Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 tipů, co by nemělo chybět v lékárničce lyžaře

31. 01. 2013 | Péče o tělo
K zimnímu období již zcela neodmyslitelně patří lyžování, ať již na běžkách či sjezdových lyžích. Kromě zábavy s sebou však tento zimní sport přináší rovněž drobná zdravotní rizika, jakými jsou například odřeniny, otlaky, puchýře, modřiny či spáleniny. Přinášíme pět tipů, co si přibalit do své lyžařské lékárničky, aby vám případná zranění nemohla pobyt na horách znepříjemnit.

1. tip: Hydrokoloidní náplasti

Drobné oděrky i povrchová zranění, ke kterým při lyžování často dochází, nejlépe vyřešíte kvalitní a dobře držící náplastí. Velice dobře poslouží takzvané hydrokoloidní krycí materiály, které dovedou ránu nejen ochránit před bakteriemi, ale zároveň i hojit. „Hydrokoloidní náplasti obsahují aktivní složky, které pomáhají odstranit poškozené části tkání. Svým hojivým působením zároveň snižují riziko vzniku nevzhledných jizev. Utrpěné zranění se navíc může bezbolestně zahojit ještě během pobytu na horách,“ říká Kateřina Krejčířová.

5 tipů, co by nemělo chybět v lékárničce lyžaře2. tip: Dezinfekce

Mnoho úrazů na lyžích končí odřeninami, které výrazně narušují jemnou kožní strukturu. Poraněné místo je tak náchylné pro nejrůznější typy bakterií. Pokud nejsou tyto rány správně ošetřeny, často dochází k jejich bolestivému zanícení. Proto byste měli otevřenou ránu ještě před aplikací náplasti řádně vydezinfikovat. Dezinfekci lze koupit ve formě spreje, krému či roztoku. Kromě samotného vyčištění postiženého místa většinou přispěje také k jeho rychlejšímu zhojení. Dávejte však pozor na složení dezinfekce, obzvláště pokud jste alergičtí na jod. Před odjezdem na hory se také vždy ujistěte, že vaše dezinfekce nemá prošlé datum spotřeby.

3. tip: Mast na bolest

Když na sjezdovce nebo na běžkařské trase přeceníte svoje síly, budou vás zejména druhý a třetí den nepříjemně bolet svaly. Tento typ zranění je sice zcela běžný, nicméně vám může v následujících dnech velice znepříjemnit požitek ze sportu. Natažené či natržené lýtkové svalstvo je navíc často tak bolestivé, že jeho léčba trvá i dlouhé měsíce. Je proto dobré poohlédnout se po přípravcích, které působí proti bolestem. Obvykle jsou k dostání ve formě účinných mastí, takže při jejich aplikaci lze namožený sval zároveň jemně promasírovat. Často je možné tyto masti využít i při léčbě pohmožděnin a otoků. Některé navíc urychlují hojení modřin, které patří mezi velice častá zranění lyžařů.

4. tip: Opalovací krém a chladivá pěna

Většina lyžařů preferuje při výběru horského střediska to, které je typické svým slunečným počasím. Horské slunce je však velice ostré a mnoho lyžařů jeho intenzitu značně podceňuje. Abyste se vyhnuli nepříjemnostem s citlivou a spálenou pokožkou obličeje, přibalte si na hory opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a pravidelně jeho vrstvu v průběhu dne obnovujte. Pro případ, že se i přesto v obličejových partiích spálíte, mějte ve své lékárničce připraveny chladivé přípravky. Ty obsahují látky panthenol a vitamín E, které urychlují hojení zasažené kůže. Pomohou také zahnat nepříjemnou bolest a postižené místo příjemně ochladí. Seženete je ve formě pěny, gelu i masti.

5. tip: Náplasti na puchýře

I s těmi nejlepšími funkčními termoponožkami a výborně padnoucí lyžařskou obuví se občas nevyhnete puchýřům na patách či prstech, zejména v začátcích lyžařské sezony. Určitě proto nezapomeňte vybavit svou lékárničku speciálními náplastmi na puchýře. „V případě nejrůznějších otlaků a puchýřů z pevné lyžařské obuvi je vhodné sáhnout po náplastech, které mají kromě krycí funkce rovněž zklidňující účinek,“ vysvětluje Kateřina Krejčířová. “Je dobré poohlédnout se po náplastech, které se ráně přizpůsobí, ale nepřilepí se k ní. Takový krycí materiál totiž funguje jako druhá kůže a zároveň je možné jej odstranit zcela bezbolestně,“ dodává Krejčířová.

Zdroj: ConvaTec


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !