Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Státní zámek Litomyšl

17. 09. 2016 | Česká republika
O dovolené jsme s rodinou navštívili renesanční zámek Litomyšl, kam bych vás ráda tímto článkem pozvala. Jedná se o jednu ze dvanácti památek světového dědictví UNESCO. Historie zámku sahá až do středověku, ale nejdůležitějším obdobím byl čas, kdy jej vlastnil pardubický Vratislav II. z Pernštejna. Od poloviny 16. století zámek v Litomyšli vypadá stále stejně, přičemž má na omítce typické sgrafity a proslavený je také díky svému baroknímu divadlu.

Když jsme na zámek jeli, chtěli jsme zaparkovat u kostela, ale zrovna v něm probíhala svatba, a tak nám nezbývalo, než se poohlédnout po parkování jinde. O pár ulic dál jsme zaparkovali před něčím domem a k zámku se vrátili pěšky.

Nejdříve jsme si koupili výhodnou rodinnou vstupenku a to do zámeckého divadla a reprezentačních pokojů. Děti si zakoupily nezbytné známky do cestovního deníčku a paní pokladní jim dala razítko. Ještě byla možnost projít si zámek celý, ale byli jsme si s manželem jistí, že děti by tak dlouho pozornost neudržely. Než prohlídka začala, prošli jsme se venku malým parkem a užívali si vyhlídku na Litomyšl, která je známá také jako Smetanova Litomyšl. (Každý rok tu na počest rodáka Bedřicha Smetany probíhá velký hudební festival Smetanova Litomyšl a to právě v areálu zámku.)

Zámek LitomyšlPotom už si nás ale zavolala naše mladá paní průvodkyně a naši prohlídku zámku započala v zámeckém divadle, které je druhým nejstarším palácovým divadlem v českých zemích a bylo postaveno roku 1797. Na zámku jsou na něj nejvíce pyšní. Mohli jsme se dokonce posadit do lavic, zatímco nám povídala průvodkyně o historii zámku a poté i malého barokního divadélka, což bylo pro děti skvělé. Měli tam krásně nakreslené kulisy a celkově to vypadalo parádně. Dceři se nejvíce z prohlídky líbil pokoj, kde měli ohromné obrazy koní s malou hlavou – jednak proto, že má ráda zvířata, jednak proto, že jí připadali legrační. Synovi a manželovi se zase nejvíc líbil pokoj s kulečníkem bez děr, který zabíral velkou část jedné místnosti. Prohlídka byla tak akorát dlouhá, průvodkyně povídala velmi zasvěceně a krásně jí bylo všechno rozumět. Ochotně nám taky odpovídala na naše dotazy, přičemž se všem zatajil dech, když vyprávěla o požáru, který zámek postihl v roce 1775.

Po prohlídce jsme průvodkyni poděkovali a šli se ještě podívat do francouzských zámeckých zahrad, kde jsme si udělali menší procházku a také pár fotek. Všechno tam bylo hezky opečovávané a upravené, byl to krásný park.

Nakonec jsme si ještě dali pohár v zámeckém občerstvení a spokojeně potom mohli vyrazit domů. Litomyšlský zámek mohu jenom doporučit.


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Státní zámek Litomyšl:

Státní zámek Litomyšl
Státní zámek Litomyšl
Státní zámek Litomyšl
Státní zámek Litomyšl
Státní zámek Litomyšl
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké povídání o pěkném zámku v krásném městě.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles