Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V Krásném Dvoře je opravdu krásně...

2. 01. 2013 | Vaše tipy

Ráda bych vás pozvala na výlet do Krásného Dvora, kam jsem se i já nedávno vydala a byla jsem uchvácena jak zámkem, tak hlavně anglickým parkem…

Zámek leží na malém kopci stejnojmenné vesničky (okr. Louny) a nejznámějším rodem, který zámek vlastnil, byli Černínové, kteří zámek pořídili roku 1649 a v jejich držení zůstal až do roku 1945. Roku 1719 se František Josef Černín rozhodl přebudovat zámek na sídlo odpovídající soudobým nárokům bydlení. Projekt vypracoval pražský architekt František Maxmilián Kaňka, osobní stavitel Františka Josefa Černína. Hlavní přestavba zámku probíhala v letech 1720 až 1724. Koncem 18. století pak nechal Jan Rudolf Černín rozšířit zámeckou kapli, přistavět dvě nová schodiště a především přeměnit blízkou oboru v unikátní anglický park, který byl postupně obohacen mnoha romantickými stavbami (Čínský pavilon, obelisk, novogotická rozhledna…), z nichž se mnohé dodnes dochovaly.

Krásný DvůrČernínové obývali Krásný Dvůr příležitostně až do 2. světové války. Za okupace zámek využívaly nacistické úřady, po válce byl pak objekt přidělen Ministerstvu zemědělství a od té doby ještě několikrát změnil zámek svého správce a byla rozšířena a upravena expozice dobových interiérů a historických sbírek a v současné době je veřejnosti prezentováno 18 místností.

Hned ze začátku prohlídky jsme zavítali do dámské ložnice, kde nás upoutala velká postel, kterou proslavila scéna ze slavných Básníků. Dle slov průvodkyně, kromě rozebrané postele, kterou si filmaři přivezli, byl ostatní nábytek ve filmu stejně umístěn. Dále jsme pokračovali např. přes Biedermaierův salon, Červenou knihovnu, Zelenou jídelnu a další pokoje, kdy každý měl svůj opodstatněný název buď podle barvy tapet nebo podle slohu, ve kterém byl zařízen.

Mě nejvíce uchvátila tzv. Červená knihovna se spoustou knih, krbem, krásnými červeně čalouněnými potahy na křeslech a tato místnost byla na samém konci zámku – takhle nějak si představuji ideální prostor pro vychutnání dobré knížky za dlouhých zimních večerůJ.

Nádherná také byla sbírka psích portrétů. Na každém portrétu bylo napsáno nejen jméno namalovaného psa, ale zajímavé bylo, že ti psi na vás koukají ať se postavíte kamkoli v místnosti. Je to údajně největší sbírka psích portrétů v ČR.

A tak bych mohla pokračovat dál… ale to už určitě uvidíte sami, pokud se do Krásného Dvora vydáteJ. Prohlídka trvá asi 45 minut a vstupné je 80 Kč. Na zámku se natáčelo několik filmů a pohádek, mezi nejznámější patří zmiňovaný film Jak básníkům chutná život, dále pak Konec starých časů nebo pohádka O víle Arnoštce.

Pokud budete mít více času, určitě se vypravte ještě na procházku do zámeckého parku, který má rozlohu skoro 100 ha, kromě zmiňovaných staveb, které uvidíte na různých koncích parku,  si můžete v parku zahrát golf nebo udělat piknik.

A pokud se do Krásného Dvora vypravíte o víkendu, tak skoro pokaždé je připravena nějaká kulturní akce.

Jvyletalov - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku V Krásném Dvoře je opravdu krásně...:

V Krásném Dvoře je opravdu krásně...
V Krásném Dvoře je opravdu krásně...
V Krásném Dvoře je opravdu krásně...
V Krásném Dvoře je opravdu krásně...
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
za krásné komentáře, je to můj první článek zde na CHŽ. Moc ráda jezdím po zámcích a hradech, tak se pokusím zase něco dalšího z mých návštěv vytvořitSmajlík))
Obrázek uživatelky
profil
Zámok musí byť krásny a prehliadku zámockého parku by som si tiež určite neodpustila.
Len neviem, či sa tam niekedy dostanem, je to od nás ďaleko.
Obrázek uživatelky
profil
Kdysi jsem tam pracovala a přes polední pauzu jsem chodila do parku se projít.Smajlík Byly to hezké procházky a bydlím poblíž,takže vždy na jaře nebo na podzim si tam zajedu podívat.Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Úplně mě to navnadilo k návštěvě. Asi je tam opravdu moc krásně Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
navštívili jsme v letním období před 4 roky, z parku mám mnoho nádherných fotek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles