8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 tipů, jak se v zimě zahřát

11. 01. 2024 | Péče o tělo
Horký čaj, deka, vlněné ponožky, pohyb nebo sauna. Každý z nás má své metody, jak se rychle zahřát, když teploty klesnou. Možná ale přijdou vhod i některé další tipy…

1. Sauna prohřeje i posílí imunitu


Zájem o saunování v zimním období stoupá. A není divu, je to totiž jeden z nejlepších způsobů, jak si důkladně prohřát tělo. Zároveň má ještě řadu příznivých účinků na organismus. Saunování působí pozitivně na imunitu, pomáhá vyplavit z těla škodlivé látky, posiluje srdce, uvolňuje svaly a pomáhá odbourávat stres, protože v mozku dochází k vyplavování endorfinů. Zvláště ženy pak potěší, že podporuje tvorbu kolagenu, který je potřebný pro krásnou pleť. Zajímavým nápadem, jak si saunování ještě zpříjemnit, jsou saunové rituály, kdy saunér polévá horké kameny vonnými esencemi a následně víří vzduch ručníky a prapory pro intenzivnější pocit horka a lepší pocení.

saunování2. S pocitem tepla souvisí i otužování


Za nejlepší metodu, jak se v zimě zahřát, považujeme otužování, a pro to je samozřejmě ideální voda. S koupáním můžeme začít už u několikadenních miminek, kdy se ale pobyt ve vaně omezuje jen na pár minut. Vhodné je začít na 5 minutách a postupně při každém dalším „plavání“ vždy minutu přidat. Takto docílíte toho, že ve 3 měsících už v ní pobudou 15 až 20 minut. Obecně se doporučuje v prvních dnech života dítěte teplota vzduchu v koupelně kolem 23 °C a teplota vody 37 °C. Tu je vhodné postupně snižovat tak, aby třeba v 5 měsících dítě v pohodě zvládlo „plavat“ ve vaně nebo v bazénu, kde je 30 °C.

3. Ven za každého počasí


Výlety do přírody přispívají nejen k budování imunity, ale dodají i lepší náladu. Nenechte se proto otrávit chladným počasím a vyrazte s dětmi za zážitky, i když je pod nulou. Děti oblékejte stejně jako sami sebe a vrstvěte. U větších dětí je dokonce lepší dávat o jednu vrstvu méně – žádné dítě totiž jen tak v klidu nechodí, ale pobíhá, poskakuje, a i tím si vytváří teplo. Miminkům, která pouze leží, jednu vrstvu naopak přidejte, a u novorozenců mějte vždy v pohotovosti čepičku. Pokud teploměr ukazuje stále ještě plusové, ale již jednomístné hodnoty, nesahejte hned po zimních bundách a zateplených kalhotách. Nezapomeňte, že sníh i mráz ještě přijdou, a teprve nastane čas pro tyto kousky oblečení. Pokud stále trpíte pocitem, že dítě není dostatečně oblečené, uvařte na výlet horký čaj a budete mít jistotu, že se dítě při osvěžení prohřeje.

4. Bruslení je zábava i skvělý způsob, jak se zahřát


Za osvědčený způsob, jak se nejen v zimě zahřát, ale zároveň udělat něco pro vlastní imunitu, považujeme pohyb. A byla by škoda nenaučit děti včas bruslit. Nic se ale nemá přehánět, proto i v tomto případě odborníci doporučují vyčkat až do věku 4-6 let, kdy už jsou svaly a vazy v kotnících zpevněné. Při výuce bruslení dbejte na teplotní komfort, který zajistí správný oděv a pevné rukavice (ne palčáky). Nejsou nutné chrániče jako při bruslení na in-linech, protože led je měkčí a děti mají na sobě více vrstev, takže pády tolik nebolí. Ovšem nezbytná je helma – minimálně cyklistická, ale nejlépe lyžařská.

5. Zahřejte se cvičením a zlepšete si náladu


Najděte si ráno třeba jen pět minut a zahřejte se cvičením – takovým, které vás bude bavit. Můžete vyběhnout ven, projít se s pejskem, anebo si zacvičit doma na karimatce. Zahřátí a pořádné protažení po ránu nic nenahradí – budete se nejen cítit lépe fyzicky, ale také se vám zlepší nálada.

6. Běžky – osvědčený způsob, jak se ohřát


Na běžky se může vydat prakticky kdokoliv, pohyb si totiž vždy uzpůsobí vlastnímu tempu a kondici. Na běžkách člověk zpravidla ujede větší vzdálenost, než by ušel pěšky, a příjemně se přitom zahřeje i zapotí. Navíc při tomto sportu pracují všechny svaly v těle. Je to zároveň velmi účinný sport pro posílení kardiovaskulárního systému.

7. Také pleť v zimě ocení hřejivý kabátek


V chladném období roku se pokožka stává citlivější a zranitelnější, má sklon k začervenání. Proto jí budou vyhovovat krémy s bohatší texturou a obsahem účinných látek, jako jsou mořské řasy, kanabidioly, veganský kolagen nebo bambucké máslo. Mořské řasy, které představují vysoce kvalitní zdroj bílkovin, minerálních a stopových prvků, přispívají k hydrataci pleti a zmírňují její začervenání. Kanabidioly zase dokážou urychlovat regeneraci buněk, dodávají pleti ztracenou svěžest a mladistvý vzhled. Navíc mají blahodárný vliv na akné. Také veganský kolagen je osvědčeným bojovníkem proti stárnutí pleti, protože stimuluje produkci vlastního kolagenu, dodává pleti sílu, odolnost a pevnost. Bambucké máslo chrání před nepříznivými vlivy (mráz a vítr) a zanechává pleť hebkou a vláčnou.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !