Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na bolestivou menstruaci?

14. 12. 2012 | Nemoci

Asi se to stalo již každé z nás. Blíží se "naše dny", kdy nám dělá společnost  menstruace a my trpíme v křečích a závratích. Pojďme si uvést pár mnohdy jednoduchých tipů a rad, jak toto často nepříjemné a bolestivé období lépe zvládnout.

Bylinná a vitamínová příprava předem

V lékárnách jsou k dostání desítky čajových směsí, které zmírňují menstruační obtíže. Je však potřeba je začít pít ne v den začátku menstruace, ale již minimálně týden či dva před očekávanou menstruací. Tělo se mnohdy "uklidní" a nastupující menses je díky bylinkám mnohem klidnější. V těchto čajových směsích najdete obvykle kontryhel, meduňku, třezalku, mateřídoušku či řebříček.

Svému tělu také můžete pomoci dostatečným množstvím vitamínů. Několik dní před očekávanou menstruací dopřejte svému tělu větší dávky hořčíku (magnezia) a vápníku (kalcia). Tyto vitamíny mohou pomoci zmírnit bolestivé stahy, které způsobují ony známé křeče v podbřišku. Ku prospěchu je například i vitamín E, selen, zinek či další užitečné antioxidanty.

jak na bolestivou menstruaciLéčivé teplo

Mnohým ženám při akutních bolestech pomáhá zcela obyčejné teplo. Břišní svaly i svaly podbřišku se působením tepla uvolní a povolí svůj bolestivý stisk. Pomůže Vám nahřívací dečka, suchá šála důkladně nahřátá na topení a nebo třeba červené UV světlo z domácích masážních přístrojů. Pokud nemáte po roce nic z toho, alespoň si na chvíli sedněte k topení a nahřejte si bolavá záda.

Volte však raději "suché" teplo, nežli "mokré". A jaký je v tom rozdíl? Suché teplo získáme z již zmiňovaných výše uvedených činností, kdežto mokré teplo získáváme například z horké napuštěné vany. Toto teplo má sice mnohem rychlejší účinky, ale zato bývají jen krátkodobé a po bezprostředním opuštění vany se nám mohou bolesti ještě zhoršit a mohou se přidat i závratě způsobené z horké vody (toto hrozí především ženám s vysokým krevním tlakem).

Vibrace či masáž

Staženým svalům podbřišku (jako ostatně skoro všem svalům) pomůže masáž. Můžeme zvolit buď klasickou manuální automasáž, kdy s použitím bylinného oleje začínáme lehkými poklepy na bolavá místa a pokračujeme systematickými krouživými pohyby) a nebo nám mohou pomoci domácí vibrační masážní přístroje. Zde volte raději nižší stupně vibrací. Bolestí stažené svaly se nejen uvolní působením masáže, ale ještě se prohřejí a k jejich uvolnění napomůže i vhodně zvolený masážní olej či gel.

Procházka či cvičení

Hodně žen zastává názor, že cítí-li nástup menstruace, okamžitě vyráží ven na procházku,  nebo si zacvičí a bolesti jsou pryč. Podotýkám však, že ne na všechny ženy toto může působit stejně. Některým z nás skutečně pomůže důkladné rozproudění krevního oběhu a kvalitní okysličení krve, ale některé z nás prostě dávají přednost zalezení do postele a snaze vše zaspat.

Psychika

Zkuste někdy myslet pozitivně a ne se před očekávanou menstruací nervovat, jaké zase budete mít bolesti a křeče. Psychika je mocná čarodějka a pokud se již dopředu obáváte ještě nenastalých potíží, je téměř jisté, že ony potíže skutečně dorazí a vy si je "užijete" přesně jak jste si to "vysnila". Zkuste se nebát a udělejte pro své tělo něco, co Vám pomůže ony bolesti zmírnit. Pak zkuste opravdu myslet pozitivně a důvěřujte sobě i svému tělu.

Rychlá pomoc - tišící léky

Menstruace právě dorazila, začíná Vás nesnesitelně bolet břicho, nemáte čas pít čaj, či si udělat masáž, protože pospícháte na obchodní jednání či do školy? Pak jedinou možností, jak si ulevit a zvládnout náročný den, je sáhnout po lécích tlumících bolest. V lékárnách jsou jich doslova desítky v podobě kapslí, potahovaných tablet, klasických prášků nebo dokonce i čípků. Jejich nástup účinku se pohybuje od 15 do 45 minut a pokud zvolíte vhodnou dávku, pomohou Vám překlenout několik nejhorších hodin. K tomuto opatření se však uchylujte až jako k poslední možnosti. Tento druh prášků obvykle při častém požívání zatěžuje žaludek, játra či ledviny a můžete si na něm vypěstovat i závislost, pokud to s dávkováním budete přehánět a nebudete dodržovat pokyny z příbalového letáku.

Neostýchejte se navštívit gynekologa

Pokud Vás opakovaně trápí skutečně silné křeče a bolestivá menstruace spojená s průjmy, zvracením či omdléváním, rozhodně navštivte svého gynekologa a popište mu své obtíže. Ten Vás prohlédne a udělá Vám ultrazvukové vyšetření, aby vyloučil či potvrdil nějaké vnitřní poškození či problém, které by mohlo způsobovat právě bolestivou menstruaci.

Snad Vám některý z těchto tipů pomůže zmírnit bolesti "Vašich dnů". Mějte však na paměti, že každá žena je jiná a co uleví jedné, nemusí ulevit dvěma dalším a naopak. Snažte se porozumět svému tělu a samy zkoušejte, co uleví právě Vám.

Mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jaká mladá holka jsem ve škole dokonce i omdlela bolestí, když jsem to menstruaci dostala, když jsem byla starší, tak jsme měla velmi silné krvácení, po léčbě chemoterapii jsem přišla uměle do "přechodu" a mám to za sebou, sice později jsem musela podstoupit malou operaci, museli mi oříznout sliznici....prostě mám to za sebou už 8 let ...Smajlík a je to super....
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem si dost vytrpěla,než my přišli na endometriozu.
Obrázek uživatelky
profil
Já už problémy nemám,ale ráda jsem si článek přečetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nejlepší recept je skutečně štěstí. Nejlépe s partnerem, když jste zamilovaní a cítite jeho podporu. To pak má člověk menstruaci krásnou a mírnou.
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí tyto problémy nemám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles