Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Myomy mohou pěkně zkomplikovat život

3. 01. 2015 | Péče o tělo
Zatímco srdečně-cévním chorobám či nachlazení lze předcházet, o myomech to neplatí. Tyto nezhoubné útvary, vyrůstající z děložní svaloviny, prostě na žádnou prevenci nereagují. Naštěstí se, pokud už vzniknou, dají účinně léčit.

„Jsou teorie, které tvrdí, že když žena nejí červené maso, má méně často myomy. Konzumace bílého masa či vegetariánství má tedy zaručit nižší pravděpodobnost tvorby myomů, jenže toto tvrzení nedokládají žádné studie,“ upozorňuje gynekolog MUDr. Marek Ožana.

U černošské rasy jsou myomy častější než u bělochů, jinak se ale týkají všech žen v reprodukčním věku bez rozdílu. Po ukončení plodného období myomy nevznikají, a ty, které již žena v děloze měla, dál nerostou. Na povrchu myomů jsou totiž receptory pro pohlavní hormony vaječníků, které podporují jejich růst a které se už po přechodu netvoří.

Myomy mohou pěkně zkomplikovat životZpůsobují i neplodnost

Jedním z hlavních nepříjemných projevů myomů bývá silné a nepravidelné krvácení. To ale může mít i jiné příčiny, například polyp, hormonální nerovnováhu a bohužel i zhoubný nádor děložního čípku nebo samotné dělohy. Žena s těmito příznaky by neměla spoléhat na to, že má asi myom, a měla by se nechat vyšetřit. K dalším typickým příznakům, způsobeným myomy, patří i krvácení při pohlavním styku, silné tlakové bolesti v podbřišku nebo pocit napětí a plnosti. Leckdy bývají myomy i příčinou neplodnosti ženy, případně brání donošení dítěte.

Diagnostikovat myom není pro gynekologa nic složitého, při poševním ultrazvukovém vyšetření jej pozná. Někdy se na myom přijde zcela náhodně, protože v děloze prostě je a nezpůsobuje ženě žádné potíže. V takových případech není léčba potřebná. Postačí pacientku pouze sledovat a při pravidelných kontrolách – obvykle jednou za půl roku – kontrolovat velikost myomů. Vždy totiž mohou náhle rychle vyrůst a způsobit nečekané potíže.
 

Léky nebo operace

Léčba myomů nabízí řadu možností – od konzervativní léčby, přes laparoskopické zásahy až po klasické operace. Na chirurgickém sále lze buď odstranit jen myom či myomy samotné, nebo pokud již žena neplánuje další mateřství, může lékař provést takzvanou hysterektomii, tedy odstranění celé dělohy.

Asi nejrozšířenější konzervativní léčbu myomů dnes představuje podávání hormonální antikoncepce nebo zavádění nitroděložních tělísek s hormonem gestagenem. Tím se daří úspěšně snižovat silné menstruační krvácení, nejedná se ale o standardní léčbu myomů. Dále může žena užívat různé hormonální léky v tabletové a injekční formě.  Jenže ty mnohdy způsobují hodně nežádoucích vedlejších účinků.

Novinka bere myomům dech

Nepoměrně příjemnější je relativně nová, u nás asi dva roky dostupná léčba lékem s účinnou látkou ulipristal acetát. Tento lék ovlivňuje hormonální receptory na svalových buňkách myomů, působí na jejich zmenšení a snižuje krvácení i další průvodní obtíže. Vedlejší účinky při tom nemá žádné.

Autorka: Mgr. Marta Duspivová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tuto operaci jsem prodělala před 12 lety,měla jsem všechny příznaky,nepravidelnou a bolestivou menstruaci a chodila mi nepravidelně,3 týdny jsem krvácela a týden jsem měla klid
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles