Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vlašimský zámecký park

8. 02. 2013 | Česká republika
Byla to vlastně náhoda. Měli jsme na pozdní odpoledne jednoho letního dne domluvenou návštěvu nedaleko Zruče nad Sázavou, a tak jsme zvažovali, jak využít zbytek času.
Vyjedeme hned ráno a cestou se zastavíme někde, kde jsme ještě nebyli, případně kde jsme již dlouho nebyli. Na dlouhou túru čas není, počasí je trochu proměnlivé, Posázaví, Benešovsko i oba Blaníky máme prochozené, na hrad či do muzea se nám nechce... a co se zastavit ve Vlašimi! Tam jsem od dětství nebyla, procházka zámeckým parkem se dá časově přizpůsobit i absolvovat za případného deště.  A v okolí parku jistě bude příležitost zajít někam na oběd.

Vlašimský zámecký parkZatímco jiné výlety pečlivě plánuji  a vyhledávám si předem informace, tentokrát jsme jeli jen s minimální přípravou. Nejen proto vedly naše první kroky do informačního centra na nádvoří vlašimského zámku. Zde jsme si prohlédli propagační materiály a získali mapku parku, se kterou jsme se vydali na okružní cestu údolím říčky Blanice.

Tabule v parku upozorňují návštěvníky na všechny zdejší přírodní i architektonické zajímavosti. Tento jedinečný krajinářský park skrývá mnoho romantických staveb a zákoutí.

Stejně jako současný klasicistní zámek (původně šlo o gotický hrad), i park získal nynější podobu za posledních šlechtických majitelů knížat z Auerspergu. Jejich erb můžeme vidět na vlašimské bráně, pod ním je dalších 13 menších erbů majitelů vlašimského panství.

Do zámeckého parku vedou ze tří stran tři brány – vlašimská, domašínská a znosimská. Všechny byly před několika lety krásně opravené; ve vlašimské bráně je galerie, v domašínské restaurace a ve znosimské občerstvení. 
Území parku je členité, spleť cestiček nás zavede na louky i skály, k bývalému mlýnskému náhonu. Nalezneme zde řadu druhů rostlin i staleté duby; je tedy i důležitým místem pro přežití mnoha zástupců hmyzu i ptactva.
Jednou z dochovaných staveb je část pseudogotického romantického Starého hradu. Říká se mu také Kouzelný hrad, neboť v dobách své slávy býval vybaven nábytkem, který pomocí důmyslného mechanismu mizel před zraky užaslých návštěvníků do tajné skrýše pod podlahou. Dnes je v něm malá expozice rytin, na nichž můžete vidět, jak vypadal park na přelomu 18. a 19. století.
Za nejvzácnější romantickou stavbu v parku je považován Čínský pavilon. Rovněž prošel v posledních letech rekonstrukcí, jak se povedla, můžete posoudit sami na přiložených fotografiích.
V průběhu roku probíhá ve vlašimském zámeckém parku řada kulturních akcí. V roce 2005 se uskutečnilo sochařské sympozium, výsledná díla pěti autorů jsou umístěna na břehu Blanice poblíž znosimské brány. 
V budově zámku sídlí Muzeum Podblanicka a Střední odborné učiliště. K dispozici je obřadní síň.
Vlastivědná expozice seznamuje s historií i zaniklými stavbami parku, nesmíme opomenout část věnovanou lovectví a zbrojařství, vždyť ve Vlašimi sídlí firma Sellier & Bellot. Můžete sestoupit do obnoveného zámeckého sklepení nebo se naopak pokochat vyhlídkou z věže.
Strávili jsme ve vlašimském zámeckém parku více času, než jsme původně předpokládali a určitě toho nelitujeme. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vlašimský zámecký park:

Vlašimský zámecký park
Vlašimský zámecký park
Vlašimský zámecký park
Vlašimský zámecký park
Vlašimský zámecký park
Vlašimský zámecký park
Vlašimský zámecký park
Vlašimský zámecký park
Vlašimský zámecký park
Vlašimský zámecký park
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krása....jak v pohádce
Obrázek uživatelky
profil
tady bydlim už 34 let a miluji to tuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné místo... Musí tam být hezky.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkVe Vlašimi jsme byli,ale jen na chviličku.. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles