

Hornatý kraj Schladming-Dachstein je nejnavštěvovanějším regionem rakouského Štýrska. Příroda jako by tady nabídla každému něco. Hluboká údolí, převážně oblé kopce Nízkých Taur a také ostře řezaná skaliska Dachsteinského masivu. Obávaná jižní stěna vypadá impozantně. Pro horolezce je stále výzvou, ale obyčejní turisté se nahoru mohou vyvézt lanovkou. Z nejvyšších partií Dachsteinu je pak vidět do Tyrolska, Korutan a samozřejmě i do nedalekého Schladmingu.

Na cestě po Schladming-DachsteinuV pořadu Na cestě po Schladming-Dachsteinu se dozvíte, že poslední listopadovou sobotu se ve Schladmingu scházejí krampusové. Tyto rohaté, odpudivé bytosti „přišly“ do Alp z pohanských časů, ale dějiny jaksi nehodlají jen tak opustit. Naopak, jsou stále populárnější. Při takzvaných krampuslaufech procházejí krampusové městem a nahánějí hrůzu. I když, vše je samozřejmě pouze hra. Děti a výrostci je rádi provokují.
 
Ačkoliv se zdá, že zima v tomto kraji přeje jen lyžařům, mimo lanovky a sjezdovky pulzuje obyčejný všední život. Především farmářský. Chovají tu ovce, krávy a v jedné farmě dokonce lamy.  Klausnerhofovi je chovají kvůli kvalitní vlně, ale také jen tak pro radost. Pořádají s nimi výlety do hor.

Malým fenoménem, leč těžko přehlédnutelným, jsou takzvaná Schladmingská saka. Pravé Schladmingské sako je světle šedé melírované barvy, s typickými zelenými manžetami a knoflíčky s jelení rohoviny. Dříve oblek myslivců a lesáků, který se dnes nosí spíše ve svátečnější dny. V pořadu Na cestě po Schladming-Dachsteinu uvidíte, že sako se vyrábí ve zdejší továrničce, jejíž kořeny sahají až do 15. století. Majitel firmy je potomkem slavných horolezců Steinerových, kteří roku 1909 dobyli jižní stěnu Dachsteinu.

1. prosince začíná ve Schladmingu lyžařská sezóna. Zdejší skiareál patří mezi pět nejprestižnějších v Rakousku. Slangově se mu říká „Schladmingská houpačka“. To podle čtyř kopců v okolí: Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm. Všechny doslova spoutávají lanovky a jako stuhy se po nich vlní sjezdovky. Kdo miluje pohyb po skluznicích, se tady musí cítit jako v ráji.

Na cestě po Schladming-Dachsteinu lze sledovat 28. 2. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po Schladming-Dachsteinu:

Na cestě po Schladming-Dachsteinu
Na cestě po Schladming-Dachsteinu
Na cestě po Schladming-Dachsteinu
Na cestě po Schladming-Dachsteinu
Na cestě po Schladming-Dachsteinu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !