Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Měšice

19. 11. 2021 | Česká republika

Stává se, že jezdíme okolo nějakého objektu či místa, a vůbec netušíme, jak zajímavé a významné může být. Jedno takové leží jen pár kilometrů za hranicemi Prahy, ve směru na Kostelec nad Labem.

Obec Měšice má v současnosti zhruba 2000 obyvatel. Podle prvních doložených zmínek patřila pražským johanitům, dnes známým spíše jako Řád maltézských rytířů. Pak se majitelé často střídali.

V polovině 17. století, kdy přešla do vlastnictví rodu Nosticů, se zde nacházela středověká tvrz, panská krčma, dvě stavení a tři rybníky. Nosticové sídlili v nedalekých Pakoměřicích a patřilo jim i celé rozsáhlé pakoměřické panství.

MěšíceKdyž se řekne „typická česká krajina“, asi si většina z nás představí zvlněný terén, s mozaikou polí, malebně usazenými vesničkami s dominantami kostelů, aleje kolem cest, tu a tam kapličku či boží muka a ani si neuvědomí, že se vlastně jedná o krajinu barokní, jejíž uspořádání vychází z určitého kompozičně-estetického záměru. Taková krajina je hospodářsky využívaná, přitom na pohled krásná, harmonická.

Přesně v tomto duchu budovali majitelé panství i svá sídla. S výstavbou barokního areálu v Měšicích, jako hlavního sídla rodu Nosticů, začal František Václav Nostic-Rieneck ve 40. letech 18. století. Dokončen byl jeho synem Františkem Antonínem.

Měšický zámecký areál sloužil jako administrativní centrum panství. Zahrnoval i domky pro služebnictvo a panské úředníky, monumentální hospodářský dvůr, francouzské zahrady, bažantnice, stáje a závodiště, cesty lemované stromořadím, vše budováno podle jednotné koncepce, symetricky. Zámek plnil reprezentační funkci a počítal s bohatým společenským životem.

Hrabě František Antonín Nostic-Rieneck byl po mnoha stránkách zajímavou a významnou osobností své doby. Podporoval kulturní a duchovní život v Praze, zastával práva Českého království a českého jazyka, stál u zrodu Stavovského - tehdy Nosticova - divadla na pražském Ovocném trhu. 

Měšice se staly patrně prvním místem v Českém království, kde byl na budově instalován jednohrotový hromosvod (respektive bleskosvod) a to na hlavní věžičce zámku. 
V roce 1776 sem přijíždí třiadvacetiletý Josef Dobrovský, jemuž bylo svěřeno vyučování filozofie a matematiky čtyř synů hraběte Nostice. Dobrovský v Měšicích pobýval do roku 1786 a z jeho díla je zřejmé, že tu našel ideální podmínky pro soustředění a vědeckou práci. Zdejší příroda mu poskytla i dostatek materiálu k botanickým studiím.

Měšický zámek zůstal v držení rodu Nosticů až do roku 1945, poté byl zkonfiskován, majitelé vysídleni, odsunuti do Rakouska. Krátce tu byl internát pro dívky, po roce 1948 politická škola Revolučního odborového hnutí (ROH). V šedesátých letech byl zámek upraven na nemocnici s interním a neurologickým zaměřením, v současnosti slouží pro provoz Centra integrované onkologické péče (CIOP). Interiéry zámku tedy běžně přístupné nejsou, ale mohli jsme je vidět například ve filmu Sama v čase normálnosti nebo některých dílech seriálů Sever, Polda, Dáma a král.
Čeká nás procházka anglickým parkem o rozloze 15 ha, který v souladu s dobovými trendy začátku 19. století nahradil i francouzskou zahradu. V té době zde byly umístěny sochy, drobné stavby a vysazovány exotické druhy rostlin; měšický park byl považován za jedno z nejvýznamnějších arboret v Čechách.

Před několika lety prošel park revitalizací. Můžeme obdivovat mohutné stromy, působivě obrostlé břečťanem, pocvičit se ve znalosti rostlin, hmyzu a stop zvěře nebo si vyzkoušet 70 metrů dlouhou hmatovou stezku pro bosé nohy.

Co napsat na závěr? Až někdy příště pojedeme kolem, určitě se v Měšicích zase zastavíme.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Měšice:

Měšice
Měšice
Měšice
Měšice
Měšice
Měšice
Měšice
Měšice
Měšice
Měšice
Měšice
Měšice
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek s precizně zpracovanými informacemi a pěkné fotky Smajlík O Měšicích víme, ale netušila jsem, že jsou přístupné (tedy alespoň park). Je fajn, že zámek aspoň slouží dobrému účelu.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý tip..
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles