Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bojnice, to není jen zoo a zámek

22. 01. 2016 | Evropa

Je začátek nového roku a to je nejvyšší čas začít uvažovat společně s kamarády z Liptovského Mikuláše, kde spolu strávíme letošní dovolenou. Několikrát jsme ji už společně absolvovali a vždycky nám bylo spolu dobře, takže dokud nám zdraví slouží, rádi bychom si to zase zopakovali. První společné dovolené jsme trávili u moře, a i když nás to k němu stále láká, vzhledem k nejisté situaci ve světě jsme už dříve usoudili, že i u nás doma je mnoho krásných a zajímavých míst, kde jsme ještě nebyli a které se vyplatí navštívit.

A protože jsme už všichni v důchodovém věku a pomalu se začínají hlásit různé neduhy, dobrou volbou je spojit příjemné s užitečným, neboli objevit zajímavou lokalitu, kde se nacházejí i nějaké lázně.  My jsme se zatím ještě nerozhodli, kam se letos vydáme, ale možná někteří z vás stojí před podobnou volbou, tak vás chci trochu seznámit s místem, kde jsme byli v loňském roce.

Když se řekne Bojnice, tak si v první řadě každý vybaví zoo a zámek. Tato místa jsem v minulosti navštívila již mnohokrát, ať už jako školačka při školních výletech, později jako studentka a v neposlední řadě jako matka při příležitostech jako je např. Mezinárodní den dětí organizovaných z práce, nebo jen tak na výletě s rodinou.

O tom, že v Bojnicích jsou i lázně, jsem věděla z informací v různých médiích, ale nejenže jsem v nich nikdy nebyla, ale ani jsem neměla představu, kde vlastně jsou. Proto jsem se zaradovala, když manžel začátkem minulého roku našel zajímavou nabídku lázeňského pobytu právě v jednom z léčebných domů v Bojnicích. Nabídka se líbila i našim přátelům, takže bylo rozhodnuto.

BojniceVybrali jsme termín mimo sezónu, kdy jsou pobyty levnější a ještě jsme dostali slevu pro klienty nad šedesát let. V pokynech, jež jsme obdrželi před nástupem na pobyt, bylo kromě jiného uvedeno i číslo taxislužby, která jako jediná má povolen vjezd do areálu lázní. Sice nás to překvapilo, ale pro všechny případy jsme si číslo uložili do mobilu.

V předvečer nástupu jsme se s přáteli telefonicky domluvili, že se sejdeme přímo v lázeňském domě. Oni měli přijet z Liptovského Mikuláše autem a my z Trnavy rychlíkem do Prievidze a odtud buď autobusem, nebo taxíkem do Bojnic.

Zvolili jsme cestu taxíkem a to jsme udělali moc dobře.  Autobus by nás totiž dovezl jen před lázeňský areál a odtud bychom museli jít pěšky. Protože jsme nevěděli, kde se v areálu nachází „náš“ lázeňský dům, bylo jednodušší se nechat dopravit až k němu. Nakonec jsme byli  moc rádi, že jsme využili tu taxislužbu, kterou nám v pokynech doporučili.

Lázně Bojnice jsou totiž situované v krásném prostředí lesoparku, na začátku kterého je záchytné parkoviště a na příjezdovou cestu nemají kromě zásobování, aut lázeňských hostů a té jediné taxislužby povolen vjezd žádná vozidla. No a ten „náš“ hotel byl (jak jinak) úplně poslední, takže bychom se s našimi zavazadly pořádně prošli a pronesli.

Lázně Bojnice leží na území Hornonitranské kotliny v nadmořské výšce 300 m, obklopené smíšenými listnatojehličnatými lesy, mimo centra města, asi jeden kilometr od zoo a zámku.  První písemná zmínka o Bojnických lázních se nachází v listině krále Kolomana z roku 1113.  

I když byly Bojnické lázně známé už celá staletí a vlastnily je mnohé význačné osobnosti, teprve v polovině 16. století, kdy lázně vlastnil Alex Thurza, započala výstavba prvních lázeňských budov. Nový majitel se také staral o stav a využívání termálních pramenů. Nad jedním z nich nechal vybudovat bazén z opracovaných kamenů, kamenné schodiště a po celém obvodě byly umístěny lavičky. Tento, ve své době moderní bazén s teplou až horkou vodou, byl vyhrazen majiteli, jeho osobním hostům a šlechtě. Nechal ale vybudovat i další, méně honosný bazén, který sloužil poddaným.

 V 17. století získal Bojnické lázně do vlastnictví rod Pálffyů. Hrabě Ján Pálffy nechal v roce 1895 zrenovovat a částečně přestavět  lázeňský dům. Vybudoval nové vanové lázně a ze dvou stávajících bazénů byl postaven bazén pro obyvatele. V lázeňské budově se nacházelo v té době jenom 36 pokojů pro hosty a stálých lázeňských hostů bylo v roce 1905 pouze 125. Počet ambulantně léčených byl však mnohonásobně vyšší, ročně se připravovalo takřka 10 000 koupelí.

V roce 1915 zabrala prostory lázní armáda za účelem vybudování nemocnice, roku 1918 však objekt opustila a zanechala v zdevastovaném stavu.

Rekonstrukci lázní však bránil spor o dědictví po hraběti Jánu Pálffym, který skončil až v roce 1938, kdy objekt koupila firma Baťa. V roce 1932 přibyl v lázních pouze bazén s uhličitou vodou, do kterého přitékala voda otvory na dně. Za Baťovy éry byly bazény pro veřejnost uzavřeny, obyvatelé se mohli koupat v termálním prameni „Jazierko“. Správa lázní však později i tento pramen nechala oplotit a byly vybírány poplatky za vstup. Bazény však byly neudržované, zanedbané a roční  návštěvnost činila pouhých 600 hostů.

Bojnice neměly za dobu trvání 1. Československé republiky statut léčebných lázní, dokonce hrozil i zákaz již existujícího léčebného provozu, přestože byl dostatek termálních pramenů a léčebného bahna a provoz byl celoroční s největší návštěvností v létě.

V srpnu roku 1938 firma Baťa otevřela nový objekt – „Jánovy lázně“ a plánovala zmodernizovat celý areál především pro léčení svých zaměstnanců. K tomu bohužel již pro vypuknutí 2. světové války nedošlo.

V květnu roku 1950 převzala Lázně Bojnice do své kompetence Státní zdravotní správa. Bývalá svobodárna byla přebudována a zmodernizována na léčebný dům „Baník“. Byly opraveny uhličité lázně a v roce 1952 začala postupná rekonstrukce všech bazénů. Novější „Jánovy lázně“ také prošly modernizací a byly přestavěny na rehabilitační oddělení s bazénem a tělocvičnou. Ostatní léčebné procedury byly situovány do léčebného domu „Mier“.

V Bojnicích v tomto období započal důkladný hydrogeologický průzkum spojený se zadržením pramenů. Zároveň bylo důležité zabezpečit ochranu všech termálních pramenů, ohrožovaných podzemní těžbou uhlí v nedalekých dolech Nováky. Po vyřešení tohoto problému bylo možné zajistit dostatečné množství termální vody pro léčení. Od roku 1995 jsou Lázně Bojnice akciovou společností. Poloha lázní v tichém prostředí stranou městského ruchu a příjemná atmosféra lázeňských parků tvoří optimální prostředí pro tělesnou i duševní relaxaci. Celý areál je protkán chodníčky, kde je možné se nerušeně procházet ať už k jednotlivým léčebným domům,  k jezírkům, pěkným věžičkám nebo letním restauracím. Okolo chodníčků jsou umístěny lavičky, lákající k posezení a oddechu.

V areálu se nachází jedenáct léčebných domů, které jsou od sebe vzdáleny tak, že se navzájem neruší léčebným ruchem. Při léčebných procedurách je základem sirnatá voda vyvěrající z devíti pramenů o teplotě 28 – 52 °C , která podporuje látkovou výměnu a imunitu a zlepšuje celkový zdravotní stav organismu. Léčí se tu nemoci pohybového aparátu, revmatismus, nervová a ženská onemocnění, nemoci ledvin a močových cest a také nemoci z povolání. Kromě jiného nabízejí lázně i redukčně-ozdravné pobyty.

Po procedurách mají hosté možnost trávit příjemné chvíle v kavárně, cukrárně, zimní zahradě či na venkovní terase přímo v areálu lázní. Dále mohou navštívit nejkrásnější zámek Slovenska, strávit příjemné chvíle v naší nejstarší zoologické zahradě a v letních měsících se vykoupat v přírodním termálním koupališti Čajka. Také je možné podnikat turistické vycházky a výlety na kolech.

My jsme v Bojnicích  pobývali v polovině dubna (bohužel věžičky a letní restaurace byly zavřené – otvírají se až v hlavní sezóně v letních měsících) a vzhledem k tomu, že jsme měli denně čtyři, pět i šest procedur – samozřejmě „rozházené“ každý jinak, tak jsme většinou chodili jen po okolí. Ale prohlídku zámku a návštěvu měst Bojnice a Prievidza jsme si nenechali ujít.

 Myslím, že za nás všechny mohu říci, že jsme byli velmi spokojeni s ubytováním, se stravou (plná penze - snídaně formou švédských stolů, oběd a večeře výběr ze čtyř jídel, každý den ovoce a moučník), s procedurami (všechny probíhaly v léčebném domě, kde jsme byli ubytovaní, takže jsme nemuseli nikam docházet) a hlavně s milým přístupem a ochotou všeho personálu. Cítili jsme se velmi dobře, odpočinuli si a udělali něco pro své zdraví.

 Snad se nám i tento rok podaří objevit podobně skvělou dovolenou.

Dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bojnice, to není jen zoo a zámek:

Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
Bojnice, to není jen zoo a zámek
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
10 bodů je málo, škoda, že nejde dát víc! Tvůj článek by si to zasloužil. Moc hezky jsi Bojnice popsala a fotky jsou také krásné! Smajlík
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dádo, velice zajímavý článek s nádhernými fotkami. Děkuji za rozšíření vědomostíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dádinko, krásný a zajímavý článekSmajlíkSmajlíkSmajlíkmy byli v Bojnicích shodou okolností vloni na krátké dovolené, navštívili jsme zámek, zoo, termální koupaliště, prochodili jsme si lázeňský areál. Bylo nám tam dobře, také doporučuji návštěvuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsaný článek, dozvěděla jsem se mnoho o lázních. Bojnice jsem navštívila už před několika lety, byl to zájezd s dětmi, tak jsme pouze navštívili zámek a ZOO.
Článek je doložený krásnými fotkami.SmajlíkSmajlík
Dádi, přeji vám opět krásný výběr rekreace v letošním roce.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles