Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

9 rad, jak zvládnout inkontinenci

20. 04. 2021 | Nemoci
Inkontinence je nepříjemný problém, který trápí nejen seniory, ale i mladší ročníky. Může se projevit u žen po porodu kvůli povoleným svalům pánevního dna, i u mužů v důsledku zvětšené prostaty. Nejčastější bývá tzv. stresová inkontinence, kdy se únik moči objevuje při kašli, doskoku nebo kýchnutí, urgentní inkontinenci zase způsobuje například hyperaktivní močový měchýř. Nechtěný únik moči dokáže život velmi zkomplikovat, ale není třeba panikařit. Existují totiž způsoby, jak toto zdravotní omezení zvládnout.

    1. Vyhledejte lékaře


Objeví-li se první příznaky inkontinence, nepodceňujte je a vyhledejte co nejdříve svého praktického lékaře, popřípadě specialistu z oboru urologie nebo urogynekologie. Problém s únikem moči sám od sebe nezmizí a včasnou návštěvou lékaře můžete zabránit jeho zhoršení. Lékař vás vyšetří a podle druhu a stupně inkontinence doporučí vhodnou léčbu. V počáteční fázi často zaberou cviky, léky, nebo úprava životosprávy, někdy je však nutná operace.

9 rad, jak zvládnout inkontinenci    2. Vyberte si vhodné inkontinenční pomůcky


Za používání inkontinenčních pomůcek není třeba se stydět, a to ani v nižším věku. Na našem trhu je k dostání celá řada velmi kvalitních inkontinenčních vložek, které jsou vhodné pro řešení lehké a střední inkontinence, i kalhotek nebo plen pro těžší formy úniku moči. Většina z nich je maximálně diskrétní a zajistí vám pohodlí i jistotu v jakékoli situaci. Některé inkontinenční kalhotky jsou od běžného spodního prádla dokonce k nerozeznání.  A na rozdíl od běžných kalhotek nebo slipů budete celý den v suchu. Vyvarujte se používání běžných menstruačních vložek, které jsou pro únik moči zcela nevhodné. Inkontinenční vložky jsou mnohonásobně savější, a navíc dokážou neutralizovat zápach. Jaký druh vložek nebo kalhotek si vybrat vám napoví počet kapek na obalu. Čím víc jich je uvedeno, tím víc dokáže vložka, nebo kalhotky pojmout tekutiny.


    3. Posilujte pánevní dno


Kontrolu nad nedobrovolným únikem moči lze získat pravidelným posilováním pánevního dna. Toto cvičení je důležité nejen jako prevence, ale zároveň si dokáže poradit s lehkou inkontinencí. Se speciálními cviky vám pomohou buď školené fyzioterapeutky a rehabilitační sestry, nebo to zvládnete i sami doma pomocí návodů a instruktážních videí, které vyhledáte na internetu.  Základem pro tzv. Kegelovy cviky je cílené stahování a uvolňování svalů pánevního dna. Důležité je jejich správné provádění a hlavně pravidelnost, ideálně 1 – 2 x denně po dobu 5 minut. Po několika měsících poctivého cvičení problémy s únikem moči ve většině případů buď nadobro vymizí, nebo se výrazně sníží. Pokud se únik moči ani po delší době nezlepší, může se jednat o závažnější problém, a proto byste měli navštívit lékaře nebo fyzioterapeuta.


    4. Nepodceňujte pravidelnou hygienu


Abyste předešli poškození pokožky, které kontakt s močí může způsobit, dodržujte dostatečně častou a pravidelnou hygienu.  Omývat intimní partie se snažte podle potřeby i několikrát denně, ale pozor na příliš časté koupání či sprchování, které by mohlo narušit pH pokožky. Využít můžete například vlhké ubrousky, které nevyžadují použití vody, respektují pH kůže, nedráždí ji a pomáhají její regeneraci. Samozřejmostí by pro vás měla být včasná a pravidelná výměna absorpčních pomůcek, jako jsou kalhotky nebo vložky, a to nejpozději po osmi hodinách.

    5. Zabraňte poškození pokožky


Pokožka při častém kontaktu s látkami obsaženými v moči velice trpí a ztrácí svou ochrannou funkci. Tento stav provází nepříjemný pocit svědění a podráždění kůže, nezřídka i zčervenání, a to nejen v intimních partiích. Kromě kvalitních absorpčních vložek a kalhotek, které mají speciálně upravený povrch a díky své savosti a optimálnímu pH pokožku nedráždí, je na trhu k sehnání i kosmetika pro péči o pokožku namáhanou inkontinencí. Nejen že zvládne neutralizovat pachy, ale především podrážděnou pokožku chrání a zklidňuje. Jde o mycí emulze, přísady do koupele nebo speciální hygienické ubrousky. Samotná voda nebo špatně zvolené mycí přípravky můžou citlivou pokožku v intimních partiích vysušit, a ještě více podráždit, proto používání vhodné kosmetiky nevynechávejte.  

    6. Dbejte na správnou životosprávu


Vliv na inkontinenci má i správná životospráva. Kromě pravidelného pohybu se proto zaměřte i na svůj jídelníček. Zkuste méně solit, protože nadměrné množství soli vede k zadržování vody v těle, což močovému ústrojí neprospívá. Při vaření využijte bylinky, které sůl v pokrmu skvěle zastoupí. Mezi další potraviny, kterým byste se měli vyhnout, patří například kofein. Působí výrazně močopudně a dráždí močový měchýř. Kromě kávy ho najdete i v černém, zeleném a bílém čaji, Coca-Cole, kakau, energetických nápojích, některých doplňcích stravy a lécích, především těch proti bolesti a nachlazení. Produkci moči zvyšuje i alkohol, který navíc způsobuje dehydrataci organismu. Při inkontinenci ho proto ze svého seznamu nápojů raději vyřaďte.

    7. Nezanedbávejte pitný režim


Pokud se vyhýbáte pitnému režimu v dobré víře, že nenaplněný močový měchýř zabrání nechtěným nehodám, pak si zahráváte se svým zdravím. Pravidelný příjem tekutin je pro tělo velmi důležitý, protože napomáhá s odstraňováním toxinů. Zanedbáním pitného režimu si můžete přivodit řadu jiných nepříjemných stavů, například ledvinovou koliku, chronickou infekci dolních cest močových, ale třeba i bolesti hlavy, budete unavenější a zhorší se vám nálada.

    8. Nevyhýbejte se aktivitám, které máte rádi 


Je jasné, že inkontinence dokáže život znepříjemnit, ale není nutné se hned vzdávat oblíbených aktivit. Pokud mate rádi sport, zvolte si takový, kde se budete vyvarovat skokům a dopadům, které by mohly inkontinenci zhoršit. Nevyhýbejte se ani cestování ze strachu, že byste nezvládli svůj močový měchýř při cestě na delší vzdálenost uhlídat.  Nevyřazujte se svého života návštěvy kulturních akcí nebo setkávání s přáteli kvůli obavám z prozrazení vašeho problému. Vhodně zvolené inkontinenční pomůcky vám dodají v těchto situacích potřebné sebevědomí a ve vašich koníčcích vás nijak neomezí.

    9. Svěřte se, uleví se vám


Lidé se za inkontinenci často stydí, což může vést k psychickým problémům, nižšímu sebevědomí a někdy i sociální izolaci. Odbornou pomoc vyhledá bohužel málokdo a svůj stav se snaží řešit svépomocí, což nevede vždy k úspěchu. Pokud se se svým problémem svěříte, ať už lékaři či někomu blízkému, pocítíte úlevu a určitě společně najdete hned několik způsobů, jak váš stav alespoň zlepšit. Uvidíte, že otevřená komunikace bude mít pozitivní dopad na vaši celkovou psychiku a řešení problému bude najednou jednodušší.
 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !