Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 29.05. 2024
Dnes má svátek Maxmilián
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 triků, jak v zimě a během Vánoc nepřibrat

26. 12. 2014 | Diety
Trpíte nočními můrami, že se na Vánoce nevejdete do svých oblíbených džínů a z fotek se budete mračit s dvojitou bradou? Poradíme vám pár triků, jak se dočkat Nového roku bez dárečku v podobě kil navíc.

Není to chladné počasí, které vede k přejídání. Je prokázáno, že v těchto měsících přibývají na váze lidé po celém světě a to i tam, kde žádné mrazy nehrozí. Je to naše zažité chování, že v tomto období je nutno povolit si opasek.Více se s druhými lidmi setkáváme uvnitř, kde nikdy nechybí jídlo a rovněž se zvyšuje konzumace alkoholu a ubývá pohybu. To vše přispívá k tloustnutí.

1. Naplánujte si cvičení i jídlo

Vánoce se mohou zdát velice krátkou dobou, ale podle průzkumů i za těchto pár dnů dokáže průměrný člověk přibrat jeden až dva kilogramy na váze. To se nemusí zdát nijak mnoho, pokud se pravidelně hýbete a dodržujete rozumnou životosprávu. Pokud tak ale nečiníte, jste za deset let těžší o deset kilo, a to už nijak příjemné není. Lepší je podle odborníků vytvořit si plán jídelníčku i cvičení a váhu si udržet. Jak na to? Představte si, co vás následující týden čeká, naplánujte si pečlivě cvičení a také 5 až 6 jídel denně včetně svačin. Ne nutně to musí být všechno dietní záležitosti, ale na papíře a v celku to zkrátka uvidíte z trochu jiného, zdravějšího, pohledu. Snažte se své plány dodržovat a u jídla se obecně držet pravidla, že je dobré odpustit si čtvrtý knedlík. Zkrátka jíst přiměřeně. A věřte, že nic vám nedá takový pocit uspokojení jako večerní odškrtávání.

10 triků, jak v zimě a během Vánoc nepřibrat2. Procházkou ke štíhlé linii

Pobyt na čerstvém vzduchu snižuje napětí i frustraci a v zimě spalujeme mnohem více kalorií než v jiná roční období. Pokud se necítíte hned na běhání, začněte rychlou chůzí, Tu ostatně považují odborníci za nejzdravější cvičení vůbec. Nezatěžují se jí klouby ani páteř (zejména pokud nemáte právě ideální váhu), zato podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne. Ozdravný systém nastartujete velice rychle díky deseti tisícům kroků denně. Například osobní trenéři ve Finsku se při vstupní diagnostice u svých klientů věnují i pohybovým návykům: jak daleko to mají od auta do práce, kam chodí na oběd a podobně. Trasu jim přeplánují a přidají jim do každodenního programu více kroků.

3. Udělejte si z pohybu příjemnou závislost

Chlad a brzká tma nás často nutí k lenošení, proto je nejlepší udělat si z cvičení zábavu a co nejvíce si ho zpestřit. Hýbat se můžeme všude. Proč jet výtahem, když můžeme vyběhnout schody? Poslední zastávku tramvaje můžeme jednoduše dojít, k dispozici jsou bazény, kluziště... Cvičení může být zábava i ve fitness centrech, kde si můžete vyzkoušet jednou spinning, podruhé zumbu nebo kickbox a mnohá další cvičení, či si najmout trenéra, který vytvoří cvičební plán i cíle vám přímo na míru. Možností je dnes nepřeberně a cvičení je rozhodně zábava, často brzy příjemně návyková.

4. Naučte se říkat ne

Předvánoční čas je plný večírků – s přáteli, kolegy z práce, s rodinou… Kdy se s nimi setkáte, plánujete, učiňte tak stejně s jídlem, které si v tomto případě můžete rovněž stanovit předem (alespoň jeho množství) a to tak, aby vám bylo dobře. Nedejte se zlákat tím, že ještě jedna kachýnka přece nikomu neuškodila – těžký žaludek z toho pak budete mít jenom vy.

5. Místo výčitek prodlužte cvičení

Když už se stane, že si dáte něco, co jste neplánovali, rozhodně si to nevyčítejte. Prostě si na tom pochutnejte, řekněte si, že to bylo skvělé a něco si odpusťte v dalším jídle – ne však v podobě bílkovin nebo zeleniny a v žádném případě nevynechávejte další jídlo. Místo toho raději cvičte o desetaž patnáct minut déle, než jste plánovali.

6. Alkohol ano, ale dle plánu

Alkohol v předvánočním čase, to je hned trojitý protivník hubnutí: je hodně kalorický ovšem bez nutričních hodnot, stimuluje chuť k jídlu a snižuje zábrany, takže si objednáte věci, které byste normálně nepozřeli. Odborníci radí nepít alkohol nikdy na lačno a snažit se opět dodržet předem objektivně stanovenou míru.

10 triků, jak v zimě a během Vánoc nepřibrat7. Zastavte své chutě SMSkou

Všechna předsevzetí i písemné plány často zmizí při usazení se k bohatě prostřenému stolu. Připomeňte si je předem nastavenou SMS zprávou třeba s přáním, abyste si jídlo lépe a pomaleji vychutnali. V případě nezvladatelných chutí na další a další jídla se na minutu dvě zvedněte od stolu a odskočte si na chvíli přepudrovat nos nebo zatelefonovat dětem, zda je doma vše v pořádku. Věřte, že až se vrátíte, svou večeři dokončíte mnohem zodpovědněji.

8. Připomeňte si, proč se nepřejídáte

Po několika dnech vám často motivace dojte, proto je dobré sepsat si, proč se snažíte nepřejídat a cvičit. Vše si pak přepište na malou kartičku a tu noste pořád s sebou, abyste se na ni mohli kdykoliv podívat.

9. Jídlo není přítel

Právě kolem Vánoc vrcholí stres i pocity úzkosti. Je snadné zamilovat se do jídla. Než mu propadnete, jděte na balkon nebo si otevřete okno a několikrát se nadechněte čerstvého vzduchu, po pár sekundách bude vše vypadat jinak. I své blízké se snažte vytáhnout, kdykoliv to jen jde, ven.

10. Za chuť na sladké může nedostatek spánku

Nákupy, pečení, uklízení, dětské besídky, vánoční večírky… Náš spánek je velice na štíru. Jeho nedostatek pak přivádí chutě na sacharidy a sladkosti. Vyspěte se a alespoň nějaké své povinnosti delegujte. Nehleďte na míru splnění a chvalte!


Zdroj: Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz
Foto: Imagio.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !