Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 historických milníků péče o rty

25. 03. 2021 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Od krásné Kleopatry až k zázračným bojovníkům proti stárnutí.

První zmínky o balzámech na rty pocházejí ze Starověkého Egypta, kde byly výsadou vyvolených. Větší rozvoj ale zaznamenaly až ve 20. století, kdy se postupně začaly proměňovat v nezbytnost, jíž většina z nás nosí každý den u sebe. Významnou roli v novodobé historii sehrála společnost Blistex, která je synonymem péče o rty. Podívejte se na 10 nejzajímavějších momentů, které vznik balzámů na rty provázely.

Krása Starověkého Egypta


První stavební kameny péče o rty sahají až do Starověkého Egypta, tedy ještě do období před počátkem našeho letopočtu. K péči o pokožku a rty používali Egypťané vedle živočišných tuků hlavně olivový olej, med a včelí vosk, které najdete i v balzámech na rty Blistex. O žádný masový trend ale tehdy rozhodně nešlo. Kosmetika byla výsadou elit a její používání nejvíc proslavila Kleopatra, která své věčné mládí a krásu přisuzovala právě těmto přípravkům.

BlistexBizarní 19. století


Po pádu Starověkého Egypta nastala nejen ohledně péče o rty doba temna, lidé se tak s bolavými ústy museli vypořádávat podle svých možností. S dost zvláštním nápadem, jak léčit popraskané rty třeba při rýmě a nachlazení, přišla v 19. století jistá Lydia Maria Childová.

Ve své knize Americká šetrná hospodyňka doporučuje jako nejspolehlivější ochranu rtů použití ušního mazu. V textu píše: „Ti, kdo se potýkají s popraskanými rty, zjistili, že maz z uší pomáhá i ve chvílích, kdy ostatní prostředky selhávají. Jde o lék, jenž budí pohrdlivé úšklebky. Jeho blahodárné účinky na zdraví ale nelze ignorovat.“

Rok CIA a Blistexu


V roce 1947 se toho po celém světě stalo opravdu hodně. Mezi západem a východem začala Studená válka, narodili se Stephen King a David Bowie, vznikla organizace CIA a Izrael vyhlásil nezávislost. Představen byl ale také první tranzistor a Polaroid, Ferrari zahájilo výrobu sporťáků a z továrny vyjel vůbec první Saab.

Rok 1947 ale byl mimořádně významný i pro společnost Blistex, která byla v tomto roce v americkém státě Illiois založena. Postaral se o to Charles Arch, jenž tehdy položil základy rodinné firmy s pevnými hodnotami. Na tom se nic nezměnilo do dnešních dní - přesně takovou společností je Blistex i v roce 2021.

Blistex


Geniální náhoda


Stejně jako u celé řady dalších skvělých věcí, i za Blistexem vlastně stála náhoda. Charles Arch coby obchodní cestující křižoval Spojené státy a náhoda mu jednoho dne přihrála do cesty i L. D. Brackera. Bylo to v roce 1925 a lékárník ze Seattlu mu tehdy řekl, že objevil kombinaci léčivých látek na drobná poranění pleti a rtů.

Svůj vynález pojmenoval Blistex, bohužel ale vůbec nevěděl, jak ho dostat mezi lidi. Protože Charles Arch v Blistexu viděl obrovský potenciál, rozhodl se od lékárníka objev koupit a postupně začít budovat společnost, která se už brzy stane předním hráčem na poli péče o rty.

Bokovka


Jak už bylo řečeno, společnost Blistex byla založena v roce 1947. Dlouhé dvě dekády poté ji ale Charles Arch měl pouze jako druhou práci. Archerovým hlavním zaměstnavatelem byla společnost Sheffield Co. z města Broadview, pro kterou nabízel srolovatelné kovové tuby podobné těm, v nichž se prodávají zubní pasty.

Jak před lety vzpomínal Archerův syn David pro list Chicago Tribune, o jednoduchou dobu tehdy určitě nešlo. „Pracovní dobu od devíti do pěti trávil táta prodejem zboží firmy Sheffield Co. Po páté hodině zamířil do drogerií a lékáren, aby nabízel produkty Blistexu,“ řekl David Arch americkému deníku.BlistexCesta kolem světa
I když neměl duchovní otec Blistexu na jeho propagaci příliš mnoho času, kombinace skvělých léčivých účinků spolu s Archerovým obchodnickým talentem začala záhy nést ovoce. Už v roce 1950 začali Blistex kupovat zákazníci v Kanadě a expanze do zbytku světa na sebe nenechala dlouho čekat.

Dnes si díky Blistexu své rty chrání, léčí, zvláčňují i omlazují lidé v šesti desítkách zemí z celého světa. Ve výčtu vedle USA a Kanady nechybí třeba Mexiko, Německo, Finsko, Čína, Austrálie a samozřejmě také Česká republika.

Firma s rodinnými tradicemi


Důležitým milníkem je pro Blistex rok 1967, kdy Charles Arch konečně opustil druhé zaměstnání. Ve stejném roce pak vzniklo i sídlo firmy ve vesničce Oak Broak ve státě Illiois, kde je Blistex dodnes a kde se také nachází centrum pro výzkum a vývoj.

Rozhodnutí mít vše pod jednou střechou, hodnotí členové rodiny Archů, kteří se i v těchto dnech podílejí na chodu firmy, jako to nejlepší, které mohli učinit. Díky tomu mají Blistex jako na dlani, a mohou tak snadno dohlížet na celý proces od prvních kroků ve výzkumu až do chvíle, kdy balzámy na rty míří k zákazníkům.

Dvě dekády, jeden produktBlistex


Za fenomenálním úspěchem Blistexu v jeho počátcích stojí také skutečnost, že společnost téměř dvě desítky let nabízela jen jeden jediný produkt. Místo toho, aby své snahy upínala k rozšiřování portfolia, se soustředila na neustálé zdokonalování své léčivé mastičky na bázi vody a olejů. Změna nastala v 50. letech 20. století, kdy Blistex přišel jak s tyčinkami, tak i s různými příchutěmi.

Legenda v modré


Malá modrá dóza, která je dnes synonymem nejen pro balzámy na rty, ale hlavně pro slovo Blistex, spatřila světlo světa v roce 1985. Mastička měla oproti tyčinkám vylepšenou konzistenci a na rtech zanechávala silnější film. Podrážděné rty jsou díky tomu skvěle chráněné a hydratované. A je až neuvěřitelné, že se modré dózičky se jménem MedPlus každoročně prodá přes 100 milionů kusů.

BlistexTři dekády inovací


Blistex je předním světovým výrobcem v oblasti péče o rty a svoji pozici si udržuje i díky celé řadě inovací, s nimiž pravidelně přichází. V roce 1992 uvedl balzám na rty s ochranným faktorem, od roku 1997 je složení obohaceno o léčivý a ochranný zázrak v podobě alfa hydroxykyselin. Rok 2000 se nesl ve znamení balzámu na rty s obsahem vody, o pět let později byl představen kuličkový aplikátor.

S jemnými vráskami na rtech začal Blistex bojovat v roce 2008, kdy do složení přidal koenzym Q10 a hyaluronové výplně, s tyčinkou, co léčí a zároveň masíruje rty, přišel v roce 2010. Léčivá mastička se zvláčňujícími perlami byla uvedena v roce 2013, dvousložkový balzám na rty si zase mohou zákazníci koupit od roku 2015. Sérum na rty s pumpičkou spatřilo světlo světa v roce 2017 a jednou z posledních inovací je pečující infuze na rty, doplněná o nejmodernější látky, jíž Blistex uvedl v roce 2019.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 10 historických milníků péče o rty:

10 historických milníků péče o rty
10 historických milníků péče o rty
10 historických milníků péče o rty
10 historických milníků péče o rty
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
prvníSmajlík,nutně potřebuji
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles