Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Češi při opalování stále chybují, ochranu podceňují

4. 07. 2020 | Péče o tělo
Přestože osvěta škodlivosti nadměrného slunění každým rokem roste, a používání ochranných přípravků na opalování se stalo téměř samozřejmostí, Češi se stále dopouští mnoha chyb.

Nízký faktor, prošlé datum spotřeby a nedostatečné množství

Sluneční paprsky mají na naši pokožku pozitivní i velmi negativní vliv. Bohužel negativní dopad je velice zásadní a může nám trvale poškodit pokožku. Proto bychom se měli vystavovat slunečnímu záření s největší opatrností a s ohledem na typ pokožky, fototyp a také užívání léků, které mění citlivost pleti při léčbě různých kožních problémů. Podle zkušeností se bohužel ještě spousta lidí bojí vysokých ochranných faktorů, protože se chtějí opálit. S použitím vyššího ochranného faktoru pokožka sice nezhnědne tak rychle, ale zato se opálíme kvalitně a bez nežádoucího poškození kůže.

opalováníDalším prohřeškem je používání přípravků, které jsou otevřené déle, než je doporučeno od výrobce. Kvalita filtrů v ochranném krému či mléce se s časem snižuje a ochranný produkt nemá takovou účinnost. Obecně se také mažeme méně, resp. menším množstvím krému, než je doporučováno. Správné množství jsou dva gramy na jeden cm čtvereční kůže. Přibližně jde o 30 ml na jedno použití pro dospělého člověka. Vždy doporučuji nanášet raději větší vrstvu a nechat vstřebat, čímž také apeluji na aplikaci krému v předstihu, a ne až na pláži na plném slunci.

Chraňte pokožku miminek a malých dětí

Výčet chyb ještě nekončí. Naopak jednou z těch zásadních je vystavení miminek přímému slunci a používání ochranných produktů s nízkým SPF. Miminka by se neměla na přímé slunce vůbec dostat a děti bychom měli chránit co nejvyšším ochranným filtrem s SPF 50+, protože nemají dostatečně vyvinutou imunitu pokožky a jejich pokožka je velmi citlivá.

Česko vs. cizina

I když některé z nás doma spolehlivě ochrání krém s faktorem 20, neznamená to, že si s ním vystačíme v cizině. Lokalita, kde se vystavujeme slunci, hraje významnou roli. Obecně lze říct, že například u moře bychom měli používat třikrát silnější ochranu než v Česku. Záleží nejen na vzdálenosti od rovníku a nadmořské výšce, ale i na ročním období. Jako příklad uvádí alpské lyžaře, nebo cyklisty.

I voděodolný krém je třeba po koupání aplikovat znovu

Rozšířený mýtus pozorují lékárníci i v kategorii voděodolných produktů. Jsou tu pro to, aby nám vydržely při plavání či koupání. Když však vyjdeme z vody, je třeba se hned natřít. Žádný produkt na pokožce nevydrží v dostatečném množství po koupeli a utření ručníkem tak, aby nás dostatečně chránil.

Zdroj, foto: BENU



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !