Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Weesenstein - perla Saska

2. 01. 2020 | Evropa

Před nedávnem jsme si chtěli s manželem odpočinout od všudypřítomného shonu a práce. Od původního záměru zajet za hranice na předvánoční nákupy jsme sice neupustili, ale vzhledem ke stále ještě pěknému počasí jsme náš plán trošičku poupravili.

Letošní listopadové počasí myslím předčilo očekávání většiny z nás. Proč toho tedy nevyužít? My jsme se vydali do okolí Drážďan – na zámek, který leží jen pár minut jízdy autem od nákupních center. Na zámek Weesenstein se vyplatí zajet, snad kromě letní sezóny tu vždy naleznete klid a kouzelnou atmosféru. Už jsme tu byli několikrát a vždy se sem rádi vracíme. Nejkrásnější je ale asi zámek a jeho klasicistní zahrada ve francouzském stylu na jaře, kdy můžete obdivovat krásně upravené rozkvetlé záhony. Prostě pokud si chcete užít vytoužený klid, krásnou přírodu i romantiku, pak jste tu správně!

Zámek, kterému se také přezdívá perla saské koruny, zabírá téměř celou skálu nad malou obcí Müglitztal. Leží ukrytý v romantickém údolí říčky Müglitz (neboli Mohelnice) mezi zalesněnými kopci. Jeho historie se začala psát před více než 800 lety. První písemné zmínky pocházejí z roku 1318 (tehdy byl ještě připomínán jako Weysinberg), ale předpokládá se, že byl založen už někdy kolem roku 1200. Na první pohled vás rozsáhlý zámecký komplex zaujme různými stavebními slohy a netradičním uspořádáním. V minulosti totiž zámek prošel velkou řadou přestaveb. Ve 13. století na jeho místě ještě stála jen tvrz, ze které se v průběhu staletí postupně stal nejprve středověký hrad, pak renesanční zámek a nakonec královský zámek. Velkou zajímavostí je, že zámek se v průběhu staletí rozšiřoval unikátním, netradičním způsobem: odshora dolů. Například stáje tu návštěvníci najdou v pátém patře, pod nimi se nacházejí klenuté sklepy a ještě pod nimi teprve zámecké komnaty. Jádro zámku tvoří původní hrad s vysokou věží, kolem něj jsou seskupeny další zámecké stavby. V 19. století – za vlády krále Jana I. Saského – byl zámek utajenou rezidencí saské královské rodiny. Další zajímavostí je, že za II. světové války sloužil zámek kvůli bombardování Drážďan jako hlavní úkryt pro většinu uměleckých sbírek z drážďanských muzeí a galerií.

Zámek je pro veřejnost přístupný od roku 1952.Turisté sem ve velkém míří také o prvním adventním víkendu, kdy se tu konají tradiční vánoční trhy s řadou stánků s rukodělnými výrobky, vánočními ozdobami, drobnými dárky a všemožnými vánočními dobrotami. Dovedete si představit hezčí romantický zážitek?

Už jen samotná prohlídka parku vám přinese kýžený klid. Park k procházkám přímo vybízí. Můžete se tu procházet uprostřed přírody po okružní trase, z parku vede značená cestička lesem podél říčky. Zámecký park je rozdělený řekou na Malou a Velkou zahradu. Vstup do zámeckého parku je zdarma, stejně tak do celého zámeckého areálu. Zde můžete na posledním zámeckém nádvoří navštívit zámecký minipivovar nebo posedět v Zámecké kavárně. Za návštěvu stojí i stylová Královská zámecká restaurace, kde si v zámecké kuchyni můžete prohlédnout historické nádobí a podívat se také na přípravu jídel. Vstupné zaplatíte jen v případě, že budete chtít na prohlídku interiérů zámku, která zahrnuje prohlídku překrásných zámeckých komnat z 18. a 19. století včetně vzácných originálních tapet (například čínské papírové tapety s výjevy z každodenního života), prohlídku hradních prostor (Rytířský sál, unikátní Sál mnichů, soudní síň a sklepení) a dále prohlídku katolické a luteránské kaple. V Mnišské chodbě prý při troše štěstí (nebo smůly?) můžete spatřit zbloudilého ducha jednoho z dřívějších pánů. Celá prohlídka zámecké expozice trvá téměř dvě hodiny a základní vstupné činí 7,50 EUR. Na zámku můžete do současné doby vidět i fotografie z povodní, které v roce 2002 zasáhly obec. Zámek Weesenstein úzce spolupracuje se zámkem Děčín a díky tomu se připravují různé projekty pro české návštěvníky, kterých tu rozhodně není málo. K dispozici jsou jim tak české popisky u jednotlivých exponátů nebo český audioprůvodce. Pravidelně tu pořádají různé výstavy.

Při návštěvě Weesensteinu rozhodně doporučuji neomezovat se jen na toto místo, protože i v jeho okolí najdete další památky. Když pominu historické Drážďany, určitě stojí za návštěvu také pevnost Königstein, zámek Sonnenstein v nedaleké Pirně, zámek Moritzburg a další. Sasko je země zámků a zároveň národní park Saské Švýcarsko má opravdu co nabídnout! Ani my jsme nelitovali, že jsme se tentokrát rozhodli neomezovat se pouze na nezbytné nákupy! Odpočiňte si tu někdy i vy, stojí to za to.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Weesenstein - perla Saska:

Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
Weesenstein - perla Saska
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné místo, pěkný článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

Krásné povídání z krásného zámku Smajlík

krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
KRASNY ZAMEK
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkkrásná místa..Sasko stojí za návštěvuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles