8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava Městské zásahy Praha 2010

23. 06. 2010 | Kultura

Výstava Městské zásahy Praha 2010 představuje architektonické projekty, které si nikdo neobjednal a které vznikly z vnitřní či profesní potřeby jejich autorů poukázat na to, co v městském prostoru nefunguje. Architekti nabízí veřejnosti řešení, jak jednotlivé prostory změnit.


Myšlenka projektu „městských zásahů“ vznikla v Bratislavě v roce 2007. Matúš Vallo a Oliver Sadovský (Vallo Sadovsky Architects) uvedli v život svůj nápad občansko-profesní iniciativy: rozhodli se nečekat na zadání z vnější a oslovili několik svých kolegů a architektonických ateliérů, aby si nejdříve vybrali a pak navrhli - bez nároku na honorář - řešení architektonicky problematického veřejného místa v širším centru hlavního města Bratislavy.


vystavaProjekt se setkal s nebývalým ohlasem, a to nejen ze strany samotných autorů, kteří nadšeně zareagovali na výzvu, která je přinutila navrhnout dlouhodobě zvažované změny konkrétního veřejného prostoru. Rovněž jim umožnila vylepšit pověst profese architekta coby sobeckého, autoritativního realizátora svého vlastního monumentálního pomníku. Výstava projektů se pak stala nejnavštěvovanější výstavou Slovenské národní galerie a byla silně reflektována ve slovenských celoplošných médiích. Ohlasy, které vyvolala, vedly k expanzi.


Kurátor Městských zásahů Praha 2010Adam Gebrian – mluví o vzniku myšlenky přenést projekt do dalšího města: „Již více než rok moderuji pořad Bourání na Radio Wave. Hostem 33. dílu byl mladý slovenský architekt Matúš Vallo, který mi během rozhovoru popsal jejich realizovaný projekt s názvem Městské zásahy (Bratislava). Ve snaze napravit notně pošramocenou pověst architektů v očích široké veřejnosti, vymysleli projekt s tímto názvem. Proč čekat na iniciativu města nebo soukromého investora?


Architekti se přeci mohou pomoci vylepšit veřejný prostor sami. Tím, že pojmenují jeho problémy a předloží svá řešení těchto problémů. Oslovili přes třicet architektů a výsledkem bylo 40 návrhů, výstava ve SNG, katalog, ale především zvýšený zájem o veřejný prostor, o kvalitu života ve městě a jeho možnou budoucnost. Po vzájemné dohodě jsme se nyní pokusili přenést stejnou aktivitu do Prahy
.“


Koncem letošního února bylo osloveno přes šedesát architektů, umělců a studentů architektury s výzvou k účasti v projektu Městských zásahů Praha 2010. Tedy k nalezení problematických míst Prahy a k vytvoření návrhů, které mají tato místa vylepšit. Vizualizace návrhu měla sledovat poměrně jednoduchý princip znázornění „před tím“ versus „potom“.


vystavaTémata jednotlivých zásahů nebyla nijak omezena. Vybírali si je sami navrhovatelé. Z devadesáti návrhů se plných deset věnuje úpravám řeky, což není málo. Dalších deset upravuje dopravní stavby. Jsou to dvě nejvíce zastoupené tendence. Zřejmě to není náhoda a Vltava i způsob pohybu po Praze by si zasloužily větší pozornost.


Součástí výstavy je také projekt Databáze dalších pražských míst, kterým autoři konceptu chtějí oslovit návštěvníky výstavy, aby se rozhlédli kolem sebe a zjistili, zda neznají více problematických míst, než mohli shlédnout na výstavě. V případě, že je nafotí a pošlou se stručnou charakteristikou dané lokality na adresu: info@mestskezasahy.cz s předmětem „Databáze městských zásahů“, zařídí pořadatelé jejich vyvolání a vystavení na speciálním místě v expozici. Zároveň tato místa budou zařazena do databáze, která může v budoucnosti posloužit pro adresná zadání.

Výstava trvá do 2. srpna 2010

Zdroj: Dox Prague.org


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výstava Městské zásahy Praha 2010 :

Výstava Městské zásahy Praha 2010
Výstava Městské zásahy Praha 2010
Výstava Městské zásahy Praha 2010
Výstava Městské zásahy Praha 2010
Výstava Městské zásahy Praha 2010
Výstava Městské zásahy Praha 2010
Výstava Městské zásahy Praha 2010
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
za málo peněz a je ve městě prostor příjemný pro lidi.
Zatím se dělá víc pro auta...
Chtělo by to nejen výstavu, ale něco taky zrealizovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles