Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 03.06. 2024
Dnes má svátek Tamara
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na výlet - Kunětická Hora

5. 06. 2013 | Česká republika
Kunětická hora se nachází ve východních Čechách nedaleko Pardubic.

Tento tip na nedělní výlet za hezkého počasí, jistě nadchne jak maminky s menšími dětmi, tak rodiny s již odrostlejšími ratolestmi. Velký středověký hrad, který se nad okolní krajinou České tabule tyčí díky vysokému kopci a místními, je mile nazýván Kuňka, Vás rozhodně svou atmosférou naprosto pohltí.

Pod kopcem, kde musíte zanechat svoje auto a nadále pokračovat pěšky, se nachází hospůdka, vedle které jsou v ohradě koně, což jistě zpříjemní cestu nejedné princezně. Chodníček, vinoucí se kolem celého kopce jako had, je totiž pěkně dlouhý, ale rozhodně ne nijak prudký, zvládne jej tedy každý. Zhruba od tři čtvrtě cesty Vás bude věrně doprovázet zhruba půlmetrový zbytek vysokých hradeb, které měly hrad chránit. A to především v dobách husitských, kdy těmito kraji táhly jejich hordy.

Kunětická horaPoté, co minete dnes ještě patrnou hradní bránu (celkem je jich 6), zjeví se před Vámi hluboká hradební studna, ze které byla po celou historii Kuňky čerpána pitná voda pro obyvatele hradu. Její horní část je zakrytá mříží, takže se nemusíte bát, že byste své ratolesti lovili ven. Vedle této studny je pak vyhlídka na menší plošině, ze které je krásný výhled do okolí.

Po průchodu dvěma dalšími branami se již konečně objevíte na nádvoří, kam je přístup bez poplatků, tudíž i kdybyste neměli v plánu jít dovnitř hradu, určitě by Vám tento výhled a menší hospůdka odplatily onu cestu do kopce. Pro ty z Vás, kteří chtějí hrad poznat i zevnitř, ale ještě cesta nekončí.

Za nepříliš velké vstupné (max. pro dospělého 70 Kč) můžete vstoupit do středověkého světa hradu Kuňka. Je jedno, jestli jste se rozhodli si za symbolický poplatek ,,zakoupit“ i průvodce, nebo si hrad chcete v klidném tempu prohlédnout sami, buďte si jisti, že je tu mnoho na koukání. Podle pověstí je pod hradem v labyrintu chodeb schovaný poklad a jeho strážce - velký drak - létá i nad zemí, můžete ho spatřit ve velké síni, kde straší zlobivé děti. Dále také určitě nevynechejte podzemí, kde můžete spatřit dosud objevené předměty z okolí Kunětické hory, která sloužila jako zázemí už od pravěku. Stejně tak je v přízemí hradu zajímavá mučírna, kde jsou vystaveny předměty, které se používaly k ne příliš příjemnému výslechu. Po schodech nahoru pak objevíte další části hradu, kde můžete vidět např. velkou hradební zbrojnici, model Kuňky, expozice honu a jistě byste neměli vynechat ani válcovou Čertovu věž, ze které je za hezkého počasí vidět až do Krkonoš, Železných hor a Orlických hor.

Pokud byste si snad ale mysleli, že Kuňka už dnes nemá kromě své historické hodnoty co nabídnout, byli byste na velkém omylu. Na nádvoří se během turistické sezóny konají ukázky historického šermu nebo jsou tu výcviky dravců. V letních dnech se tu pak konají různé festivaly a častá jsou i divadelní představení. Kunětická hora dodnes rozhodně neztrácí na svém kouzlu, které každého, kdo sem zavítá, zachytí do svých sítí a už ze středověkého světa nepustí. Neváhejte tedy a tento hrad nedaleko Pardubic jistě nevynechejte.


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tip na výlet - Kunětická Hora:

Tip na výlet - Kunětická Hora
Tip na výlet - Kunětická Hora
Tip na výlet - Kunětická Hora
Tip na výlet - Kunětická Hora
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
typ na výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jsem z Pardubic, tak Kuňku znám. Pod hradem je výborná restaurace a s dětmi se můžete projít k Perníkové chaloupce, cestičkou lesem. Bývají na Kuňce i svatby a hraje se tam divadlo, různé kulturní akce. Když je hezké počasí, tak si to tak člověk užije.
Obrázek uživatelky
profil
Kunětickou Horu znám jen od vidění,ale ráda bych ji navštívila..díky za článečekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hrad určite stojí za to navštíviť, škoda, že je to od nás pomerne ďaleko.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles