8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 45. týden

2. 11. 2015 | Televizní tipy
Budeme velmi zajímavě putovat vlakem, vezmeme vás na výpravu za piráty z Karibiku i do srdce požáru, s herci a komiky poznáte krásy přírody, odhalíme nejrůznější záhady a vydáme se do vesmíru. Ten nejrozmanitější svět najdete na Prima ZOOM.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 45. týdnu?


2. 11. 21.00 – V srdci požáru – 1. část


Proč se požáry tak často vyskytují v Austrálii a proč se s nimi obtížně bojuje? Dvoudílný dokumentární film V srdci požáru prozrazuje překvapivou odpověď. Dozvíte se ji od odborníků, kteří mají zkušenosti s ničivými plameny přímo z předních linií. Podíváte se do Sydney, kde se nachází detailně propracovaný systém rychlé odezvy navržený tak, aby se spustil v první chvíli ohlášení požáru. V terénu uvidíte, jak se hasí tráva, jež vzplanula v blízkosti ohroženého města, nebo jak musí tým požárníků vyrazit po svých do buše, aby zabránil šíření ohně zažehnutého blesky.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 45. týdenVe druhém dílu vysvětlí přední vědci zaměření na výzkum požárů a jejich chování příčiny největších a nejextrémnějších požárů na australském území i to, proč je vítr takovým smrtícím faktorem. Stanete se svědky fantastické letecké operace a uvidíte, jak se požár v národním parku bombarduje vodou. Dokonce zažijete, jaké je být zavřený v požárním autě obklopeném plameny. To není všechno! Vždyť v roce 2014 zažila Austrálie nejhorší sezonu za posledních deset let a 70 tisíc hasičů bojovalo až se stovkou požárů denně.

3. 11. 18.00 – Velké vlakové putování II (Španělsko)

Přistoupili, prosím? Druhá série dobrodružného cestopisného seriálu Velké vlakové putování vás sveze z Madridu na Gibraltar, z Turína do Benátek, z Drážďan do Kielu, z Kodaně do Osla, z Prahy do Mnichova a nakonec z Bordeaux do Bilbaa. Průvodcem a společníkem je opět Michael Portillo, vyzbrojený Bradshawovým kontinentálním vlakovým průvodcem z roku 1931. Zjistěte spolu s ním, jestli Velké vlakové putování napříč železnicemi křižovanou Evropou zůstává stejně exotické i po tolika desetiletích, která uplynula od jeho publikování.

3. 11. 19.00 – Saharský expres

Je to jedna z nejdelších tratí na světě. Táhne se 700 kilometrů přes nehostinnou saharskou poušť. Jezdí po ní čtyři lokomotivy, které za sebou vláčí 210 nákladních vozů. Celá souprava měří dohromady dva a půl kilometru. Proč? Skutečné bohatství Sahary totiž leží v zemi nikoho, kde stojí hornické město Zouérat. Obyvatelé pouště tady z útrob prašné krajiny každoročně vyrvou 15 milionů tun železné rudy.

Surový materiál se pak převáží Saharským expresem na pobřeží. Cesta normálně zabere 18 až 20 hodin – pokud nenastanou problémy. Protože však vede rozlehlou, nevypočitatelnou pouští, kde jsou výjimky pravidlem, kdykoliv se může cokoliv přihodit. Přetížený vlak často vykolejí, ale největší nebezpečí představuje pohyb písečných dun a písečné bouře. Jedinečný dokumentární film Saharský expres nabízí fascinující podívanou v kulisách vyprahlé exotiky západoafrické Mauretánie.

3. 11. 21.00 – Ztracené světy II (Piráti z Karibiku)

Piráti, kteří se stali symbolem Karibiku, ovládali v 17. století nejen tamější vody, ale byli zároveň hybnou silou místní ekonomiky. Historici se rozhodli zmapovat příběh nejslavnějšího z nich – Henryho Morgana. Ten vyrůstal v britském pobřežním městečku Llanrumney. Z tohoto místa vyrážely do oblasti Karibiku zámořské lodě plné mužů, kteří chtěli jako žoldáci britské armády začít za mořem nový život. Morgan byl jedním z nich. V karibské osadě Port Royal se z něj stal velitel bukanýrů, uprchlíků, kteří přepadávali obchodní lodě. Vzniklá pirátská posádka pak přepadávala španělské lodě i obchodní osady s povolením britské vlády, která je využívala jako útočníky proti španělským nepřátelům.

Loupeže vydělaly pirátům velký objem peněz, které pak utráceli v hostincích a nevěstincích města Port Royal, z něhož se tak stalo významné obchodní centrum. Po nějaké době postavila britská legislativa piráty mimo zákon, a ti začali být popravováni. Morgan rychle využil svého nakradeného majetku a nakoupil plantáže s cukrovou třtinou, na kterých pracovali otroci. Stal se z něj guvernér Jamajky, který spolupracoval na potlačení pirátství. Zemřel v roce 1688 a tři roky nato došlo ve městě Port Royal k sesuvu 13 akrů půdy, což předznamenalo postupný odliv obchodu do vnitrozemí.

4. 11. 20.00 – Divocí tvorové s Dominicem Monaghanem (Za keňskými hady)

Herec a nadšený amatérský přírodovědec Dominic Monaghan (známý z Pána prstenů, filmu X-men a seriálu Ztraceni)  zve diváky na vzrušující dobrodružství v málo prozkoumaných koutech světa. Cíl? Najít nejzajímavější, nejplašší a nejexotičtější divoké tvory naší planety. Monaghan je pevně odhodlaný sdílet s diváky vlastní vášeň pro nepochopené a často nebezpečné zástupce hmyzu, plazů a savců. V každé epizodě Divokých tvorů proto spojuje síly s místními obyvateli a odborníky, aby se dozvěděl všechno, co se dozvědět dá. Díky tomu, že už od dětství ví, jak se má chovat ke zvířatům nebo se o ně starat, je dokumentární seriál Divocí tvorové s Dominicem Monaghanem vzrušující podívanou prošpikovanou vysoce nakažlivým nadšením.

4. 11. 21.00 – Blázni do zvířat (1. díl)

Když se přestěhoval na venkov, nadchnul se oblíbený britský komik Julian Clary pro přírodu. V nové dobrodružné dokumentární minisérii se setkává s nejvášnivějšími milovníky přírody v celé Anglii. Jsou to různorodí fanoušci zvířat a rostlin, posedlí tím, co žije na jejich vlastním dvorku i na druhé straně za plotem. Julian a jeho štáb se pro ně stávají učiněnými spasiteli, protože objekty jejich zájmu zachycují na kameru v takové podobě, v jaké je jejich obdivovatelé ještě neviděli. Těšte se na tunu zajímavostí o fascinujících rostlinných i živočišných druzích ve Velké Británii, fantastické detailní záběry, ale i Julianův typický smysl pro humor.

5. 11. 18.00 – NASA: Nejvýznamnější mise (Začátek nové éry)

NASA se společně s Rusy pustila do projektu mezinárodní vesmírné stanice. V listopadu 1998 vzlétla první ruská raketa s částí vesmírné stanice, vážící 21 tun. O měsíc později vzlétá raketoplán Endeavour s prvním segmentem z NASA. 400 km nad Zemí jsou obě sekce spojeny, následuje dopravení a instalace vnitřního vybavení. Na stanici dále míří Sojuz, postupně se odehrají desítky letů, kdy jsou dopraveny další a další součásti. Na stanici jsou stálé posádky, které se po několika měsících střídají.

Vzlet raketoplánu Columbia se odehrál v roce 2003. Při startu se cosi uvolnilo z nádrže a zasáhlo raketoplán, ale většina se domnívala, že šlo jen o izolační pěnu. Žádný problém nenastal, 7 astronautů uskutečnilo několik testů a procedur a po 16 dnech zamířili zpět na Zemi. 17 minut před přistáním se ale objevil problém – ztráta 4 tepelných snímačů a zvýšení tlaku v pneumatikách. Spojení se poté přerušilo a raketoplán stále nebyl na dohled. Brzy se naplnily nejhorší obavy – na nebi se objevila žhavá čára a exploze. Trosky raketoplánu dopadly na území 3 států. V NASA museli překlenout zármutek a zjistit, kde nastal problém. Na zpomalených záběrech startu byla spatřena pěna, která prorazila do křídla díru o velikosti bowlingové koule.

Dokud byl raketoplán ve vesmíru, nebyl to problém, ale průlet atmosférou s takovýmto poškozením zvládnout nemohl. Lety byly přerušeny až do 26. července 2005, kdy vzlétl raketoplán Discovery. Do běžných procedur přibyl obrat s raketoplánem o 360 °, aby posádka na stanici zhlédla, zda na něm není patrné nějaké poškození.

6. 11. 19.00 – Kniha tajemství Ameriky I (Tajné dějiny sídla Playboye)


Sídlo Playboye a současně i jeho zakladatele, legendárního Hugha M. Hefnera, kde se pořádají striktně elitářské večírky, na nichž je možno potkat jak slavné filmové hvězdy, tak i významné politiky, leží v západní části Los Angeles, v Holmby Hills na Charing Cross Road. Sídlo bylo postaveno ve stylu anglického panství v gotickém tudorovském stylu v roce 1919 pro jednoho anglického podnikatele.

Když v roce 1959 založil tehdy třiatřicetiletý Hugh Hefner svůj magazín pro pány, sídlil nejprve v rezidenci na Zlatém pobřeží. Teprve v roce 1971 pověřil svou přítelkyni Barbi Bentonovou, aby mu našla v LA sídlo hodné „sultána sexu“. Ta vybrala právě panství na Charing Cross Road, za které Hefner zaplatil 1 100 000 dolarů. Dnes je jeho cena odhadována na 75 až 100 milionů dolarů. Sídlo prošlo rozsáhlými úpravami, jejichž výsledkem je například pověstná jeskyně, do které se lze dostat třemi způsoby. V parku rostou sekvoje, vysoké až 30 metrů, a je zde i malá zoo. Nechybí hřbitov, kde jsou pochována Hefnerova oblíbená domácí zvířata, zejména psi. Dům má 29 pokojů, v Hefnerově ložnici, kam smí jen ti, které výslovně pozve, se nachází nádherná dřevěná vyřezávaná postel s motivy z majitelova života.

„Virtuální Disneyland pro dospělé“ není přístupný každému, je jen pro zvané hosty, o jejichž bezpečí a zachování soukromí se starají kamery, alarmy a nejdůmyslnější bezpečnostní systémy. Přísná pravidla platí i pro zaměstnance, kteří mají povinnost splnit hostům každé přání, a to v kteroukoli denní či noční hodinu. Sám Hugh Hefner žije podle přesného denního plánu a na cesty si bere z domu vše potřebné, včetně vlastního jídla. Ostrahu má od dob vraždy Johna Lennona, kdy byl na Nixonově seznamu nepřátel a sledovala ho i FBI. Existenci tzv. „Elvisova apartmá“, kde kdysi slavný zpěvák strávil jednu noc a které je od té doby uzavřené, ovšem sám Hefner popírá. Zajížděl sem i Michael Jackson, který zde chtěl v klidu a soukromí sledovat filmy a byl do hlediště i z něj vždy diskrétně doprovázen členem ostrahy. V sídle pobývali ale i dlouhodobější hosté, třeba slavný herec Tony Curtis.

Dům totiž funguje jako prvotřídní hotel. Má ale i svůj pevný řád, třeba pondělní večery vyhrazené výhradně mužům. Nejživěji je zde o víkendech, ale ani tehdy nesmí chybět promítání filmů, na které by se návštěvníci měli vždy dostavit včas, nechtějí-li vzbudit nevoli hostitele. Úspěch mají i tematické večírky – u příležitosti Halloweenu, Silvestra, Hefnerových narozenin a svátku 4. července. Tehdy má sídlo zvláštní povolení pořádat ohňostroj.

6. 11. 21.00 – Akvária na míru II (Žraločí akvárium)


Brett lenoší a sleduje televizi. Náhle uvidí, jak známý komik Tracy Morgan žádá, aby mu nějaký odborník postavil doma velké akvárium pro žraloky. Ihned se s ním spojí a jedou se podívat do jeho domu. Problém je ovšem v tom, že Tracy chce akvárium v suterénu, podél celé zdi, tedy asi 6 metrů dlouhé, které se po úzkém schodišti do místnosti nikdy nedostane. Je tedy třeba akvárium – tentokrát ze sklolaminátu – nejprve postavit, potom rozřezat, dopravit na místo a tam složit dohromady. Bude mít tři okna, kudy bude možno pozorovat ryby, a jeho tématem bude film „Čelisti“, který má Tracy velmi rád. Chce proto, aby tam byla připomenuta žralokem zničená loď Orca, a dokonce si přeje i makety ukousnuté ruky a nohy. Podle Brettovy nohy a Wydeovy ruky! Něco takového oba přátelé ještě skutečně nedělali!

Z odlitků jejich končetin jsou vyrobeny hrůzostrašně vypadající dekorace, vlevo je obrovská žraločí tlama, která se zakusuje do lodi. Ještě než dojde ke skládání v Morganově domě, vyberou Wayde a Brett ryby: rejnoky marany a trnuchy a žraloky černocípého, dlouhoploutvého a tři žraloky leopardí, kteří sem budou dopraveni letecky přímo z Bali. Navíc několik menších ryb, na které žraloci nebudou útočit, například kousavých sapínů. Cestu k akváriu bude doprovázet pohybem spouštěná nahrávka se zlověstným hlasem: „Budeš potřebovat větší akvárko!“ Při instalaci je třeba poněkud nabourat futra dveří a příčky schodiště, sestavování přímo v suterénu není jednoduché.

Filtrační systém musí být nakonec také o něco menší. Zkrvavená ruka a noha plavou na hladině, je třeba je navrtat, vypustit vzduch a nenápadně připevnit ke dnu. Akvárium osvětlují moderní světla a vše vypadá jako skutečné. Poslední fáze spočívá ve vypuštění ryb a pak už je možné zavolat Morgana. Ten je naprosto nadšený: akvárium zcela předčilo jeho očekávání. Stejně okouzlení jsou i další členové jeho rodiny. Akvárium je dlouhé 6 metrů a jeho obsah je 11 300 litrů vody.

7. 11. 19.00 – Historická Akta X (Sodoma a Gomora a Voynichův rukopis)

V první části dokumentu budeme pátrat po pravdě o městech Sodoma a Gomora. Archeolog se snaží zjistit, zda města existovala a jak zanikla. Tato města nebyla stále ještě objevena a podle archeologa se dosud hledalo na špatném místě. V jeho přesvědčení ho utvrzuje studium Bible, nápověda z další knihy, a nakonec i odborník, který mu pomohl s výkladem originálního textu Bible. Archeolog se tedy pustil do průzkumu oblasti, kde si myslí, že se nacházela Sodoma, načež iniciuje vykopávky, během nichž je skutečně objeveno město zničené požárem. Archeolog našel v troskách kus keramiky, který je velmi zvláštní.

Střep má totiž na svém povrchu sklo, ale to neodpovídá stáří střepu, tehdy se ještě sklo nepoužívalo. Nechal tedy střep prozkoumat v laboratoři, kde zjistili, že došlo k tavení samotného jílu. Střep vypadá stejně jako střep nalezený kousek od výbuchu jaderné bomby. Město tedy zničil oheň o teplotě, kterou tehdy neznali. Mohlo by jít skutečně o město Sodoma, které zničil boží oheň? Odpověď zatím neznáme, ale archeolog je odhodlaný v pátrání pokračovat.
Nick byl jedním z prvních programátorů počítačových her, ale nyní se rozhodl rozluštit Voynichův rukopis. Jde o knihu, jejíž text zatím nikdo nerozšifroval. Kniha je plná ilustrací, ale botanikové dosud nedokázali identifikovat všechny rostliny v ní zobrazené. Nick odjíždí do Benátek, kde začíná jeho pátrání. V kresbách skutečně rozeznává několik věcí z Benátek, ale pak dostane nové vodítko a odjíždí do Milána.

Díky ilustracím, které slouží jako indicie, dochází Nick k názoru, že Voynichův rukopis napsal architekt Antonio Averlino. Ten měl podle všeho vyzradit Turkům tajné informace o výrobě benátského skla a právě rukopis mohl být zašifrovaný návod. Vynášení informací z Benátek byl v té době velmi závažný prohřešek. Nick ještě před cestou do Milána navštívil odborníka na šifry, a ten šifru z rukopisu přirovnal k jedné, která se používala v Miláně. Všechno tedy dává smysl. Averlino možná napsal knihu, ve které předal tajné informace Turkům.

8. 11. 18.00 – Touha po poznání (Vymývání mozků)
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 45. týden
Podle některých teorií je možné naprogramovat lidský mozek. Tyto teorie tvrdí, že za šokujícími zločiny novodobé historie je právě vymývání mozku. Jednou z vědeckých výzev proto je zjistit hranici svobodné vůle člověka. Američtí vědci uskutečnili průlomový experiment, v němž se pokusili změnit hypnózou v nájemné vrahy mentálně zdravé lidi dodržující zákony. Experiment se skládal ze čtyř fází. V té první byla u 185 dobrovolníků vyšetřena fyzická a duševní způsobilost k hypnóze. Jedenáct vybraných osob bylo zhypnotizováno, příkazy byla zjištěna hloubka jejich hypnózy a stupeň emocionální halucinace. V druhé fázi přišlo na řadu potlačení společenských norem.

Dobrovolníkům bylo v hypnóze nařízeno, aby se svlékli v restauraci do spodního prádla. Do dalšího kola postoupily jen 4 osoby. Třetí fáze pokusu byla extrémní. Účastníci se měli ponořit do ledové vody, která jim v hypnóze byla prezentována jako příjemně teplá. Na tomto úkolu ztroskotali tři lidé, ve vodě vydržel 2 minuty pouze jeden muž. Aby si v poslední, čtvrté fázi neuvědomoval souvislosti, bylo mu sděleno, že do dalšího kola nebyl vybrán. Poté byl pod záminkou výstupního pohovoru zhypnotizován a naveden, aby zastřelil zahraničního politika vycházejícího z hotelu. Toho zastupoval kaskadér a „vražednou“ zbraní byla vzduchová pistole. Muž politika skutečně „zastřelil“. Když byl probuzen z hypnózy, na nic si nepamatoval. Pro autory experimentu to byl důkaz, že lze lidem vymýt mozek a programovat je k určitému činu, ale věda tento osamocený pokus brát jako důkaz nemůže.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 45. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !