Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Střípky z Provence - Aix-en-Provence

10. 08. 2013 | Evropa

Město kašen, rodiště a působiště slavného malíře-impresionisty Paula Cézanna (1839 – 1906).

Aix-en-Provence je jedno z nejhezčích provensálských měst, neoficiální hlavní město Provence. Má vše, co je charakteristické pro provensálská města – tisíciletou minulost (založeno Římany před dvěma tisíci lety), náměstí a náměstíčka s platany, trhoviště, spleť ulic a uliček v historické části města, domy s vysokými úzkými okny chráněnými zelenými okenicemi, a navíc spoustu studní a kašen, těmi Aix nejvíc proslulo.

Když jsme do Aix přijeli, konaly se ve městě hned dva trhy. Jeden menší blízko radnice a druhý – velký na hlavní ulici pěší zóny Cours Mirabeau s proslulými kašnami a platany. Kromě místního ovoce a zeleniny, květin, kandovaného ovoce, koření a ryb jsme objevili i stánky s látkami a ubrusy s typickými provensálskými motivy – levandulí, olivami a slunečnicemi. Provensálské látky září letními barvami – žlutou, oranžovou, červenou a modrou.  Neodolala jsem a jeden ubrus jsem si koupila. Dnes už zdobí můj jídelní stůl. Vždycky mi bude připomínat ty slunečné dny strávené v Provence.

ProvenceSamozřejmě jsme si prohlédli i další pozoruhodnosti města, jako např. gotickou katedrálu sv. Sauveura s románskou křížovou chodbou.

Nejvíc jsem se ale těšila na návštěvu ateliéru jednoho z nejslavnějších rodáků Aix-en-Provence, malíře Paula Cézanna. Ateliér se nachází několik set metrů  od centra města na dnešní ulici Av. Paul Cézanne. Malíř si ho nechal postavit podle vlastního návrhu na konci 19. století.

Ateliér zůstal po Cézannově smrti nezměněn. Dokonce jsou denně na stole v míse čerstvá jablka, stejně jako za jeho života. V rohu místnosti visí Cézannův kabát a malířský plášť a nechybí ani stojan, palety a krabice s tubami barev.  

Na polici stojí sklenky, karafy, džbán a další drobnosti, které malíř používal. U protější stěny vidíme kanape, na kterém Cézanne v říjnu 1906 zemřel na prudký zápal plic.

Častými tématy obrazů Paula Cézanna jsou jablka a drapérie, koupající se ženy a hora svaté Viktorie (Montagne Ste-Victoire), vzdálené asi 15 km od Aix-en-Provence.

Velké okno ateliéru vede do vzrostlé zahrady. V ní se můžete posadit ke stolku do kovového křesílka pod fíkovníkem, zavřít oči a nechat se unášet fantazií.

V přízemí ateliéru je informační centrum o životě a díle Paula Cézanna, kde je možné si zakoupit obrazové publikace, reprodukce nebo pohlednice se Cézannovými obrazy.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Střípky z Provence - Aix-en-Provence:

Střípky z Provence - Aix-en-Provence
Střípky z Provence - Aix-en-Provence
Střípky z Provence - Aix-en-Provence
Střípky z Provence - Aix-en-Provence
Střípky z Provence - Aix-en-Provence
Střípky z Provence - Aix-en-Provence
Střípky z Provence - Aix-en-Provence
Střípky z Provence - Aix-en-Provence
Střípky z Provence - Aix-en-Provence
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné zážitky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to krásné místo,Smajlíkkrásné fotečky z Provence při klikačce to bylo taky lákavé...ale člověk nemůže vidět všeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Všechno pěkné,ale zde je krásná příroda taky,památky,města také hezké.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles