Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka do kraje Ratibořice

26. 01. 2010 | Vaše tipy

Ve východních Čechách, kousek od České Skalice a přehradní nádrže Rozkoš, stojí na vyvýšenině nad širokým údolím poblíž řeky Úpy empírově upravený barokní zámeček Ratibořice. Kolem něho se rozprostírá krásný přírodní park, Babiččino údolí. Ratibořický zámek je i vyhledávaným místem snoubenců, kteří zde v nádherném prostředí zámku a zámeckého parku uzavírají sňatky.

Ratibořice se staly světově známým místem prostřednictvím Babičky z pera Boženy Němcové, nedostižného básnického obrazu života prostého českého lidu a jeho vrchnosti v první třetině minulého století. Ratibořický zámek tak vešel do naší i světové literatury a je v paměti a srdci našeho národa nerozlučně spojen s postavami babičky, Barunky, paní kněžny a komtesy Hortensie.

ratiboriceBabiččino údolí, od České Skalice až po Rýzmburk, je dlouhé celkem 7,5 km a vede tudy naučná stezka. Zajímavostí je, že mimo zámecký park můžete v celém areálu jezdit na kole.

Již od dubna, kdy je celý areál otevřen pro návštěvníky, zde probíhají různé kulturní akce, například KVĚTINY A SLADKÉ POKUŠENÍ aneb čemu dáma neodolá. Tato akce probíhá od 7. do 9. května 2010 a v zámeckých interiérech je možné zhlédnout slavnostní květinovou výzdobu z různých historických období doplněnou ukázkami sladkých dezertů a výrobků z čokolády v dobovém aranžmá. Zároveň můžete ochutnat pravý vídeňský štrůdl a kávu. Další zajímavou akcí budou IV. CÍSAŘSKÉ MANÉVRY V RATIBOŘICÍCH nebo „OŽIVENÍ“ POSTAV Z BABIČKY BOŽENY NĚMCOVÉ, které bude probíhat od 7. do 13. června 2010. Na návštěvníky čeká setkání se známými postavami z díla B. Němcové v zámeckém parku, Rudrově mlýně a na Starém Bělidle. Připraveno je i mnoho dalších kulturních akcí jako jsou vystoupení hudebních skupin, divadelní představení, sraz automobilových veteránů a VÁNOČNÍ KONCERT na závěr sezóny.

ratiborice-zamekI v těsném okolí Ratibořic jsou místa, která stojí za vidění. Třeba 14 km vzdálený renesanční Zámek Nové Město nad Metují byl na začátku 20. století originálně upravený pro rodinu Bartoňů z Dobenína. Zámek naleznete na historickém náměstí, v centru městské památkové rezervace.

Dalším zajímavým a vyhledávaným místem je přehradní nádrž ROZKOŠ, nazývaná též Východočeské moře. Od Ratibořic je vzdálená 4 km, má rozlohu 800 hektarů a průměrnou hloubku 10 metrů. Zabraňuje povodním na řece Úpě, je zásobárnou vody pro zavlažování Polabí a ovlivňuje průtok Labe. Součástí přehrady je autokempink Rozkoš s celoročním provozem a kapacitou 3 500 osob. Návštěvníci zde naleznou například letní kino, hotel, restauraci, stánky s rychlým občerstvením, minigolf, půjčovnu kol a sportovních potřeb, vodní tobogán, saunu a dětské hřiště.

Přehrada je vyhledávaným místem rodinné rekreace, na své si přijdou milovníci vodních sportů a rybářů. Je také dobrým výchozím bodem k pěší turistice, návštěvě kulturních památek a jiných zajímavých míst ve východních Čechách.

 

Tereza Šimáčková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pozvánka do kraje Ratibořice:

Pozvánka do kraje Ratibořice
Pozvánka do kraje Ratibořice
Pozvánka do kraje Ratibořice
Pozvánka do kraje Ratibořice
Pozvánka do kraje Ratibořice
Pozvánka do kraje Ratibořice
Pozvánka do kraje Ratibořice
Pozvánka do kraje Ratibořice
Pozvánka do kraje Ratibořice
Pozvánka do kraje Ratibořice
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
o krásném místěSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kdysi jsem tam byla.Pamatuji si,že to tam bylo moc hezké.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
kraj, všem doporučuju navštívitSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek, krásný kraj, byla jsem tam jen jednou, ale určitě se tam ještě podívám Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já byla v Ratibořicích loni poprvé....Udělala jsem si výlet vlakem do České skalice a šla jsem pěšky do Ratibořic...Bylo to tam tak jak jsem to znala z Babičky...líbilo se mi tam....SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice