8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hudební festival Znojmo ´09

6. 07. 2009 | Ze společnosti
Pátý ročník Hudebního festivalu Znojmo, který se uskuteční ve dnech 10. července až 26. července, se ponese ve znamení hudby skladatele Josepha Haydna, u nějž si letos připomínáme dvousté výročí úmrtí.

Sedmnáctidenní program je nabitý hudbou tohoto význačného skladatele, tak jak jsou návštěvníci zvyklí, tedy v klasickém i netradičním pojetí a ve spojení s lahodným moravským vínem. Patronem festivalu je houslový virtuóz Pavel Šporcl, který Haydnovu hudbu představí na dvou recitálech.

Letos je festival propojen tematikou napoleonských bitev, neboť si připomínáme dvousté výročí Napoleonovy bitvy u Znojma. Součástí festivalu bude i rekonstrukce napoleonské bitvy v rámci slavnostního zahajovacího koncertu s podtitulem Napoleon a hudba.

Houslový virtuos Pavel Šporcl bude nejvýraznější osobností, která vystoupí na 5. ročníku Hudebního festivalu Znojmo ´09. Pavel Šporcl: „Těším se do Znojma na Haydna, na operu i na svou vinici!“

Šporcl je již pátý rok patronem festivalu a milovníci vážné hudby budou moci Hudební festival Znojmo ´09vyslechnout jeho provedení Haydnova Koncertu pro housle a orchestr. Stane se tak 13. a 14. července. „Haydn patří mezi deset mých nejoblíbenějších skladatelů, jeho hudbu mám rád, i když to neplatí o houslové tvorbě,“. „Haydnův koncert jsem hrál naposledy před deseti lety, a tak už cvičím. Budu si podlaďovat housle o čtvrttón, protože hrát budeme tak, jak ve své době hrával sám Haydn. Přátelé se na koncert těší už proto, že mě zase uslyší hrát falešně,“ žertuje virtuos.

Do Znojma se vypraví také proto, že se mu snad konečně podaří zhlédnout operní představení, což se mu při předchozích ročnících z pracovních důvodů ještě nepodařilo.

Pavlu Šporclovi byl nedávno přímo ve Znojmě věnován kousek vinice, kterou chce během festivalu poprvé navštívit. Uznáváný vinař Stanislav Mádl, jeden z partnerů festivalu, muž, který se stal předlohou pro postavu zemitého vinaře v českém filmu Bobule a Šporclův dobrý přítel, houslistovi v této souvislosti žertem vzkazuje: „Pavle, nezapomeň, že do vinohradu sa chodí s motykú – né s mobilem!“

Zdroj: Hudební festival Znojmo´09

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !