Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šťavnatá pečínka aneb tradice svatomartinské husy

9. 11. 2012 | Svátky
K svátku Martina neodmyslitelně patří nejen pranostika o příjezdu na bílém koni, ale také pití vína a husí hody, které v posledních letech zažívají obnovenou popularitu.
V různých koutech Česka je datum 11. listopadu spjato s přípravou voňavé a křupavé pečínky. Chovatelé mají v té době napilno, nápor zákazníků očekávají i supermarkety a potravinové řetězce. Odkud ale tradice svatomartinské husy pochází? A proč ji děláme právě na Martina?

Husa v roli zrádce

Tak jako téměř každý zvyk lze i svatomartinskou husu vykládat dvěma způsoby: mytickým a antropologickým.
Mytické pojetí má hned několik vysvětlení, proč se na Martina dělá právě husa. Jedna pověst praví, že když měl být svatý Martin jmenován biskupem, z vrozené skromnosti se před touto poctou ukryl do husince. Místo toho, aby husy Martinovu skrýš bránily, zradily jej svým kejháním, a proto skončily na pekáči. Jiná legenda říká, že husy svojí hlučností neustále přerušovaly Martinovo kázání. Za trest tak pykají na svatomartinské tabuli. Mezi lidmi však tyto pověsti nejsou příliš známé. O huse v roli zrádce slyšelo jen zhruba 0,5 % populace, jak uvádí průzkum společnosti Médea RESEARCH.

tradice svatomartineské husyOproti tomu se kulturní a sociální antropologie na tradici svatomartinské husy dívá poněkud střízlivěji. Z jejího pohledu byl svátek Martina důležitým mezníkem v hospodářském roce. K tomuto dni odcházeli děvečky a čeledíni ze služby, sčítaly se ztráty a výnosy, konaly obecní hromady. Hospodáři zabíjeli vykrmenou drůbež, která nebyla vhodná na chov. Pečení hus tak mělo racionální důvody.

Ať tak, či onak, jisté je, že tradice se zachovala do dneška. Nejvíce ji přitom dodržují Pražané. Podle uvedeného nezávislého výzkumu se téměř 15 % z lidí, kteří pravidelně pořádají husí hody, koncentruje do Prahy. Až za hlavním městem následuje Morava (skoro 10 %) a zbytek Čech (8,7 %).

Jak husu správně udělat?

Tajemství šťavnaté a voňavé pečínky spočívá v pomalé přípravě, které věnujte klidně i 12 hodin. Trouba přitom musí být zahřátá jen velmi málo. Průměrná husa se při teplotě 100°C upeče za sedm až osm hodin. Ideální je ponořit maso do sádla, předejdete tak jeho vysušení. Pečeni můžete podávat buď klasicky s knedlíkem a zelím, nebo vyzkoušejte bramborové lokše maštěné husím sádlem. Pokud nemáte domácí chov, nevadí. Kvalitní husu seženete i v běžném supermarketu.

Zdroj, foto: Kaufland


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Šťavnatá pečínka aneb tradice svatomartinské husy:

Šťavnatá pečínka aneb tradice svatomartinské husy
Šťavnatá pečínka aneb tradice svatomartinské husy
Šťavnatá pečínka aneb tradice svatomartinské husy
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mě se tak sbíhají sliny...mňamSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dala bych si říct
Obrázek uživatelky
profil
mnam mnamSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mnááááááááááááááám ,to je dobrotka
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík sbíhají se mi sliny....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles