Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tablety jsou nejen na hraní, aneb jak moderní technologie mohou pomoci s učením

12. 12. 2013 | Technika
Děti moderní technologie milují, kolikrát nás dospělé překvapí, jak je umí ovládat a jaké funkce znají. Tablety mohou děti ale nejen zabavit, ale díky šikovným aplikacím se z nich mohou i hodně naučit. Jak ale vybrat ty správné aplikace a pro jak staré děti? To nám pomůže zodpovědět psycholožka PhDr. Jana Zapletalová, která se specializuje mj. na moderní technologie při výuce.

Tablety nabízí mnoho funkcí a aplikací, můžeme je rozdělit podle věku dítěte.

Předškolní děti

Tablety jsou vhodné i pro malé děti, kterým nabízí spousty výukových aplikací. Děti, které neumí číst, je třeba motivovat i jinými způsoby a to tak, aby skladba jejich dne byla co nejpestřejší, včetně pohybových aktivit. Práce na tabletu tak může zahrnovat spíše minuty nebo desítku minut než řadu hodin.

Tablety vyžadují přesné ovládaní, s drobnou dětskou ručkou to není problém, navíc mohou pomoci s rozvojem motoriky rukou.

Používání dotykového displeje pomáhá rozvíjet jemnou motoriku ruky, díky čemu se bude dětem ve škole lépe psát i kreslit.

Tablety jsou nejen na hraní,Písmenka a čísla ještě před nástupem do školy?

Děti bychom neměli nutit k tomu, aby si osvojovaly některé dovednosti před nástupem do školy, ale pokud děti projeví zájem o písmenka nebo čísla, není žádný důvod jim bránit v jejich osvojení. Školy jsou obvykle připravené i na práci s dětmi, které již některé tyto znalosti mají. Právě moderní technologie se mohou podílet na osvojení jazyka-tedy písmen i čísel, především prostřednictvím edukačních her, které jsou pro tato média k dispozici.

Pro malé děti jsou také určeny různé poznávací aplikace (zvířátka, barvy apod.) jejich verze existují i v angličtině. Jak vysvětluje psycholožka, není špatné s cizím jazykem začínat již v předškolním věku: S anglickým jazykem by děti podobně jako s jinými jazyky měly začínat záhy, čím dříve tím lépe. Jako vhodná věková hranice se udává  3-5 let. Důležité ale je, aby dítě již mělo dobře osvojený rodný jazyk, pak se může začít věnovat dalšímu.

Předškoláci mohou procvičovat anglická slovíčka při rozpoznávání zvířátek a předmětů v jednoduché aplikaci Sort ItOut. Jemnou motoriku ruky procvičí malé děti při spojování souhvězdí a skákání s delfínem. Svůj postřeh a paměť pak vyzkouší s jednoduchým pexesem a puzzle.

Tablety jsou nejen na hraní,Školáci

První třída je pro mnoho dětí přelomová, učí se spoustu nových věcí. Tablety nabízí aplikace, které dětem pomohou s učivem první třídy.  Nejčastěji jsou to aplikace podporující poznávání písmenek, nebo základní i pokročilou matematiku. Například hra s názvem Slova procvičí nejen motoriku dětské ruky, ale naučí děti také poznávat jednotlivá písmena.

Aplikace pro tablety mohou zábavnou formou rozvíjet kreativitu a logické uvažování. Školáci mohou, díky aplikacím, objevit nové znalosti a zajímavosti z oblasti historie, zeměpisu i vědy, či se naučí nová slovíčka prostřednictvím anglických písniček. Říká se, že děti přestávají číst, ale do tabletu lze nahrát elektronické verze knih, jejichž čtení děti velmi baví.

Odpočinek pro mozkové závity

Tablety nemají samozřejmě jen vzdělávací charakter, ale nabízí hodně zábavy. Umí přehrávat hudbu, videa i fotit.  Jsou tedy ideální variantou na dovolené a víkendy, kdy dítě má v jednom malém přístroji vše, co potřebuje, když zrovna neběhá venku.

Nic se nemá přehánět

U moderních technologií ve spojení s dětmi bychom měli vnímat nejen jejich pozitiva, ale i rizika. Mezi jejich hlavní benefity patří určitě snadný přístup k informacím a edukační charakter jejich aplikací. Na druhou stranu ale nesmíme zapomínat na rizika, která však lze díky rodičovskému dohledu minimalizovat. Patří mezi ně především trávení nekontrolovaného množství času u tabletu nebo počítače a možné riziko získání nevhodných informací z internetu.

Zdroj, foto: Lexibook Lexitab


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Tablety jsou nejen na hraní, aneb jak moderní technologie mohou pomoci s učením:

Tablety jsou nejen na hraní, aneb jak moderní technologie mohou pomoci s učením
Tablety jsou nejen na hraní, aneb jak moderní technologie mohou pomoci s učením
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !