Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Střípky z Barcelony

9. 11. 2013 | Evropa
Ať se vydáte do Barcelony v jakoukoli roční dobu, bude vždy plná turistů.
Zvolte si období podle účelu a představ, co od návštěvy Barcelony očekáváte. Jestliže máte v plánu prohlédnout si pořádně všechny památky, projít si krásné parky, uličky a zákoutí města, zvolte březen, duben a pak až zase říjen nebo listopad. Procházky a prohlídky pamětihodností se špatně zvládají, když vládnou čtyřicetistupňová vedra. Ta mohou přijít už v květnu a panují až do konce září, ještě v říjnu nejsou výjimečné třicítky. To je pak opravdu nejlepší odpočívat na pláži a radovat se z moře.

Hlad mít v Barceloně rozhodně nebudete. Samozřejmě, že pro turisty jsou připravena všechna možná známá lákadla ve stylu rychlého občerstvení jako jsou palačinky, párečky, hamburgery, gyros, hranolky apod., ale sami Barceloňané tyto pochoutky nevyhledávají, raději si zajdou na jídlo do nesčetných restaurací a kavárniček. Snídají většinou doma, velké oblibě se těší churros - křupavé smažené pečivo podávané s čokoládovou omáčkou nebo tradiční guacamole - pasta z avokáda s česnekem a olivovým olejem.

Nejvíce si ale pochutnávají na rybách a mořských plodech. Ty si dejte v restauraci bez obav, o čerstvosti nemůže být pochyb, jisté je, že byly v moři ještě ráno. Také si užijte ovoce a zeleninu. I ta je v obchodech stoprocentně čerstvá. Každé ráno se naváží z trhu a neexistuje, aby na pult přišlo ovoce a zelenina ze včerejšího dne.

BarcelonaPozor ale na vodu. V Barceloně voda z vodovodu není pitná ani v domácnostech, Barceloňané kupují barely s vodou na pití a vaření. Pouze na pláži jsou pítka, tam pitná voda je a bez obav se můžete napít.

Barcelona je plná srdečných a milých lidí, ale i tady si musíte dávat pozor. Hlavně dámy, sedíte-li v zahradní restauraci či kavárně, nikdy nepokládejte kabelku nebo batůžek na stůl nebo vedlejší židli. Rychlost, s jakou se znenadání objeví jezdci na motorce a zavazadlo vám seberou, je neuvěřitelná. Policie vám moc nepomůže, denně má stovky takových hlášení. A vyřizování ztracených dokladů je v Barceloně problém, i obyvatelé s každou úřední záležitostí musí do Madridu. Nejlepší je pořídit si před cestou fotokopii nějakého dokladu a originál nechat v bezpečí hotelového trezoru. Kopií se sice nemůžete prokazovat, ale policie je na tento způsob zvyklá a v případě nutnosti s vámi pro doklady do hotelu dojede. A ještě, procházíte-li se parkem a na lavičce posedává skupinka mladíků, vyhněte se jim obloukem, nebo přejděte kolem co nejrychleji a hlavně...nemluvte. Ne, že by vás chtěli třeba v poledne přepadnout, naopak, obstoupí vás a jako cizinci budou vám nabízet svoje služby průvodců a podobně, ale pravděpodobně mají největší zájem o vaši peněženku, hodinky nebo mobil.

Věřím ale, že potkáte hodné a poctivé lidi. Dejte se do řeči třeba v kavárně se starousedlíky, pochvalte katalánskou metropoli a uvidíte, že vám ochotně poradí, kde koupit nejlepší a nejlevnější olivový olej nebo i místo, kde se prodává rozlévané portské víno, mnohem kvalitnější a levnější než v obchodech. Nezapomeňte si přivézt domů i bílého tuňáka v olivovém oleji, mušle a jiné mořské plody, ale také vynikající kdoulové želé a výborný ovčí a kozí sýr.

A také turrón - speciální cukrovinku z mandlí, cukru a medu v mnoha příchutích. Ta je spojena zejména s obdobím Vánoc. A Vánoce nejsou v Barceloně vůbec nudné. Od listopadu je v centru několik trhů, kde je k dostání téměř všechno běžné vánoční zboží - od umělých stromečků po nugát. Ale je tam i něco navíc. V Barceloně není velkou tradicí mít doma stromek. Některé domácnosti ho ani nemají, ale co nesmí chybět doma nikdy, je ...betlém. Každý rok se přikupují jednotlivé figurky a v žádném betlémě nesmí chybět postavička kadícího mužíčka. Na Štědrý den chodí Papa Noel, ale dává dětem jen sladkosti a drobnosti. Na velké dárky si musí počkat až do 6.ledna - to jest na Tři krále. Ti připlouvají do Barcelony na lodi a z přístavu je přiváží do centra vlak. Potom už následuje obrovský průvod. Tři králové a jejich početná družina jedou v ulicích na nádherně vyzdobených vozech a házejí mezi kolem stojící děti a dospělé velké množství karamelek v různobarevných obalech. Celé město žije touto událostí a přípravy na ni trvají několik měsíců.

A ještě jeden zvyk spojený s loučením se starým rokem. Při každém úderu hodin odbíjejících půlnoc musíte sníst jednu kuličku hroznového vína. Někdy si to zkuste, není to snadné.

Tak co, milí čtenáři, už jste se rozhodli, v jakém období Barcelonu navštívíte? Tak či tak, věřím, že se vám tam bude líbit a že toto krásné město splní všechna vaše očekávání.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Střípky z Barcelony:

Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
Střípky z Barcelony
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásné město, díky za vzpomínku Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mooc hezké počteníčkooo
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek i fotky!Smajlík

V Barceloně jsem byla před lety, líbilo se mi tam, ale jak píše Dědková, přišly k nám 2 dívky a nabízely nám karafiáty. Už trošku ošlé. Chtěly za ně zaplatit,tak jsme je odmítly, byly nám podezřelé kytky i ty dívky. Možná by se nám taky něco ztratilo.
Obrázek uživatelky
profil
přímo v Barceloně jsem prakticky byla jen na letišti, a pak hned ujížděla mimo, pobývali jsme v Costa de Brava v září (to bylo moře krásně teplé) v Costa de Sol v červnu (to bylo moře studené) - celkově je Španělsko krásné, hodně památek, bohužel v Malaze jsem byla v parku okradena, přesně jak je popisováno, najednou byli kolem mě a já chudší o 50 euro ani nevím jak,chtěli drobné za karafiát a v hotelu jsem zjistila, že mi zmizela z peněženky 50eurovka.
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavý článok a krásne fotkySmajlík.

Hoci chuligánov majú ako hocikde inde, čo sa týka vianočných zvykov tu platí: iný kraj - iný mrav.
A s tým hroznom to na Silvestra možno skúsim.
Ja by som do Barcelony išla v ktorúkoľvek ročnú dobuSmajlík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles