Co cesta do neznáma, to nové zážitky a zkušenosti. A pokud je to cestování spojené s gastrozážitky, o to lépe! Máme pro vás doslova kulinářské poklady z oblíbených evropských destinací, které stojí za ochutnání – od specialit s dávnou historií po gastronomické výzvy.
Cestování není jen o objevování nových míst, ale také o ochutnávání neobyčejných chutí. Každá destinace, kterou za svůj život navštívíte, má bezesporu něco do sebe. Ale o to víc, pokud si ji spojíte s dobrou společností a jídlem. A tak svět poznávejte, ale i ochutnávejte.
Portugalsko: Francesinha - vydatná specialita z Porta

Španělsko: Txuleta – baskický steak grilovaný na ohni
A kde najdete tu nejlepší flákotu? V San Sebastián a jeho okolí. Nezapomeňte si k ní objednat tradiční jablečný cider.
Itálie: Cacio e pepe – minimalistická dokonalost
Historie tohoto pokrmu sahá až do dob pastevců, kteří používali dostupné suroviny k vytvoření sytého a lahodného jídla. Ideální pro milovníky italské kuchyně, kteří si potrpí na autenticitu.
Francie: Cassoulet – domácí pokrm s historií
Bílé fazole, maso (nejčastěji kachna nebo vepřové) a bylinky spojené do výborného pokrmu, který zahřeje tělo i duši. Dříve byl tento guláš jídlem chudých, dnes je součástí menu vyhlášených restaurací a stal se kulinářskou legendou, kterou si rozhodně ve Francii nenechte ujít.
Německo: Currywurst – tradiční street food
Znáte currywurst? Ještě aby ne, tato berlínská klobása je totiž legendární! Podává se s chlebem nebo bramborovým salátem, bývá politá kečupem, posypaná kari kořením a je oblíbenou gastro volbou po celé zemi. Tento pokrm je důkazem, že i jednoduché jídlo může být plné chuti. Vyzkoušejte ho například na vánočních trzích v Berlíně.
Řecko: Loukoumades – řecké koblihy s medem
Vyrazte je ochutnat na Krétu, odkud pocházejí a vychutnejte si je s šálkem řecké kávy.
Maďarsko: Lángos – nejlepší pouliční jídlo v Budapešti
Švédsko: Surströmming – výzva pro odvážné
A co je tady na té smradlavé dobrotě nejzajímavější? V roce 1999 byla založena organizace Surströmmingsakademien zaměřená na propagaci tohoto pokrmu. Švédsko pro něj také usiluje o udělení chráněného označení EU!
Skotsko: Haggis – národní skotské jídlo
Jsou jídla, kde je lepší nepídit se po ingrediencích. Zkrátka, zavřít oči a ochutnat. Ale když už se ptáte…Skotský Haggis je totiž směsí masa, ovsa, krup a koření plněná do ovčího žaludku – je tradiční pokrm, který zaujme svou výraznou chutí i historií. Haggis se často podává s bramborovou kaší a tuřínem, doplněný sklenkou whisky. Tento pokrm je ústředním bodem oslav Burns Night, kdy si Skotové připomínají svého národního básníka Roberta Burnse.
Zdroj, foto: Kiwi.com