8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V nádheře pozdní kvetou chryzantémy…

12. 11. 2008 | Zahrádka

Tak právě takhle začíná jedna z mých oblíbených básní původem z daleké Číny. Chryzantémy byly pro starověké Číňany a Japonce neutuchajícím proudem inspirace. Není divu, vždyť tradice jejich pěstování je tam velmi dlouhá.

Chryzantéma v japonské zahradě symbolizuje dokonalost a ve svém emblému ji měli dokonce japonští císaři! Číňané pak vynikali v umění gastronomie. Z okvětních plátků chryzantém připravovali čaje, víno nebo saláty.

K nám se chryzantémy dostaly až v polovině devatenáctého století a velmi brzy se pro ně vžilo označení listopadky. Mimochodem věděli jste, že slovo chryzantéma pochází z řečtiny a znamená zlatý květ?

V nádheře pozdní kvetou chryzantémy…Kam se hodí?

Ty tam jsou časy, kdy se chryzantémy používaly výhradně na výzdobu dušičkových hrobů. Dnes nesmí moderní pestrobarevné odrůdy kompaktního růstu chybět v žádné zahradě. Používají se jak samostatně rostoucí keře, tak mnohobarevně osázené záhony. Existují i odrůdy vhodné k řezu, které svým pěstitelům dělají radost hned dvakrát.

Pěstování

Chryzantémy potřebují hlavně hodně živin a světla. Už při výsadbě dbáme na kvalitní zeminu. Nejlépe se hodí směs kompostu a rašeliny v poměru 2:1. Přes zimu nehnojíme, ale jakmile na jaře vyrazí první listy, ihned dodáváme živiny nejlépe v podobě hnojiva určeného pro tvorbu květů.

Světlo je také velmi důležité. Chryzantémy snesou přímé slunce, a to dokonce i ve vrcholícím létě, ovšem za předpokladu, že dostávají pravidelnou zálivku. V takovém případě nemusíme přistiňovat ani rostlinky nově vysazené.V nádheře pozdní kvetou chryzantémy…

Zimování je u chryzantém trošku složitější. Základem je volba vhodné odrůdy, která snese silnější mrazy. Choulostivé odrůdy sice lákají svou atraktivností, ale jara se ve volné půdě většinou nedožijí. Před příchodem prvních mrazíků bychom měly k rostlinám přihrnout vrstvu spadaného listí a přesypat ji kvalitním humusem, nejlépe z kompostu. Po odkvětu chryzantémám seřízneme uschlé květy, ale hluboký řez si necháme až na jaro, stejně jako přesazování a rozsazování.

Samy vidíte, že na pěstování chryzantém není nic těžkého, stačí to vzít za správný konec. A kdo ví, možná se v budoucnu bude vaše zahrada svou pestrostí rozličných druhů chryzantém podobat zahradám v dalekém Orientu.

Notburga

Chytrážena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám zatím jen dva druhy růžové,ale možná vysadím i jinou..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na zahrádce mám žlutou a růžovou a do budoucna počítám , že si pořídím víc druhů a barev.
Obrázek uživatelky
profil
nejsem velká zahradnice, ale tyhle kytičky se mi líbíSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám je doma na zahradě v několika barevných variantách a věřte, že není nic hezčího, když vám tyhle kytičky prozáří podzimní skalku. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles