Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku

20. 11. 2018 | Kultura
Vánoce a doba adventu je u nás spojována s rodinnou pohodou a dodržováním tradic, které si každý nese ze svých domovů. Některé tradice si vytváří daná rodina sama, jiné přebíráme z generace na generaci. O tom, že vánoční tradice u nás nejsou pouze o vánočním kapru a stromečku přesvědčí v adventním čase své návštěvníky Zámek Loučeň.

Loučenští připravili a představí tajemnou symbolikou Vánoc v novém velmi bohatém programu. Návštěvníci budu mít příležitost vžít se všemi smysly do kouzelné vánoční atmosféry ve svátečně vyzdobených komnatách a nadýchat se čerstvého vzduchu při procházce zámeckým parkem s největším adventním věncem v Čechách. Letos poprvé s příběhem vánočního stromečku v zámecké expozici. Právě vánoční stromeček se stane hlavním tématem adventních prohlídek na Zámku Loučeň.

V komnatách knížecí rezidence, která přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů na počátku 20.století bude instalováno celkem 18 různých vánočních stromečků. Celý zámek bude slavnostně vánočně vyzdoben a provoněn. Průvodce, kterým bude vždy někdo ze členů knížecí domácnosti, seznámí s příběhem vánočního stromečku a Vánoc samotných. K vidění bude stromeček čokoládový, voňavý, zpívající, neviditelný nebo stromeček skleněný a také virtuální a stromeček určený zvířátkům.

Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečkuNejimpozantnější bude strom prezidentský, v barvách trikolóry, který připomeneme stoleté výročí založení samostatného Československého státu. Během prohlídky zámku si návštěvníci poslechnou, jak se slavily křesťanské Vánoce za první republiky, proč zapalujeme adventní svíce a co je to půst. Proč se staví betlém, jak k nám pronikla tradice zdobení vánočního stromku, a kde najdeme její původ. Nebo jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě.

Návštěvníci se dozví, kdo naděluje dárky v cizině nebo co to byl Strom Republiky. A také proč se na zámku pekly obří vánočky, kdy a proč se chodilo koledovat nebo proč si doma rozvěšujeme jmelí a mnoho dalšího. Vánoční prohlídky na zámku Loučeň proběhnou v adventním čase od 27. listopadu tohoto roku a potrvají do 6. ledna roku příštího.

„Inspiraci pro nový koncept jsme hledali v historických pramenech, u výrobců tradičních českých skleněných ozdob, ale i v zahraničí. V Bílém domě například interiéry tradičně dekorují desítky dobrovolníků. Prezidentský vánoční strom zažehnutý První dámou v Oválné pracovně přiláká během adventu a Vánoc tisíce návštěvníků,“ uvádí Ing. Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Adventními prohlídkami zahájí Zámek Loučeň předvánoční sezonu. Jedná se vždy o první adventní víkend, který je provázen křtem největšího adventního věnce v Čechách. Slavnostní rituál s Bílou paní a čtyřmi anděly má svůj daný scénář. Na ten letos navážeme slavnostní vernisáží nového cyklu prohlídek „Příběh vánočního stromečku“. Pro rok 2018 se jedná o nový a v českých zemích unikátní, ještě nikde jinde nepoužitý projekt, ve kterém chceme na Zámku Loučeň pokračovat i v dalších letech, ukázat návštěvníkům jiné stromečky než letos, představit nové vánoční trendy a zapojit zajímavé partnery,“ dodává Kateřina Šrámková.

„S touto velkolepou podívanou začínáme symbolicky v roce stoletého výročí vzniku Československé republiky. Na našem zámku tím zahajujeme novou tradici, kterou budeme v budoucnu každoročně opakovat“, uvádí Vratislav Zákoutský, původně pedagog, dnes kastelán Zámku Loučeň. „Příběh vánočního stromečku je zpracovaný také ve variantě pro školy a firemní setkání,“ dodává pan Zákoutský.

Prohlídkami provedou návštěvníky kostýmovaní zámečtí průvodci, představující členy knížecí domácnosti, kníže či kněžna, pan nadlesní, komorník, zámecká kuchařka Aninka, nebo také Bílá paní. Prohlídky představí a přiblíží život rodiny Thurn- Taxisů na loučeňském zámku na počátku 20. století. Hlavním tématem prohlídek budou samozřejmě Vánoce. V každé zámecké komnatě na návštěvníky bude čekat vždy jiný vánoční stromek se svým příběhem: staročeský lidový, knížecí secesní, skleněný, světelný, zpívající, čokoládový, peříčkový, květinový, ale i neviditelný a virtuální. A protože Loučeň patřila rodině Thurn - Taxisů, kteří provozovali po téměř tři staletí poštovnictví, nebude tu chybět ani stromeček pošťácký.

Chybět nebude stromeček prezidentský k výročí 100 let republiky. Návštěvníci si prohlídku užijí všemi smysly. Budou se nejen dívat a poslouchat, ale také vnímat chutě a vůně Vánoc. Na každý den zámecká kuchařka napeče jiný druh vánočního cukroví, děti ochutnají „plody“ čokoládového stromu a zámecké komnaty provoní cizokrajné koření, františky a adventní svíce. Na závěr prohlídky si děti samy vyrobí svou vánoční ozdobu, maminky budou moci navštívit vánoční obchůdek a tatínkové ochutnat vánoční punč. Ten zdejší již po několik let před Vánoci vaří sama zámecká paní Kateřina Šrámková, v době adventu jako Bílá paní. Na závěr prohlídky bude stromeček pro lesní zvěř. Umístěn bude venku a děti se seznámí s tradicí krmení a péče o lesní i domácí zvířata v zimním období.

Prohlídky se konají od 27. 11. 2018 do 6. 1. 2019.

Zdroj, foto: Zámek Loučeň



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku:

Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku
Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku
Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles