Negativní i pozitivní zkušenosti s přístupem školy má cvičitelka aerobiku, instruktorka fitness a moderátorka Hanka Kynychová, jejíž patnáctiletý syn Filip a šestileté dcery Sofie a Alexandra mají diagnostikovanou celiakii.
„Když šel syn Filip před 10 lety do první třídy, byla má zkušenost se školními jídelnami dost smutná. Letos nastoupí do první třídy má dvojčata, naštěstí je školní stravování v současné době na daleko lepší úrovni než dříve. Filipovi nyní vařím a vařit budu i holčičkám. Ve školní jídelně jim paní kuchařky jídlo ochotně ohřejí. Filipovi se stává, že mu spolužáci závidí zdravé jídlo. Vařit jim chci, protože ve velkých stravovacích zařízeních se používají polotovary, emulgátory a dochucovadla. Takže byť jsou jídelny ochotny vařit bezlepkově, pokazí to chemií, což je škoda,“ popisuje Hanka Kynychová.
Před několika desítkami let byla celiakie považována za dětskou nemoc. U pacientů se může objevit již po dvanácti měsících od narození. Díky moderním diagnostickým metodám ji lze dnes diagnostikovat v kterémkoli věku. U malých dětí do tří let se celiakie projevuje střevními potížemi jako jsou průjmy, bolesti břicha, zvracení, častějšími změnami nálad a poklesem tělesné hmostnosti. „Děti, které trpí nesnášenlivostí lepku, mívají větší bříško, mnohem častější jsou však příznaky mimo zažívací trakt, například anémie nebo porucha růstu. V pubertě má u dětí fyziologicky nastat růstový výšvih. Ten ale u dítěte s celiakií obvykle nenastane, následná vyšetření u takového pacienta vedou k odhalení nemoci,“ uvádí MUDr. Eva Matoušková.
Lidé s podezřením na onemocnění by měli projít vyšetřením, dlouhodobě neléčená celiake může způsobit vážné zdravotní komplikace. Prvním krokem diagnostiky celiakie je vyšetření z krve.
Mnoho jídelen si nemůže dovolit připravovat několik druhů jídel, a tak alespoň přistupují k vstřícnému kroku, žákům s celiakií ohřívají oběd přinesený z domova.
Zdroj, foto: AeskuLab