8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slovenské Tatry - moje srdeční záležitost

6. 04. 2014 | Evropa

Poprvé jsem se setkala s těmi nádhernými slovenskými horami před pětapadesáti léty, když jsme se školou na rozhraní února a března odjeli z Ostravy na lyžařský desetidenní zájezd. A už ve vlaku, když jsme pokračovali stále dále až do Belanských Tater, jsem s údivem sledovala tu nádheru - byla to láska na první pohled. Sice jsem často jezdívala do Beskyd, buďto na jednodenní výlety nebo na chatu k příbuzným, ale ty velmi vysoké hory mne přímo ohromily.

Už se zdálo, že se nebudu moci zájezdu zúčastnit, protože mamince se 200 Kčs na deset dní zdálo příliš, ale můj zlatý tatínek mne zachránil a zájezd zaplatil. Po svém zaměstnání THP pracovníka chodíval odpoledne a často i v neděli vykládat vagony na nákladové nádraží a když viděl moje velké zklamání a pláč na krajíčku, rozhodl se, že ze svých těžce vydělaných peněz mi to může dopřát  /jen se zmínil mamince, že její cigarety a nadměrná spotřeba kávy stojí mnohem více/. Protože jsem po celou školní docházku na výlety jezdit nesměla, mělo to být moje první dobrodružství si vůbec někam s celou třídou vyjet. Pamětníci jistě vědí, na čem se tehdy lyžovalo - obyčejné šněrovací boty, lyže zn. Kandahár, pak šponovky, bunda a teplé doplňky jsem si upletla sama. Boty a lyže byly z půjčovny a musím se přiznat, že od tohoto lyžařského  výcviku jsem už na lyžích nestála. Ve třídě nás bylo 32 děvčat, jen pár jich nejelo ze zdravotních důvodů, doprovázel nás náš skvělý třídní profesor-češtinář a tělocvikářka.

horySvého třídního jsme přímo zbožňovaly, měl ohromný smysl pro humor a hodně nás toho naučil, protože jeho podání učiva bylo vždy velmi zajímavé a ke každému spisovateli přidal nějakou pikantní drobnůstku, což jsme si, pochopitelně, velmi dobře zapamatovaly. Říkal nám „baby“ a vyvolával buďto podle data nebo podle počtu knoflíků na halence některé z dívek v předních řadách. Pokud viděl, že se některá dívka u tabule potila a zapletla tak, že už ze sebe nevydala ani slůvko - neřešil to ihned nedostatečnou, ale řekl, že ji příště vyvolá a snad už bude dobře připravená. „Dělám si u tebe tečku,“ oznámil a více už to nerozvíjel. Nikdy se pak nestalo, aby dotyčná dívka při příštím vyvolání už látku neuměla, nechtěly jsme ho zarmoutit a zklamat.                     

Tomuto profesorovi vděčím za svůj kladný vztah ke krásnému a bohatému českému jazyku, naučil nás spoustu pomocných slůvek /mnemotechnických pomůcek/, jimiž si můžeme ozřejmit, kde se co píše v případě zaváhání a jeho pochvala za slohové práce mne vždy velmi potěšila. Opravdu nechápu, jak může český člověk - a mnohdy i s VŠ - nasekat v písemném projevu spoustu hrubek. Nakonec i v mluveném projevu dnes moderátoři nebo hlasatelé v TV dělají hrubky a vůbec neumí skloubit sloveso s podstatným jménem rodu středního. Ledacos se od té doby i v pravopise změnilo, ale základ snad zůstal stejný?  Těmi slohovými pracemi pro spolužačky jsem si přivydělávala, totiž psala jsem je ráda a za odměnu jsem dostávala jedno nebo dvě eskyma, prodávala se vedle školy a já na ně téměř nikdy neměla. Protože témata slohovek byla rozdělena podle řad v lavicích, mohla jsem se vyřádit na různých tématech pro spolužačky.

Po příjezdu do vesničky Ždiar v Belanských Tatrách jsme byli ubytováni v půvabných dřevěných roubenkách, v té vesnici bylo možno si prohlédnout roubená stavení z minulých století a jejich vnitřní zařízení bylo velmi zajímavé. Všechny „seknice“ byly velmi prostě zařízené, kromě velkých kachlových kamen jen stůl, židle, kolovrátek a v rohu postel, údajně pro dva, ovšem museli být lidé tehdy velmi štíhlí, domnívám se, že já mám nyní postel o poznání širší. Tehdy už sníh na jižních svazích téměř roztál, ale na severním svahu pod lesem jsme se učili lyžovat po celou dobu našeho zájezdu. Po všechny dny nám krásně svítilo slunce, bylo tak velmi teplo, že jsme se v přestávkách mezi lyžováním opalovali na lyžích, zapíchnutých do sněhu, mládenci z vedlejší chemické průmyslovky lyžovali odhaleni do půli těla. Ač jsem byla úplné dřevo i na tělocvik, tanec a nakonec i na to lyžování, aspoň jsem se tehdy naučila sjíždět mírný svah a dole tuto velejízdu úspěšně zakončit „kristiánkou“. Nikoho jsem, naštěstí, nepřejela a kupodivu jen několikrát jsem upadla, i toto nás předem naučili, jak hezky spadnout a nezlomit si nohu či lyže. Více jsem tehdy nepochytila, snad proto mne na zimních olympiádách vždy uchvátí ladné pohyby lyžařů a lyžařek, musí to být nádherné umět takto lyžovat, jenže později v manželství na tento sport nikdy nebyly finance, brzy jsem ovdověla a měla jsem jiné priority, ale dětem jsem školní výlety a lyžařské zájezdy vždy dopřála. Absolvovali jsme tehdy výlety na Štrbské pleso, do Tatranské Lomnice, lanovkou i zubačkou jsme se projeli - pro městskou mládež to byly nezapomenutelné zážitky, s velkým nadšením jsem pak doma vše barvitě líčila a tatínek byl opravdu rád, že mi to mohl dopřát. Večer jsme si v hostinské místnosti po večeři užili i spoustu legrace, zpívali jsme při kytaře a smáli se historkám z našich povedených kousků na sněhu. 

Když jsem před jedenácti léty na podzim navštívila Tatry s mým manželem  /bylo to půl roku před jeho úmrtím/, byli jsme sice ubytováni poněkud dále od centra, v Mýtě pod Dumbieorom, ale autem jsme mohli denně dělat výlety a za 14 dní jsem ho provedla celými Tatrami, i na polské straně v Zakopaném jsme se zastavili. Jednou v podvečer jsme se po delším cestování po polských Tatrách, odkud jsme přijeli jiným hraničním přechodem nežli ráno, zastavili v malé restauraci k večeři. Já jsem si pochopitelně poručila halušky, jako skoro všude, protože téměř pokaždé je připravovali jinak, manžel k nim neměl důvěru, prý mu ten pokrm připadá, jakoby ho už někdo jedl.

Pak jsme se ještě prošli v blízkém okolí s naší milou kolií a odjížděli jsme již za soumraku do našeho apartmánu v Mýtě. Jaké bylo moje překvapení, když na konci této vesničky jsem na ceduli uviděla nápis Ždiar a přitom se mi při průjezdu vesnicí předtím vůbec nezdálo, že bych tam už někdy byla, zřejmě se tam, jako všude v Tatrách, hodně změnilo. Jen ty vysoké, shora důstojně zhlížející, nádherné hory byly stále stejně krásné a nezestárly  /na rozdíl ode mne/. Opět jsem si uvědomila, jak je vše pomíjivé a jak je lidský život krátký. Ty mnou milované hory zde budou stát ještě dalších pár století či tisíciletí a přinášet radost příštím generacím, které je snad budou obdivovat stejně jako já.


MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na stránkách autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil

to mne těší, že se Ti líbí Smajlík

V Tatrách mezi těmi horami v krásné přírodě si člověk uvědomí, jak je malinký a nicotný. Je tomu už přes půlstoletí, kdy jsem tam byla prvně se školou a pokaždé později jsem byla uchvácena. Při těch dvou posledních dovolených v témže roce jsem jen smutně mohla konstatovat, že já o hodně zestárla a Tatry jsou stále stejně úchvatné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásny článok , velmi ma potešilSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Vysoké Tatry jsou krásné.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tatry mám taky moc ráda.Smajlík Byla jsem tam 2x a už se tam asi nepodívám.
Obrázek uživatelky
profil
Každá jsme nějaká a každá má právo i na slabou chvilku, nikdo nejsme dokonalý.
Kdo má někdy rejpavou náladu, může příště MartěB pochválit článek.

Připadá mi zbytečné se hádat, vracet se k tomu, co kdo kdy napsal, a ukřivděně to rozmazávat.

Nic ve zlém, prosím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles