Bezlepkové
potraviny jsou v první řadě určeny lidem s přecitlivělostí na
lepek - v důsledku této přecitlivělosti jsou nuceni držet tzv.
bezlepkovou dietu. Nesnášenlivost lepku se nazývá celiakie. Jde o
zánětlivé onemocnění tenkého střeva a projevuje se především
průjmy, břišní plynatostí, nechutenstvím a méně často také
zvracením.
Bohužel většinou trvá řadu let, než je odhalena pravá příčina těchto potíží. Navíc takto postižených lidí na celém světě každoročně přibývá. Naštěstí už v dnešní době ani u nás není problém sehnat potraviny, které lepek neobsahují. Bezlepková dieta je na první pohled dost náročná a nudná, její dodržování není ani pohodlné, ani ekonomické. Může být ale i chutná.
Vynechávání lepku z jídelníčku se ale už týká i zcela zdravých lidí. Poslední dobou se celosvětově stává hitem pro ty, kteří chtějí změnit svůj životní styl a začít žít (a stravovat se) zdravěji. Spotřeba bezlepkových potravin roste. Lepek se stává strašákem podobně jako bílý cukr... Kde je pravda a do jaké míry se jedná jen o marketingové tahy potravinářských společností a snahy o vyšší zisky (bezlepkové potraviny jsou dražší)? Těžko říct, názor si musí udělat každý sám.
Pravda je, že
stále více lidí se zajímá o zdravý životní styl. Proto také
mnozí kupují i bezlepkové potraviny: mají pocit, že jsou
zdravější. Nákupy bezlepkových potravin a nápojů rostou
celosvětově o desítky procent. Spotřebitelé jsou informovanější
a mění se. Někteří volí bezlepkovou výživu ze zdravotních,
jiní z ekologických důvodů. Bezlepková horečka zachvacuje svět,
zájem o bezlepkové potraviny začíná být obrovský. Velké
potravinářské společnosti prorážejí s výrobky bez alergenů i
v zemích, kde jsou obiloviny po staletí základem jídelníčku. Na
trhu existuje i velké množství bezlepkových kuchařek a na
internetu si každý může dohledat nejen velké množství rad, ale
i konkrétních receptů. Je spousta zdravých lidí, kteří
bezlepkovou dietu povýšili na svůj životní styl.
Při alergii na lepek je nezbytné vyloučit z jídelníčku následující potraviny:
mouku (žitnou, pšeničnou, ječmennou, ovesnou, špaldovou), pečivo z mouky obsahující lepek (včetně celozrnného), škroby, těstoviny, knedlíky, výrobky obsahující gluten (lepek) jako přídavnou látku, majonézu, sójovou omáčku, kečup, zmrzliny, uzeniny, paštiky, kypřící prášek, pudink, instantní kávu... Je nutné pečlivě číst etikety a sledovat složení výrobků. Pšeničná mouka je dnes běžnou a levnou složkou řady potravin, u kterých bychom to někdy ani nečekali. Bezlepková dieta je nejen nezbytným, ale hlavně také trvalým prostředkem pro stabilizaci stavu u celiaků. Je nutné vyvarovat se opravdu všech potravin, které obsahují i jen stopové množství lepku. Bezlepková dieta se také často využívá pro léčbu dlouhodobých průjmových onemocnění.
Povolené jsou tyto potraviny: zejména luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna) – v jejich přípravě je vhodné využít makrobiotické principy. Ostatní obilniny, které neobsahují lepek, tedy kukuřice, rýže, pohanka (někdy se mezi obilniny neřadí). Mezi další bezlepkové potraviny se řadí brambory, sója, ovesné vločky, amarant, mléko, zelenina a ovoce, ryby, maso, vejce, batáty, med, ořechy a semínka... Seznam je pestrý, vhodným doplňkem stravy se stávají tzv. zelené potraviny, například chlorella a spirulina. Chlorella zlepšuje funkci střev, stimuluje imunitní systém a chrání buňky před působením volných radikálů. Spirulina je sladkovodní řasa bohatá na vitaminy, minerály, rostlinné bílkoviny a další látky nezbytné pro správné fungování střev i celého organismu.
Jak je to tedy s
bezlepkovou výživou u zdravých lidí?
Vynecháním lepku z jídelníčku můžeme zdravým způsobem detoxikovat organismus, snadněji shodit přebytečná kila a celkově se cítit lépe. Volba bezlepkové diety se tedy nejeví jen jako nějaký módní výstřelek. Mnoho lidí si už uvědomuje, že naše zdraví závisí na stavu našeho střeva. A je vlastně úplně jedno, jestli jste nebo nejste celiatik...
ChytráŽena.cz