Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 rad, jak se připravit na zahájení cyklistické sezony

14. 04. 2022 | Cykloturistika
Jaro je tu a s ním přichází i začátek letošní cyklistické sezony. Pomalu, ale jistě se otepluje, a první hřejivé sluneční paprsky lákají ven náruživé i rekreační cyklisty. Ať už se chystáte jen na kratší vyjížďku po městské cyklostezce nebo si troufáte na delší výlet, je nutné dodržet pár základních pravidel. Tím prvním je nechat po zimě jízdní kolo zkontrolovat, ideálně ho dát do servisu. To ale není vše. Víte, jak se na „cyklovýlet“ připravit, jaká je povinná výbava a co vše se vyplatí mít s sebou?

    1. Helma je základ


Ačkoli v České republice platí, že cyklistická přilba je povinná pro děti do 18 let, ani dospělí by neměli podceňovat její užitečnost. A proč? Z dat Centra dopravního výzkumu vyplývá, že ze 43 usmrcených cyklistů v roce 2021 jich 31 nemělo přilbu. Ze statistik také vyplývá, že helmu podceňuje především starší generace, lidé nad 55 let.

„Často jsou to lidé, kteří za celý dosavadní život přilbu nepotřebovali, a necítí potřebu si ji pořizovat ani ve vyšším věku. Právě na ně jsme cílili například předvánoční kampaní, kdy jsme apelovali na děti a vnoučata, aby jim přilbu koupili pod stromeček,“ říká k tomu Markéta Novotná, metodička dopravní výchovy z Týmu silniční bezpečnosti, který je iniciátorem kampaně Na kole jen s přilbou. Je prokázáno, že vhodná helma dokáže zabránit až 80 % závažných zranění hlavy cyklistů.

    2. Buďte vidět   


Vidět a být viděn. Reflexní předměty nejsou nic drahého a v obchodech, ať už v obyčejné drogerii, papírnictví, v cykloservisu nebo na čerpací stanici jsou běžně k odstátní v podobě nejrůznějších odrazek, přívěsků, nálepek, pásků. U malých dětí se doporučuje vybavit je i fluorescenční vestou s reflexními pruhy. Ta totiž zvyšuje viditelnost nejen za tmy, ale i za světla.

    3. Povinná výbava platí i pro cyklisty


Stejně jako je povinná výbava pro automobily, vyžaduje Policie ČR po cyklistech povinné vybavení jízdního kola. Víte, co do něj patří?
    • zadní odrazka červené barvy
    • přední odrazka bílé barvy
    • nezávislé brzdy
    • oranžové odrazky na paprscích kol
    • oranžové odrazky na obou stranách pedálů

Pro bezpečnou jízdu by dále kolo nemělo mít ostré hrany řídítek, aby při pádu nedošlo ke zranění. K doporučené výbavě pak především pro případ, kdy jedete za snížené viditelnosti, patří přední světlomet s bílým světlem, který by měl být seřízen tak, aby neoslňoval protijedoucí, a zadní červené světlo. Dále se určitě vyplatí mít účinné blatníky, krytku řetězu, zvonek a zámek na kolo. Když kolo zamykáte, připoutejte ho k pevnému předmětu současně za rám a přední kolo. Pumpička, případně i sada na lepení píchlé duše není úplně od věci.

    4. Plaťte chytře


Znáte to, během celodenního výletu, ale i kratší odpolední vyjížďky projíždíte okolo stánku s občerstvením a dostanete chuť na zmrzlinu, nebo máte hlad a párek v rohlíku na doplnění energie skvěle bodne. Co je pohodlnější a rychlejší varianta než hledat drobné po kapsách a taštičkách na kole? Platit mobilem nebo chytrými hodinkami. Pokud ještě kartu v mobile nemáte, zkuste o tom zapřemýšlet. Určitě to nejen během výletů oceníte.


    5. Cyklista může také způsobit škodu


Máte pojištění odpovědnosti? I když už jezdíte mnoho let bez nehody, neznamená to, že se nemůžete připlést do nějaké nepříjemné situace. Pojišťovny evidují stovky případů, kdy cyklista sám za jízdy způsobí škodu na majetku nebo újmu na zdraví někomu jinému. Pojišťovny zaznamenali např. přejetí psa, kolizi dvou vozidel v důsledku zakolísání cyklisty při předjíždění nebo srážku dvou cyklistů v zatáčce s vážným zraněním. Dokonce mají zkušenost ze střetu cyklisty v plné rychlosti se splašeným koněm. Z příhod tedy vyplývá, že vyplatit se může i úrazové pojištění.


PŘIPOMÍNKA na závěr: Na alkohol zapomeňte


Každý cyklista je účastníkem silničního provozu, jedním s těch nejzranitelnějších, a proto je dobré nezapomínat, že i pro vás platí pravidla. Tím nejdůležitějším je, že cyklista nesmí na kolo usednout pod vlivem alkoholu, omamných a psychotropních látek. Dále nesmí za jízdy telefonovat nebo psát SMS zprávy a musí se plně věnovat jízdě.


Zdroj: UNIQA,



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !