8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bojíte se kolonoskopie?

13. 06. 2013 | Nemoci
A chodíte na preventivní lékařské prohlídky? Já ano, hlídám si jejich termíny - ono jich tolik není - 2x do roka zubní lékař, 1x ročně navštívím gynekologa, a po dvou letech je na řadě prohlídka u praktického lékaře. Letos  jsem měla nárok na lékařskou preventivní prohlídku u praktického lékaře. Navštívila jsem ordinaci, abych se domluvila na postupu. Velmi ochotná mladá paní doktorka si mě pozvala na další týden. ".... A přijďte v úterý ráno, sestřička vám odebere krev, přinesete moč. Já vám dám domů test na okultní krvácení do stolice..."

Já jsem ji ale požádala o kolonoskopii. Rozhodla jsem se tak, protože jsem o rakovině tlustého střeva hodně slyšela a četla. Česká republika patří k zemím, kde je rakovina konečníku a tlustého střeva velmi častá. Ročně na toto onemocnění zemře v naší zemi 5 tisíc lidí a každým rokem přibývá na 8 tisíc nemocných. Test okultního krvácení je jednoduchý test, prováděný doma v soukromí. Upozornění na tento způsob vyšetření běželo i v České televizi. U tohoto testu se dá chemicky odhalit neviditelné stopy krve ve stolici. Toto vyšetření ale není dokonalé, neboť nádory, zejména v počátku, nekrvácí.
kolonoskopiePozitivní výsledek testu může signalizovat různé jiné nemoci jako hemeroidy, cévní uskupení ve střevě, nebo Crohnovu chorobu. Já jsem chtěla  mít jistotu, že mně rakovina tlustého střeva a konečníku nehrozí, a tak jsem neviděla jinou cestu, než podstoupit screeningovou kolonoskopii. Naše praktická lékařka  můj návrh odsouhlasila, dá se říct, že mě pochválila a napsala mi doporučení. Na kolonoskopii jsem se musela objednat, termín byl skoro měsíc. Tam jsem dostala spoustu informací, jak se mám na vyšetření připravit a také recept do lékárny na léky pro vyprázdnění střev.

Kolonoskopie je vyšetření celého tlustého střeva ohebnou trubicí, endoskopem. Endoskop je optický přístroj a  zavádí se do těla konečníkem. Prohlédne celé střevo a umí odebrat vzorky k rozboru a odstranit případné polypy. Má jít o šetrné a nebolestivé vyšetření. Jak se přibližovala doba tohoto vyšetření, ztrácela jsem odvahu. Co mě to jen napadlo! Nemám žádné problémy, v rodině se rakovina střeva nevyskytla, tak přece nemám nějaké dědičné ohrožení. Snažíme se jíst zdravě... Představa vyšetření se mi vůbec nelíbila. Tak já budu někde vystrkovat zadek?! Co když to bude bolet?

Týden před kolonoskopickým vyšetřením jsem držela dietu. Aby vyšetření proběhlo úspěšně, musí být samozřejmě střeva  úplně vyprázdněná. Doporučuje se jíst spíše kašovitou stravu, nejíst zeleninu a ovoce, které má zrníčka. Celozrnné pečivo také není vhodné. Den před vyšetřením jsem se lehce nasnídala, v poledne jsem měla jen čistý bujón. Odpoledne jsem měla vypít 4 litry vyprazdňovacího roztoku, který má dokončit vyčištění střeva. Do večera jsem zvládla jen 3 litry. Víc už jsem nebyla schopná vypít, ale na mou váhu to množství bylo dostačující.

A přišel den vyšetření. Doprovázel mě manžel. Kolonoskopie většinou probíhá v částečné anestezii a z tohoto důvodu je nutný doprovod. Sestřička mě pozvala do ordinace, s úsměvem mě vyzvala, abych si odložila do půli těla. Samozřejmě šlo o tu spodní půli. Dostala jsem přes sebe jakousi halenu z netkaného textilu, abych se prý cítila trochu lépe. Položila jsem se na záda na lehátko. Dostala jsem injekci s anestezií do ruky a pak už téměř nic nevím. V jednu chvíli mě probral mírný tlak v břiše a uviděla jsem na obrazovce  záběr z mých "růžových vnitřností". Jak dlouho trvala kolonoskoie? Asi tak 15 - 20 minut. Sestřička mě po skončení posadila, pak pomohla postavit na nohy. To už byl v ordinaci i manžel a hovořil s lékařem. Já si na situaci oblékání ani odchodu z polikliniky moc nepamatuju, byla jsem ještě omámená. 

Doma jsem byla  překvapená, že jsem odešla v pořádku oblečená. Při svlékání jsem si dala spodní kalhotky do kapsy kabátu a i ty jsem měla na sobě. Výsledek kolonoskopie mě potěšil. Jsem zdravá! 5 let bych měla být v klidu. Ještě mi lékař doporučil jíst hodně vlákniny. Za 5 let klidně na kolonoskopické vyšetření půjdu znovu. Strach není na místě. Nejhorší ze všeho je vypít vyprazdňovací roztok.  


Bugy - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Vážená Bugy,
díky za takový článek,moc mi pomohl,když mi bylo nejhůř a smiřovala jsem se s faktem, že na ni musím jít. Včera jsem kolonoskopii absolvovala a všechno bylo v naprosté pohodě.
Byla jsem mrtvá strachy z článků, které kolují po netu,ale Váš příspěvek mě držel nad vodou.

Obrázek uživatelky
profil
Milá Bugy,
je super, že ses tady s takovou zkušeností podělila. I já se rozhoduji už dlouho, dlouho, že poprosím doktorku o vyšetření. Nevím, jestli mám větší strach z toho vyšetření nebo z toho, co mi tam najdou.
Jsem ráda, že o tom je schopen někdo otevřeně napsat, je to dodání odvahy pro nás bojácné.
Obrázek uživatelky
profil
Ja som bola na vyšetrení minulý týždeň a popravde? nikdy viac bez anestézie, nedostala som ani injekciu...
Vypiť 4 lt tekutiny mi dali tiež zabrať, hoci som zvyknutá piť denne 3 lt vody...
Dnes keď som bola u svojej dr. a sme sa na túto tému bavili, či nie som náhodou už citlivá aj na bolesť, mi odpovedala, že je to jednoducho nepríjemné a bolestivé vyšetrenie, ale v našej poliklinike žiaľ v anestézia pri tomto vyšetrení nie jeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a Boros za odborný dodatek.
Já jsem psala jen osobní zkušenost. Nejprve jsem byla statečná, pak jsem se začala kolonoskopie obávat. Nakonec jsem měla dobrou zkušenost, tak jsem se ji snažila sdělit. Obdobné zkušenosti tady máte také.
Pro mě bylo duležité, že zákrok nebolí a že se nemusím cítit trapně.
Obrázek uživatelky
profil
Hlavně když se má vypít 4 litry tekutiny. Někdo nezvládne ani psychicky zákrok. Vím to z rodiny.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles