Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 46. týden

13. 11. 2023 | Televizní tipy
Historie, vesmír, příroda, záhady = Prima ZOOM. 

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 46. týden:

13. 11. 21.00 – Montana z výšky

Severozápadní americký stát Montana je téměř dvakrát větší než Španělsko, ale žije v něm jenom jeden milion obyvatel. Místní krajina a příroda se proslavily jako kulisa ikonických westernů. Prohlédněte si Montanu z výšky od zasněžených hor a dramaticky rozeklaných říčních kaňonů až po rozsáhlé travnaté a lesnaté oblasti. Odhalte, jak tato charakteristická topografie ovlivnila místní dějiny od indiánských válek v 19. století až po hledání ropy, které pokračuje dodnes. Montana z výšky přináší dechberoucí záběry jedné z nejrozmanitějších, nejdramatičtějších a nejobdivuhodnějších přírodních krajin v celé Americe.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 46. týden13. 11. 22.00 – Vesmírná záře (Planetky a komety)

Více než 50 let, jež uplynulo od prvních kroků člověka po Měsíci, nás vesmír nepřestává fascinovat a inspirovat. Dnes máme díky velkému technologickému pokroku a novým kosmickým úspěchům různých soukromých společností mnohem více možností zkoumat a dobývat vesmír než dříve. Chystá se slavný návrat člověka na Měsíc i dlouho očekávaná pilotovaná mise na Mars. Také neustálý průzkum exoplanet patří k nejslavnějším programům, díky kterým můžeme posunout hranice poznání zase o kus dále. Dokumentární seriál Vesmírná záře představuje nejnovější pokroky v tomto fascinujícím odvětví, jenž se rozvíjí doslova raketovou rychlostí. Nenechte si ujít kompletní přehled největších plánovaných vesmírných misí, které v následujících desetiletích ovlivní budoucnost celého lidstva.

13. 11. 23.00 – Jak funguje vesmír V (Tajemství deváté planety)

Od nejvzdálenějších koutů nekonečného kosmu až po náš vlastní vesmírný dvorek – seriál Jak funguje vesmír přináší přehled objevů, které změnily vše, co víme. Pátá řada odhaluje tajemství záhadné deváté planety na okraji Sluneční soustavy, neznámý původ černých děr, nové poznatky o nejznámější trpasličí planetě Pluto nebo nejhorší místa v kosmu. Jaké místo ve vesmíru je nejhorší? Nenechte si ujít podrobný a úplný přehled nejvíce smrtících kosmických koutů, kde by člověk rozhodně trpěl. Patří mezi ně i hvězda Betelgeuze, jež se zmítá ve smrtelných křečích. Mohla by každou chvíli vybuchnout jako supernova a stát se opravdovou hvězdou smrti.

14. 11. 20.00 – Eiffelova věž: Příběh legendy

V zákulisí konstrukce ikonické Eiffelovy věže je ukrytý příběh o neuvěřitelných problémech, které jí nevyhnutelně předcházely. Navrhnout a vztyčit třísetmetrovou věž ze železa a oceli nebylo jen tak, ale drama zahrnuje mnohem více než jen sváry soupeřících architektů. Významný a přelomový moment v historii strojírenství a techniky se stal počátkem radikálních změn. Ty postupně vedly k ostrému střetu mezi železem a kamenem, inženýrstvím a architekturou i moderním designem a starými osvědčenými postupy. Mediální kampaně v tisku, nekonečné lobbování, veřejně pořádané konference, očerňování soupeřů a shazování konkurenčních stavebních projektů, chlubení se velkými a významnými jmény – všechny strany usilující o stavbu Eiffelovy věže se zapojily do zuřivé bitvy bez ústupků. Tento historický film využívá trojrozměrnou animaci, oficiální dobové záznamy i osobní materiály zúčastněných, které exkluzivně poskytli jejich potomci. A díky tomu znovu oživuje vertikální závod v nové a neokoukané podobě.

14. 11. 21.00 – Tajemství templářských rytířů (Zrození bratrstva)

Odhalte tajemství nejtajuplnějšího a nejmocnějšího rytířského řádu středověku – templářů. Uvidíte, jak jejich moc a vliv rostly takřka až do nebes, ale i jak nakonec podlehli plamenům údajného kacířství. Ukážeme vám rituály a tradice tohoto středověkého rytířského řadu. Zjistíte, jak probíhala ničivá pomlouvačná kampaň zaměřená na zničení celého řádu nebo jak se šířily zvěsti o tom, že templáři přežili, ukryli se a jejich řád tajně pokračuje. Dozvíte se dokonce i to, jakým způsobem templáři ovlivnili Svatou zemi a jak ji spojili s evropským kontinentem. Tajemství templářských rytířů poprvé odhaluje stejnojmenná třídílná historická dokumentární minisérie. Nenechte se zmást legendami, které templáře obklopují, a seznamte se s nejnovějšími historickými poznatky.

14. 11. 23.00 – Nekončící povely (Spolu a prostřednictvím)

Tento seriál přináší nejen hluboce osobní portrét války proti nebezpečnému a násilnému extremismu, ale také mužů a žen, kteří jí zasvětili celý život. Tvůrci dokumentu získali bezpodmínečný přístup k americkým ozbrojeným silám. Díky tomu se dostali do nejhlubších útrob Pentagonu, předních bojových linií po celém světě, a dokonce až do kokpitu bojové stíhačky vyslané na zvláštní misi. Všechno začíná bitvou o město Mosul v Iráku.

15. 11. 20.00 – Krotitel koní

V údolí Darhat na severu Mongolska se ztrácejí koně místních kočovných kmenů. Zákeřní bandité tato ušlechtilá zvířata sprostě kradou, aby je za pouhých pár rublů prodali na ruská jatka. Ale Šuchert, darhatský jezdec, který bojuje se zločinem, je neúnavně pronásleduje. Když jeho bílý hřebec najednou zmizel, Šuchert hned věděl, co se stalo. Neváhal a vrhnul se do závodu proti času, aby bandity dopadl, svého hřebce našel a přivedl ho zpátky domů, ještě než udeří zima. Dobrodružný a napínavý film Krotitel koní je jako western z divokého Východu, kde obyčejný život píše podivnější zápletky než nějaká fikce. 

Naprosto autentický příběh přibližuje krádeže koní kočovných mongolských kmenů. Dochází k nim úplně běžně a pokaždé po nich následuje velkolepé pronásledování napříč rozlehlou stepí na severu země. Je to komplikovaná oblast, kde se střetává buddhismus se šamanismem, koně se soby, lovci se zlatokopy, a tak Šuchertova vzrušující výprava vede k řadě pozoruhodných setkání. Vydejte se na cestu do neznámého světa, do kterého má možnost podívat se jenom málo z nás. Do světa, kde bojovat za bezpečnost a spravedlnost znamená jít až na samou hranici vlastních možností.

16. 11. 20.00 – Těsné úniky 2. světové války (Nálet na Amiens)

Když chtěl americký plukovník Jimmy Doolittle zasáhnout útočící Japonsko přímo do srdce, vyslal bombardéry B-25 na nebezpečnou misi. Šance, že ji jejich posádky přežijí, byla jenom velmi malá. A přesto… Historický dokumentární seriál Těsné úniky 2. světové války se ohlíží za výjimečnými hrdiny, kteří v rozhodujících chvílích neváhali a štěstí stálo na jejich straně. Když se všechno zdálo ztraceno, našli se tací, kteří tomu odmítli uvěřit. 

Ať už to byli geniální generálové nebo obyčejní stateční vojáci, jejich činy a odvaha zachránily statisíce nevinných životů. Seznamte se s jejich osobními příběhy a zjistěte, jak se jim podařilo překonat nebezpečí a přežit sebevražedné nálety, akce v týlu nepřítele a zoufalé bitvy bez možnosti ustoupit. Sledujte, jak bombardéry plukovníka Doolittla zasáhly japonské územní na hranici vlastního doletu. Jak Orde Wingate vyvedl indickou pěchotu z takřka neproniknutelného obklíčení. Nebo jak se prapor černých vojáků bránil do posledního náboje a pomohl tím vyhrát rozhodující bitvu v Ardenách.

18. 11. 20.00 – Do divočiny: Korea (Hlas přírody)

Korea si vydobyla věhlas jako moderní, technologicky vyspělá země. Ale v pozadí ruchu velkoměst je ukrytá krajina ohromujících přírodních krás a pozoruhodné divočiny. Svěží mokřady a bahnité pláně jsou přímým protikladem vysoko stoupajících pohoří a rozbouřených mořských pobřeží. Mezi místní obyvatele patří nádherný jestřáb lesní, delfín skákavý nebo zvědavý psík mývalovitý, kterým se tady dobře daří už několik tisíc let. 

Divočina prosperuje také v pověstné demilitarizované zóně ležící na hranici dvou válčících národů. Sever a jih Koreje, mezi nimiž už 70 let přetrvává napjaté příměří, rozdělují vysoké ploty s ostnatými dráty. Uprostřed, dokonce i mezi tisíci nášlapných min, se rozkládá další jedinečný přírodní zázrak. Obývá ho množství zvířat – od divokých prasat přes obří sršně až po vzácné druhy ptáků. Uprostřed přetrvávající válečné hrozby vedou poklidný mírumilovný život.

18. 11. 21.00 – Balkánské národní parky (Národní park UNA)

Objevte skryté poklady Balkánu: jeho národní parky od Chorvatska po Řecko. Balkánský poloostrov je jedním ze tří poloostrovů jižní Evropy a má rozlohu 500 000 kilometrů čtverečních. Z politického úhlu pohledu ho provází nechvalná pověst vcelku chudého místa, které může kdykoliv vybuchnout jako sud střelného prachu. Poeticky tvoří geografickou hranici mezi západním světem a exotickým orientem. 

Toto dlouho přehlížené místo je místem plným takřka neznámých krás. Členitá pobřeží Balkánu omývá pětice moří: Černé moře, Marmarské moře, Egejské moře, Jónské moře a Jaderské moře. A dále ve vnitrozemí leží další skryté poklady, kterými jsou národní parky táhnoucí se od Chorvatska po Řecko. Vydejte se na vzrušující výpravu do této divoké a zatím ještě neprozkoumané části Evropy – přes hory, doly, jezera i moře.  


Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !