Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co prozradí jaterní testy?

31. 05. 2009 | Nemoci
Prokázat hepatitidu je možné několika způsoby. Jedním z možných signálů, že se v játrech "něco děje", mohou být například zvýšené hodnoty jaterních testů. Jaké testy to jsou a co mohou prozradit?

Jednoduché vyšetření, důležité informace
Jaterní testy jsou poměrně standardní vyšetření. Například u žen užívajících hormonální antikoncepci by mělo být toto vyšetření prováděno pravidelně. Nejčastěji se testují dva základní enzymy – ALT a AST.

AST neboli GOT
AST, aspartátaminotransferáza (nebo podle starého označení GOT) je enzym, který se vyskytuje v řadě orgánů – v játrech, myokardu, kosterní svalovině, ledvinách, mozku a červených krvinkách. Obsažen je především v cytoplazmě (náplni buňky) a v mitochondriích. Ty slouží jako "elektrárny" buněk a dodávají buňce energii.

ALT, "pravý jaterní enzym"
ALT, alaninaminotransferáza (podle starého označení GPT) je naproti tomu obsažena v největší míře zejména v játrech a v ostatních buňkách těla se vyskytuje pouze zřídka.

Co prozradí jaterní testyOba enzymy přenášejí aminoskupinu NH2 každá ze "své" aminokyseliny (alanin, resp. aspartát) nebo na ni. V krvi se pomocí chemické reakce stanovují jejich aktivity, které jsou důležitým diagnostickým ukazatelem jaterního poškození.

Co zvýšení řekne
Zvýšená hladina ALT se vyskytuje při poškození jaterních buněk, tzv. hepatocytů. Při těžké akutní nekróze se může hladina ALT v krvi během 48 hodin zvýšit až na stonásobek normálu a může se držet v této hladině i několik dní. Při dlouhotrvajícím poškození se koncentrace ALT v krvi může držet kolem desetinásobku normy.

Pokud je současně s ALT zvýšena i hladina AST, svědčí to převážně pro poškození jaterní tkáně. Naopak, samostatný vzestup AST při normální hladině ALT se většinou vyskytuje při poškození kosterních svalů (kde se také AST hojně vyskytuje).

Více než dvacetinásobné zvýšení obou enzymů je charakteristické pro akutní virovou hepatitidu a akutní toxické poškození jater. Hodnoty obvykle klesají v průběhu 2. týdne onemocnění a normálních hodnot bývá dosaženo za 2, ale někdy i až za 6 měsíců od začátku onemocnění. Několikanásobné (do dvacetinásobku) zvýšení provází řadu jaterních chorob. Mírné (ne více než dvojnásobné) zvýšení hodnot ALT a AST lze někdy objevit například po alkoholickém excesu a u obézních osob.

Poměr AST/ALT se také někdy označuje jako de Ritisův index. Pokud přesahuje hodnotu 2, vypovídá s největší pravděpodobností o tom, že pacient trpí alkoholickým poškozením jater a cirhózou.

Zdroj: Virová-hepatitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jaterní testy se musí dělat u různých nemocí. Zjistí se z nich například hepatitida.
Obrázek uživatelky
profil
prodělávám často.Mám potíže se žlučovýma cestama ..někdy při zákrocích v nich je podrážděn jiný orgán , atd...prodělala jsem již i několikadennní dietu kvůli tomu ...SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles