Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Tři dny v Berlíně

8. 05. 2018 | Evropa

Výlet do Berlína jsme si naplánovali na tři dny. Jízda vlakem nám poskytla odpočinek a pak už jsme jen chodili a chodili. Během krátkého pobytu jsme chtěli vidět co nejvíce památek, zdolat (výtahem) televizní věž a zažít atmosféru města.

Zdolat Berlínskou věž (Berliner Fernsehturm) se nám podařilo. Věž je i s anténou vysoká 368 m, střed koule má průměr 32 m. V kouli ve výšce 203 m je pozorovatelna, ve výšce 207 m restaurace s otočnou podlahou. O tom, že viditelnost při slunečném počasí je až 42 km, jsme se přesvědčili. Na připojené fotce je vidět Červená radnice (Rotes Rathaus) a Kostel sv. Marie (St. Marien Kirche).

Symbol Berlína Braniborskou bránu (Brandenburger Tor) jsme minout nemohli. Brána je vysoká 26 m, široká 65,5 m, dlouhá 11 m, a tvoří ji 15 m vysoké sloupy s průměrem 1,75 m u paty. Je zdobena ornamenty a reliéfy, které zobrazují mimo jiné různé výjevy ze života Herkulova, boha Marta a bohyně Minervy. Na vrcholu brány je nádherné sousoší s řeckou bohyní vítězství. K bráně jsme došli ulicí Pod Lipami (Unter den Linden), jednou z nejstarších ulic v Berlíně. Pruský král Fridrich Vilém I. zde nechal vysadit zhruba 1000 lip a 1000 ořešáků. Lipám se dařilo, vyrostly do krásy a daly ulici své jméno. Uprostřed bulváru Pod Lipami stojí Berlínská státní opera (The Staatsoper Unter den Linden), naproti ní je Humboltova univerzita (Humboldt-Universität zu Berlin).

Cílem naší procházky byla i Budova Říšského sněmu v Berlíně, sídlo Reichstagu, původního parlamentu Německé říše. Pro výstavbu bylo použito 8 tun oceli a 3000 m² skla. Budova zažila mnoho dějinných zvratů, v roce 1933 byla zasažena požárem, během bitvy o Berlín byla poničena. V současnosti je tu sídlo německého spolkového sněmu.     

V místě, kde kdysi stály budovy Říšského kancléřství, nyní stojí Židovský památník či Památník holocaustu (Holocaust-Mahnmal a Denkmal für die ermordeten Juden Europas). Památník tvoří 2711 šedivých betonových kvádrů různé výšky a rozkládá se na ploše více než 19 000 m². Z výšky má tato památka evokovat dojem vln. Infocentrum pod památníkem archivuje filmový, zvukový i obrázkový materiál, jenž úzce souvisí s holocaustem. Památník působí velmi emotivně.                                                                                                                          Topografie teroru (Topographie des Terrors) je místo, kde se nachází jeden z nejdelších zachovaných úseků berlínské zdi, tj. téměř 200 m. Za prosklenými tabulemi s informacemi o období let 1933-1945 v Německu jsou k vidění jak zbytky budov nacistického vedení státu, tak i zbytky berlínské zdi.                                                                                                                       Za názvem Asisi Panorama se skrývá počin, kdy umělec Yadegar Asisi vytvořil poblíž Checkpoint Charlie jedinečné panorama, kde ukazuje každodenní život Berlíňanů v 80. letech a kontrast mezi západním a východním Berlínem.

O katedrále Berlínský dóm (Berliner Dom) jsme se třeba i dozvěděli, že byla během 2. světové války zničena a musela být opět vystavěna, a že se v kryptě ukrývá 100 rakví mapujících čtyři století zpátky. Na náměstí Gendarmenmarkt stojí  Francouzská katedrála (Französischer Dom), Německá katedrála (Deutscher Dom), Palác koncertního sálu (Konzerthaus) a pomník tvořený několika sochami věnovanými básníkovi Friedrichovi Schillerovi. Nedaleko náměstí je Katedrála svaté Hedviky (Sankt-Hedwigs-Kathedrale). Krásnou stavbu Spittelkolonnaden s historickým milníkem jsme objevili mezi mrakodrapy v parku Marion-Gräfin-Dönhoff-Platz. Stavba byla postavena v roce 1979 a byly na ní použity staré prvky, které v roce 1776 sloužily jako okraje mostu přes příkop.

Na Muzejním ostrově (Museumsinsel) je pět muzeí: Staré muzeum vystavuje kopie antických soch. Nové muzeum představuje egyptskou kulturu a bustu královny Nefertiti. Bode Museum nabízí umění byzantinské, italskou gotiku a rané renesanční umění. Stará národní galerie vystavuje obrazy Paula Cézanna, Clauda Moneta či Edgara Degase. Pergamonmuseum je nejnavštěvovanější, je zde k vidění  Pergamonský oltář, umění Babylonské říše, které zastupuje Ištařina brána, islámské umění a rozsáhlé numizmatické sbírky.

Hlavní nádraží (Berlin Hauptbahnhof) má pět podlaží, na dvou v různých úrovních terénu vedou 4 koleje určené městské a regionální dopravě, 8 kolejí pro dálkovou dopravu a koleje metra. Na třech podlažích je asi 80 obchodů, butiků, restaurací a jiných zařízení. Napříč přes hlavní halu jsou dvě mostní budovy, zde sídlí úřady.

Jedinou připomínkou Anhaltského nádraží (Anhalter Bahnhof) je nádherné přední průčelí. Zprovozňování nádraží spadá do let 1841-1880. V únoru roku 1945 pak bylo v důsledku náletu těžce poškozeno a vyhořelo. Po válce bylo nádraží nouzově opraveno, v roce 1952 byl provoz zastaven a v roce1960 bylo pomocí výbušnin zbouráno.

Letiště Berlín-Tempelhof (Zentralflughafen Berlin-Tempelhof) má významnou historii a je zajímavé i z pohledu architekta, kdy bylo vyhověno Hitlerovým megalomanským požadavkům.

Vyhlídková plavba po Sprévě nám umožnila vidět město jinak. Plavba nám poskytla i zajímavý pohled na třetí budovu parlamentu nacházející se ve vládní čtvrti, na Marie-Elisabeth-Lueders-Haus.

Viděli jsme vše, co jsme si naplánovali, počasí bylo nádherné, výlet se vydařil. Už plánujeme další.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tři dny v Berlíně:

Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
Tři dny v Berlíně
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Super článek, nádherné fotky.Smajlík
Viděli jste toho hodně, užili jste si krásný výlet. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky jsem byla v BERLÍNĚ ,I U TÝ BRÁNY,JĚŠTĚ ZA KOMOUŠŮ,TENKRÁT NÁM TO DIVNÝ NEPŘIŠLO
Obrázek uživatelky
profil
Chystám se také napsat o Berlíně. Prožila jsem tam skoro rok, v tehdy ještě rozdělném městě. Byl to zvláštní pocit, mnoho ulic končilo zdí a člověk se sám sebe ptal, co je dál, co je za ní? Kdo tam žije, jsou ti lidi jiní než my atd.?
Obrázek uživatelky
profil
viděli jste toho hodně..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles