Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama: léčivý olejíček z květů šeříku

7. 05. 2020 | Vyrob si sama

Přichází období, kdy kvetou šeříky. Ne každý ale ví, že tento okrasný keř má také léčivé účinky.

A věděli jste, že květy šeříku mají i jinou, než fialovou a bílou barvu? Můžete se s ním setkat v bílé, fialové, modré, levandulové, růžové, purpurové a nachové barvě.

Šeřík byl pro léčebné účely využíván spíše v minulosti. V dnešní době se jeho účinky na zdraví pozapomínají, což je škoda. Květy šeříku pomáhají při bolestech hlavy a migrénách, zklidňují žaludek a zrychlují metabolismus. Také přispívají našemu zdraví při léčbě revmatismu a bolestech kloubů. Šeřík ulevuje při záchvatech dny a jeho odvary zmírňují bolesti v krku a léčí zduřelé mandle. Mějte přitom na paměti, že šeřík je nutné déle louhovat, zhruba půl hodiny. Šeříkové obklady pomáhají při otocích a namožených svalech.

šeřík a jeho účinkyObklady je možné doplňovat malým množstvím jablečného octa. Šeřík lze užívat i vnitřně ve formě voňavých čajů. Lze ho míchat se sypaným bílým nebo zeleným čajem, sušit ho a můžete si jím ozdobit také například narozeninový dort. Vyjímá se krásně na svatebních hostinách, kdy se nemusíte bát voňavou dekoraci sníst. Pozor by si měli dát pouze alergici, protože květy obsahují velké množství alergenů.

 

Vyrábím si z šeříku léčivý olejíček.

 Jak ho vyrobit? Nasbírejte si šeřík, stačí otrhat pouze květenství, v plném květu, to znamená začátkem května. Je jedno, jestli použijete šeřík bílý, fialový, nebo jiný. Jemně opláchněte, nechte okapat a do čisté zavařovací sklenice natrhejte pouze drobné kvítky.

Ty poté zalijte jedlým rostlinným olejem zahřátým na 40 °C. Dodržte teplotu a pracujte opatrně. Pokud teplotu oleje máte vyšší, olej poté prská!

Zahřátým olejem zalijte květy tak, aby byly důkladně ponořeny pod hladinou.

Pak sklenici uzavřu a nechám ji na stinném místě pokojové teploty louhovat zhruba deset dní. Poté olej sliji a procedím přes čisté husté pláténko. Vzniklým olejíčkem potírám spánky při bolestech hlavy nebo namožené svaly.

Pokud je olejíčku málo, znovu ho doplním čerstvými kvítky šeříku a zaliji zahřátým olejem. Celý proces opakuji tak dlouho, až mám výsledného oleje dostatek. Já ještě olejíček doplňuji pár kapkami oblíbeného parfému. Docílím tak krásně voňavého léčivého olejíčku, který rozlívám do maličkých skleniček s víčky např. z pečených čajů nebo malých marmelád. Olejíčkem ráda obdarovávám také své blízké. Když skleničku převážu ozdobnou stužkou fialové barvy, vznikne tak krásný, voňavý a léčivý dárek. Pokud daruji olejíček v době, kdy šeříky ještě kvetou, přivážu ke skleničce také snítku čerstvého šeříku.

 

Pár kapek olejíčku je také vhodné přidávat do koupele. Pleť se tak zbaví suchosti a výsledná koupel má relaxační účinek a pomáhá proti nespavosti.

Od chvíle, co mi šeřík pomáhá, vím, že opojně voňavé květy nemusím používat pouze jako dekoraci a místo mají jak ve váze, tak i jinde.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyrob si sama: léčivý olejíček z květů šeříku:

Vyrob si sama: léčivý olejíček z květů šeříku
Vyrob si sama: léčivý olejíček z květů šeříku
Vyrob si sama: léčivý olejíček z květů šeříku
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zjistila jsem, že šeřík je dokonce jedlý, lze z něj i uvařit čaj.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný a podnětný článek.Škoda jen,že nevyšel dříve.Teď je šeřík odkvetlý.Ale i tak,rady využiji příště.Děkuji,toto o šeříku jsem nevěděla.
Obrázek uživatelky
profil
Šeřík existuje v barevné varietě i světle žluté.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímalo by mne jaký olej je na to nejvhodnější? Olivový?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles