Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zajímavá muzea světa II.

26. 11. 2009 | Vaše tipy

V dnešním díle o kuriozních muzeích vás přeneseme do různých koutů světa. Zmiňované cesty vás možná trošku zahřejí, hodně potěší pohledem a ještě víc rozpoutají rozmanité chutě.  Co takhle chvilka s těstovinami, banány nebo lahodnou čokoládou?


 

Ochucené hořčicí

Možná si při zprávě o existenci Muzea hořčice promítnete kremžskou, plnotučnou a nějakou ochucenou francouzskou. Ale tolik druhů, že by se daly vystavovat? A přesto je to možné. Hořčice vystavují v americkém Wisconsinu, kde mají ke shlédnutí více než 4600 skleniček hořčice z šedesáti různých zemí světa. Vystavují se rovněž různé důležité věci a materiály mapující historii hořčice, jako kelímky, staré lahvičky a různé propagační materiály. Samozřejmě zde stojí i obchůdek s nabídkou různých druhů hořčicí a dalších pikantních omáček.

 

Těstovinová show

Kde jinde by se mohlo nacházet muzeum těstovin než v Itálii? Museo Nazionale delle Paste Alimentari  najdete v centru Říma v  Palazzo Scanderbeg u Quirinale Palace, v blízkosti Fontány di Trevi. Jediná se o jediné muzeum tohoto druhu na světě. V jedenácti výstavních místnostech objevíte osm století historie národního jídla Itálie. Uvidíte, jak těstoviny vznikají krok za krokem – od obilovin, přes míchání, sušení, od starých až po moderní stroje. K největším atrakcím patří obilný sál, kde vám vysvětlí životní cyklus talíře plného těstovin. Neapolský sál přináší vzrušující expozici fotografií slavných, jakou je například Sofia Lorenová, s těstovinovým menu. A pak se vrhněte na vaše oblíbené farfalle, špagety, makaróny, tortellini, tagliatelle, linguine nebo lasagne.

 

Banánové muzeum

Mezi nejoblíbenější ovoce patří banány, a tak se není čemu divit, že mají i vlastní muzeum ve Washingtonu. Mimochodem Američan sní průměrně kolem 150 banánů za rok. Ředitelkou muzea je Ann Mitchell Lovell a shromáždila zde více jak 4000 druhů různých artefaktů, lidového umění a výstředností z jiných kultur zasvěcených banánové náladě. Když byla malá, rodiče na ni dokonce volali Anna Banana. Při cestě na Havaj v roce 1980 objevila bar pojmenovaný „Anniny banány“. Koupila si tam tričko s jejich logem a pak to všechno začalo. Sháněla další a další banánové věci a schovávala si je.

 

Čokoládové muzeum

Ať už milujete čokoládu mléčnou, hořkou, bílou, s lískovými oříšky, mandlemi, želé či kokosem, neodoláte se jistě podívat na různé výrobky z této pochoutky. Ráj pro vás může zajistit čokoládové muzeum. Museu de la Xocolata stojí v Barceloně na Comerç, 36. Patří místnímu cukrářskému spolku a kromě příběhu historie čokolády zde najdete plno zajímavých čokoládových soch. Samozřejmě nejvíce návštěvu ocení děti. Pro ně je zde nachystáno plno workshopů, na které se musí předem objednat. Mezi témata kurzíků, trvajících cca 1 - 2,5 hodiny podle zvoleného druhu, patří například „čokoládoví umělci“ pro děti od 4 do 12 let, kdy se vyrábí čokoládové figurky pod dohledem a s výkladem profesionálů. Dalším tématem je Cesta objevení kakaa pro děti od 6 do 12 let nebo Pohádový příběh Xispety de Cacau pro tří až šestileté, kdy pomocí čokoládové bohyně vstoupí do magického světa skrze pohádky a hraní. Zajímavý je i workshop razítkování triček čokoládovými tématy inspirovanými předkolumbovskou érou, nebo dětská cukrárna s vyráběním prvních dezertíků.
A navíc: Čokoládová řeč mluví vždy chutně!


Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
si vybrakla testovinove a cokoladove muzeum, ale i bananove by se mi libilo........fakt
Obrázek uživatelky
profil
moc zajímavé čtení. Ani jsem nevěděla, jaká muzea lze navštívit. Zaujala mě už I.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V čokoládovém muzeu by se mi fakt líbylo.
Obrázek uživatelky
profil
opravdu velice zajímavé počteníčko!
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavá muzea světa. Určitě stojí za podívanou.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles