Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový den lidí s revmatizmem – 12. října

12. 10. 2012 | Nemoci
Co je to revmatické onemocnění, revmatizmus či „revma“? V širším slova smyslu jde o neúrazové onemocnění pohybového aparátu (kloubů, svalů, vazů, páteře). Medicínsky nejzávažnější jsou zánětlivá revmatická onemocnění.

Jejich podkladem je porucha imunity a vznik abnormální odpovědi, která vyústí v autoimunitní onemocnění. Jde o systémová onemocnění, která kromě kloubů postihují i další orgány a mají tzv. systémový charakter.

Postihují asi 2 % populace a výrazně zhoršují kvalitu života nemocných a zkracují život o 5-10 let. Mezi nezánětlivá, revmatická onemocnění patří osteoartróza, která postihuje asi 1/3 populace nad 60 let věku a dále tzv. mimokloubní revmatizmus, který má někdy v průběhu života až 80 % populace.
Světový den lidí s revmatizmem – 12.10. 2012Jakým způsobem snižuje revmatoidní artritida kvalitu života?

Základním problémem je chronická bolest, ztuhlost a únavnost. Postupně se zhoršuje i funkce a během 10 let dospěje až 50 % pacientů do plné invalidity. Zhoršuje se i schopnost sebeobsluhy, vykonávat běžné domácí práce a samozřejmě i sport a koníčky.

Jaké jsou komplikace onemocnění s revmatizmem?

Pacienti mají poruchy imunity. Následkem toho mají častěji infekce a také nádory. Až polovina z nich má později osteoporózu a její komplikace – zlomeniny. Riziko infekcí je rovněž 2x zvýšené. Dalšími riziky jsou komplikace léků, např. žaludeční vřed či poškození jater.

Existuje prevence revmatických onemocnění?

U základních revmatických onemocnění není známa příčina, a proto není ani prevence možná. Prevence u degenerativních onemocnění a revmatizmů měkkých částí spočívá obecně ve zdravém životním stylu.

Co se tím myslí konkrétně?


Udržení si normální váhy nebo redukce váhy je důležitým preventivním opatřením u osteoartrózy. Pravidelný pohyb ve formě rekreačního sportu, cvičení, chůze či běhu vedou k lepšímu stavu svalové soustavy obecně. Úprava dietních zvyklostí je důležitá u dny.

Kdy je možné se domnívat, že můžu mít artritidu?


Důležitá role pacienta je již na začátku onemocnění. Čím dříve se stanoví diagnóza, tím dříve se zahájí léčba a její výsledky jsou lepší. Pokud má pacient určité varovné příznaky, měl by urychleně vyhledat lékaře.

A co patří mezi varovné příznaky: otok 2 a více kloubů (nebo začervenalý otok 1 kloubu), pocit ranní ztuhlosti delší než 30 minut, klidové bolesti kloubů, současné bolesti kloubů nebo páteře a příznaky kožní, oční nebo nervové a zvláštní celkové příznaky (únava, hubnutí, teploty).

Jak probíhá léčba revmatizmu?

Diagnóza by měla být správně stanovena specialistou – revmatologem. Ten by měl vyhodnotit aktivitu onemocnění a příznaky prognosticky závažného průběhu a stanovit pro každého pacienta individuální, léčebný plán. Léčba každého pacienta by měla být komplexní a sestávat se ze vzdělávání pacienta, léčby nefarmakologické, farmakologické a chirurgické.

Jaké léky se používají na léčbu revmatizmu?

Základem léčby revmatizmu je aplikace tzv. chorobu modifikujících léků RA (obvyklá zkratka DMARDs) z nichž nejdůležitější je metotrexát. Tyto léky se užívají dlouhodobě, někdy celoživotně. Část pacientů užívá tyto léky současně s hormonální léčbou (glukokortikoidy).

Při nedostatečné účinnosti této léčby se aplikují tzv. biologické léky RA. Nesteroidní antirevmatika (NSA) ovlivňují pouze příznaky choroby a nepotlačují aktivitu ani nezpomalují progresi.

Jak probíhá léčba revmatizmu prakticky v České republice? Světový den lidí s revmatizmem – 12.10. 2012

Biologická léčba je poskytována pouze v Centrech biologické léčby, kterých je více než 30. Tato centra jsou vybavena pro poskytování této léčby, která se např. často nachází v infuzích. Jeden vyškolený lékař a sestra, kteří jsou schopní řešit i urgentní nežádoucí účinky. Všichni pacienti jsou zavedeni do registru biologické léčby ATTRA. Jsou přísně sledováni ve 3 měsíčních intervalech.

Dostanou léčbu všichni pacienti, kteří jsou indikováni?

Biologická léčba je relativně drahá a činí cca 300 000 Kč. Zaléčit všechny indikované pacienty je obtížné všude na světě. I u nás existují seznamy pacientů, kteří by splňovali tato kritéria. Zařazujeme pacienty s nejvyšší trvalou aktivitou, kteří progredují, a jiná léčba je neúčinná.

V současné době máme v registru asi 3000 aktivních pacientů. Proléčenost je menší než ve vyspělých zemích, ale zlepšuje se. Biologické léky poněkud zlevnily a další pokles se očekává po nástupu generik těchto léků, tzv. biosimilars.

Jaký je smysl Světového dne lidí s revmatizmem?

Je nutné zvýšit všeobecně podvědomí o existenci chronického revmatického onemocnění ve společnosti a o nutnosti včasné návštěvy lékaře při jeho příznacích. Dále je nutné upozornit další účastníky procesu ve zdravotnictví (např. plátce, pojišťovny, atd.), aby zajistili dostatečnou pozornost a prostředky pro léčbu tohoto závažného onemocnění.

Farmakoekonomické výsledky totiž jednoznačně naznačují výhodnost této léčby. Je sice relativně drahá, ale ona ta choroba je velmi drahá pro společnost. Biologická léčba velmi snižuje nepřímé náklady na pacienty a naopak umožňuje, aby řada z nich pracovala a odváděla daně.  

Autor: Prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc.
ředitel revmatologického ústavu v Praze


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
užitečné rady a povídání o nemoci..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles