Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tokofobie – chorobný strach z porodu

3. 01. 2012 | Těhotenství
Tato fóbie není až tak známá jako jiné fóbie, chorobný strach ženy z porodu byl definován až v několika posledních desetiletích.  Tento abnormální pocit strachu u ženy v jejím životě způsobuje velkou starost. Jejím posláním v životě je především porodit děti a vytvořit tím se svým manželem rodinu. Žena trpící tímto strachem ale nedokáže toto své předurčení naplnit, a proto se jí to velice psychicky dotýká a cítí se ve společnosti méněcenná a nehodna svého manžela.

Spoustu lidí by napadlo, že strach z porodu má jistě každá rodička. Tento strach však jak přišel, tak odejde a žena dokáže přemýšlet i o krásných okamžicích, které ji s narozením jejího děťátka čekají. Žena s tokofobií toto vnímá úplně jinak. Tento strach ji provází neustále a nedokáže se ho zbavit. Jen pouhá zmínka o porodu může u ní způsobit nevolnosti a hrůzné představy o vlastním úmrtí při porodu. S přibývajícím věkem se žena ocitá před těžkou volbou, zda se rozhodnout přetrpět těhotenství se strachem, nebo se touhy po dítěti vzdát a uvažovat raději o adopci. Žena se snaží tento svůj strach překonat a o dítě se  pokouší, ale vzápětí ji přemůžou hrůzostrašné představy, které ji donutí vzít tabletku zamezující otěhotnění.

Tato fóbie dokáže život pořádně zkomplikovat. Velký vliv má na partnerský vztah, ale žena s touto nemocí si nedokáže s tímto svým problémem sama poradit, a proto je pro ni pochopení a podpora od partnera a jejích nejbližších nesmírně důležitá a povzbuzující. Žena takto smýšlející často ani netuší, že nějakou nemoc má  a snaží se ji před okolím spíše tajit nebo se za ni stydí a nechápe své vlastní pocity. Tokofobičce může způsobit zmínka o porodu i fyzické potíže. Strach doprovází zrychlený dech i puls, bolest hlavy, zimnice a pocit na zvracení. Kromě porodních bolestí  se obává také, jak zvládne tu psychickou zátěž být matkou, že ona či dítě při porodu zemřou, že se nebude schopna o dítě postarat. Toto ji nepřiměřeně tíží a nedokáže se s tím bez pomoci vyrovnat a být matkou.

Pro člověka, kterého nezasáhla některá ze spousty fóbií, jsou tyto stavy nepředstavitelné a těžko pochopitelné.  I v ordinacích psychologů je tokofobie jedna z fóbií, kterou by raději znali pouze z knížek. Její léčení je totiž velice složité, tak jako celá lidská psychika, do které je někdy těžké vidět.

Ptáte se, kterým ženám může tato strašná choroba ovlivnit život? Objevit se může v životě každé ženy, ale často postihne starší vzdělané ženy - prvorodičky. Může být také následkem prodělaného těžkého znásilnění  nebo shlédnutí  drastického porodu. Toto je definováno jako primární tokofobie, kterou žena má od mládí. Matky po extrémně komplikovaném porodu mají obavy z dalšího porodu, protože vědí, co je čeká a nedokážou se toho zbavit. Toto se nazývá sekundární tokofobie.

Tokofobie je v podstatě moderní choroba, na které se podepsal současný způsob života. Dříve bylo rození dětí přirozenou součástí života. Dívky se od malička setkávaly s rozením  mláďat u domácích zvířat  a také mohly vidět porod dítěte doma. Lidé byli připraveni nést  fakt, že dítě se někdy nenarodí zdravé nebo při porodu zemře. Moderní medicína dokáže komplikacím při porodu zabránit, ale dnešní doba přinesla komplikaci jménem tokofobie. Dnešní žena o porodu příliš přemýšlí a z mnoha zdrojů se na ni hrne spousta informací, které nejsou vždy pozitivní. Takovéto negativní informace mladá žena nedokáže správně filtrovat a může se u ní vyvinout tokofobie.

I z tokofobičky se může stát matka, ale potřebuje velkou podporu partnera, svého nejbližšího okolí a také gynekologa. Zkušený gynekolog může těhotné úzkostné ženě doporučit vybrání porodnice, seznámení se s jejím prostředím a přístupem porodnického personálu.  Velkou podporou může být pro prvorodičku prožívání těhotenství s dulou, která jí objasní, co ji všechno čeká a se vším jí pomůže. Dalším pomocníkem může být psycholog, který pomůže ženě odhalit důvod jejího strachu a společně s ním překonat  těhotenství a zvládnout porod. Pokud se jedná o těžkou formu tokofobie, je dobré nasadit psychofarmaka. Těhotenství je pro ženu radostné očekávání, ale pro tokofobičku je to po dobu devíti měsíců každodenní pocit úzkosti, doprovázený nepříjemnými fyzickými stavy, které nepříznivě působí na vyvíjející se plod. Neléčená tokofobie může vést ženu k úmyslnému potratu a také se u ní může rozvinout negativní postoj k dítěti, které jí způsobilo tolik úzkosti.

Pokud do budoucna přetrvá trend, že ženy budou rodit v čím dál vyšším věku, může výskyt tokofobie vzrůstat, protože starší rodičky budou mít větší strach z komplikací, které přináší porod v pokročilejším věku. Dobrou zprávou však je, že tokofobie zatím není  v psychologických ordinacích často diagnostikována.


Autor:Mistery


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Chápu to zcela bála jsem se strašně.Člověk neví co ho čeká a ve filmech to dramatyzují zbytečně moc až tím ženy co to jen čeká vyděsí.Mám 2 krásné děti holku a kluka a klidně to podstoupím i po 3 tí.Není to tak strašné a hlavě ta odměna krásné miminko už na vždy vaší spřízněnou duší.Stojí to za to.
Obrázek uživatelky
profil
Chápu tyto ženy, že mají takovou hrůzu. Já jsem věděla, že to bude bolet počítala jsem s tím, jako asi každá těhotná žena. Ale chtěla jsem to mít za sebou tak jsem dělala psí kusy abych už konečně porodila. No když začaly první kontrakce tak jsem si ještě říkala, že je to v pohodě. Došla jsem kilometr domů z procházky. Sice to bolelo, ale ještě to šlo. No nakonec když jsme dojeli do porodnice a rozběhlo se to naplno, řekla jsem manželovi, že jedu domů, že rodit nebutu, že to nezvládnu a chci domů. No porodit jsem musela. Zvládla jsem to a mám nádhernou teď již pětiměsíční holčičku Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak toto se mě bohužel týká. Strach z porodu se u mě začal projevovat někdy před 10 lety a čím jsem starší, tím je "paničtější".. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
která tokofobii měla (jen to tenkrát asi takhle ještě nebylo pojmenované). Jak se jí blížil porod, byla naprosto hysterická. Ale porodit musela, jinak už to nešlo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky to slyším poprvé... Já měla porod páradní bez bolesti Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles