Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tři dny v Berlíně

8. 05. 2018 | Evropa

Výlet do Berlína jsme si naplánovali na tři dny. Jízda vlakem nám poskytla odpočinek a pak už jsme jen chodili a chodili. Během krátkého pobytu jsme chtěli vidět co nejvíce památek, zdolat (výtahem) televizní věž a zažít atmosféru města.

Zdolat Berlínskou věž (Berliner Fernsehturm) se nám podařilo. Věž je i s anténou vysoká 368 m, střed koule má průměr 32 m. V kouli ve výšce 203 m je pozorovatelna, ve výšce 207 m restaurace s otočnou podlahou. O tom, že viditelnost při slunečném počasí je až 42 km, jsme se přesvědčili. Na připojené fotce je vidět Červená radnice (Rotes Rathaus) a Kostel sv. Marie (St. Marien Kirche).

Symbol Berlína Braniborskou bránu (Brandenburger Tor) jsme minout nemohli. Brána je vysoká 26 m, široká 65,5 m, dlouhá 11 m, a tvoří ji 15 m vysoké sloupy s průměrem 1,75 m u paty. Je zdobena ornamenty a reliéfy, které zobrazují mimo jiné různé výjevy ze života Herkulova, boha Marta a bohyně Minervy. Na vrcholu brány je nádherné sousoší s řeckou bohyní vítězství. K bráně jsme došli ulicí Pod Lipami (Unter den Linden), jednou z nejstarších ulic v Berlíně. Pruský král Fridrich Vilém I. zde nechal vysadit zhruba 1000 lip a 1000 ořešáků. Lipám se dařilo, vyrostly do krásy a daly ulici své jméno. Uprostřed bulváru Pod Lipami stojí Berlínská státní opera (The Staatsoper Unter den Linden), naproti ní je Humboltova univerzita (Humboldt-Universität zu Berlin).

Cílem naší procházky byla i Budova Říšského sněmu v Berlíně, sídlo Reichstagu, původního parlamentu Německé říše. Pro výstavbu bylo použito 8 tun oceli a 3000 m² skla. Budova zažila mnoho dějinných zvratů, v roce 1933 byla zasažena požárem, během bitvy o Berlín byla poničena. V současnosti je tu sídlo německého spolkového sněmu.     

V místě, kde kdysi stály budovy Říšského kancléřství, nyní stojí Židovský památník či Památník holocaustu (Holocaust-Mahnmal a Denkmal für die ermordeten Juden Europas). Památník tvoří 2711 šedivých betonových kvádrů různé výšky a rozkládá se na ploše více než 19 000 m². Z výšky má tato památka evokovat dojem vln. Infocentrum pod památníkem archivuje filmový, zvukový i obrázkový materiál, jenž úzce souvisí s holocaustem. Památník působí velmi emotivně.                                                                                                                          Topografie teroru (Topographie des Terrors) je místo, kde se nachází jeden z nejdelších zachovaných úseků berlínské zdi, tj. téměř 200 m. Za prosklenými tabulemi s informacemi o období let 1933-1945 v Německu jsou k vidění jak zbytky budov nacistického vedení státu, tak i zbytky berlínské zdi.                                                                                                                       Za názvem Asisi Panorama se skrývá počin, kdy umělec Yadegar Asisi vytvořil poblíž Checkpoint Charlie jedinečné panorama, kde ukazuje každodenní život Berlíňanů v 80. letech a kontrast mezi západním a východním Berlínem.

O katedrále Berlínský dóm (Berliner Dom) jsme se třeba i dozvěděli, že byla během 2. světové války zničena a musela být opět vystavěna, a že se v kryptě ukrývá 100 rakví mapujících čtyři století zpátky. Na náměstí Gendarmenmarkt stojí  Francouzská katedrála (Französischer Dom), Německá katedrála (Deutscher Dom), Palác koncertního sálu (Konzerthaus) a pomník tvořený několika sochami věnovanými básníkovi Friedrichovi Schillerovi. Nedaleko náměstí je Katedrála svaté Hedviky (Sankt-Hedwigs-Kathedrale). Krásnou stavbu Spittelkolonnaden s historickým milníkem jsme objevili mezi mrakodrapy v parku Marion-Gräfin-Dönhoff-Platz. Stavba byla postavena v roce 1979 a byly na ní použity staré prvky, které v roce 1776 sloužily jako okraje mostu přes příkop.

Na Muzejním ostrově (Museumsinsel) je pět muzeí: Staré muzeum vystavuje kopie antických soch. Nové muzeum představuje egyptskou kulturu a bustu královny Nefertiti. Bode Museum nabízí umění byzantinské, italskou gotiku a rané renesanční umění. Stará národní galerie vystavuje obrazy Paula Cézanna, Clauda Moneta či Edgara Degase. Pergamonmuseum je nejnavštěvovanější, je zde k vidění  Pergamonský oltář, umění Babylonské říše, které zastupuje Ištařina brána, islámské umění a rozsáhlé numizmatické sbírky.

Hlavní nádraží (Berlin Hauptbahnhof) má pět podlaží, na dvou v různých úrovních terénu vedou 4 koleje určené městské a regionální dopravě, 8 kolejí pro dálkovou dopravu a koleje metra. Na třech podlažích je asi 80 obchodů, butiků, restaurací a jiných zařízení. Napříč přes hlavní halu jsou dvě mostní budovy, zde sídlí úřady.

Jedinou připomínkou Anhaltského nádraží (Anhalter Bahnhof) je nádherné přední průčelí. Zprovozňování nádraží spadá do let 1841-1880. V únoru roku 1945 pak bylo v důsledku náletu těžce poškozeno a vyhořelo. Po válce bylo nádraží nouzově opraveno, v roce 1952 byl provoz zastaven a v roce1960 bylo pomocí výbušnin zbouráno.

Letiště Berlín-Tempelhof (Zentralflughafen Berlin-Tempelhof) má významnou historii a je zajímavé i z pohledu architekta, kdy bylo vyhověno Hitlerovým megalomanským požadavkům.

Vyhlídková plavba po Sprévě nám umožnila vidět město jinak. Plavba nám poskytla i zajímavý pohled na třetí budovu parlamentu nacházející se ve vládní čtvrti, na Marie-Elisabeth-Lueders-Haus.

Viděli jsme vše, co jsme si naplánovali, počasí bylo nádherné, výlet se vydařil. Už plánujeme další.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tři dny v Berlíně:

Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles