Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč nás fascinuje zlato? To zjistíte na Prima ZOOM

21. 11. 2023 | Televizní tipy
Zlato znamená moc. Už od úsvitu věků pohání celé lidstvo. Odhalte fascinující a zároveň děsivou historii vzácného kovu, který vyvolává neukojitelné touhy a krvavé střety. Krása zlata je zhoubná. Chamtivost po zlatě odjakživa vedla k bezohlednému zabíjení, ničení celých civilizací a kultur, ale i organizování sebevražedných výprav. 

A dodnes trvá. Zlato zůstává jedinou spolehlivou měnou v časech krize, vyrábějí se z něho velice žádané šperky a jeho cena neustále stoupá. Co je důvodem tak nesmírné a neodolatelné touhy po zlatě, kvůli které zůstává celý svět v neustálém napětí? Odhalte tajemství tohoto drahého kovu a prozkoumejte geologické, kulturní, politické a ekonomické souvislosti zlata. Dopřejte si blyštivé potěšení na Prima ZOOM.

Zlaté úterky na Prima ZOOM:


Proč nás fascinuje zlato? To zjistíte na Prima ZOOM21. 11. 20.00 Touha po zlatě (1. část)
28. 11. 20.00 Touha po zlatě (2. část)

Touha po zlatě (reprízy v pátek 24. 11. a 1. 12. v 9.10)

Zlato, jehož chemická značka je Au, patří mezi chemicky odolné, velmi dobře tepelně i elektricky vodivé prvky, ale jedná se o poměrně měkký drahý kov. Už od dávnověku je používán pro výrobu dekorativních předmětů a šperků a jako platidlo. V současné době je navíc důležitým materiálem v elektronice. V přírodě se vyskytuje zejména ryzí. 

Zlato je mimořádně trvanlivé a odolné vůči povětrnostním i chemickým vlivům. Vznik zlata je spojen v menší míře s explozí supernov a ve větší pak s kolizí neutronových hvězd. Tyto kosmické procesy poskytují dostatečné množství energie k tomu, aby se protony a neutrony mohly sloučit do podoby těžkého atomu zlata.

Do roku 2014 bylo vytěženo přibližně 175 000 tun zlata, což by představovalo krychli o hraně cca 21 m. Celkové světové zásoby zlata se pak odhadují na 50 tisíc tun. Jeho největším vlastníkem jsou Spojené státy americké, které mají celkem 8 133 tun zlata. Více než polovinu mají uloženu v kentuckém Fort Knoxu, zbytek se nachází ve West Pointu a Denveru.

V Česku se nacházejí zlatonosné žíly ve středních Čechách, v místech jako např. Jílové u Prahy, Roudný, Veselý kopec u Mokrska, okolí Rožmitálu, v Jeseníkách (Zlaté Hory) a v okolí Kašperských Hor. Vzhledem ke snaze zahraničních firem o průmyslovou těžbu zlata v České republice vzniklo v roce 1996 sdružení Čechy nad zlato, které sdružuje převážně města a obce z potenciálně ohrožených lokalit.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Proč nás fascinuje zlato? To zjistíte na Prima ZOOM:

Proč nás fascinuje zlato? To zjistíte na Prima ZOOM
Proč nás fascinuje zlato? To zjistíte na Prima ZOOM
Proč nás fascinuje zlato? To zjistíte na Prima ZOOM
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !