MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čí je to miminko?

28. 02. 2016 | Vaše příběhy

Jsem mámou dvou dcer, které jsou už dospělé a samy mají děti. Takže jsem „babičkou z minulého století“, jak s oblibou uvádím. Narodila jsem se v době, kdy neexistovaly ještě ani barevné televize, natož mobilní telefony, počítače a další vymoženosti dnešní doby. Když jsem byla mladá, poznala jsem svého muže. Zamilovali jsme se, chvilku jsme spolu chodili a pak jsme se vzali. Narodila se nám první holčička. Dělala nám jen samou radost, a tak jsem po necelých třech letech putovala opět do porodnice. Další dítě byla opět holka. Zahlédla jsem ji jen na okamžik, než ji odnesli z porodního sálu a já měla odpočívat.

Nemohla jsem se dočkat na chvíli, kdy mi ji přinesou na krmení. Tehdy nebylo běžné mít miminko na pokoji. Vozík plný dětí, vyskládaných jako vánočky, přistavila sestřička u pokoje a z vozíku vzala jeden uzlíček, který podala mamince se slovy: „Tady máte miminko na krmení.“

I tehdy to tak udělala. Ležely jsme na pokoji tři. Nejdříve podala malého chlapečka jedné z nás. Pak druhé, nakonec strkala křičící uzlík do mých rukou.

„Ale já chci svou holčičku,“ řekla jsem.

„Tohle je vaše holčička,“ řekla sestřička a vnucovala mi řvoucí děcko.

„Ne, toto není má holčička,“ trvala jsem na svém.

„Jak to můžete tvrdit?“ zajímalo sestřičku.

Opravdu, jak jsem to mohla tvrdit? Podívala jsme se na dítě a věděla jsem, že není mé.

čí je to miminkoSestřička zkontrolovala číslo na ručičce miminka. „Číslo se shoduje,“ usmála se.

„Možná, ale já vím, že není má,“ tvrdila jsem tvrdošíjně. Dítě jsem zahlédla jen na okamžik a věděla jsem, že miminko se po porodu mění. Nebyla jsem přece prvorodičkou, doma mě čekala má starší ratolest. Přesto jsem podvědomě tušila, že dítě mé není.

„Tak zkontrolujeme ještě jméno na nožičce,“ usmála se sestřička. Rozbalila holčičku. „Vidíte, jméno se shoduje,“ řekla pak a dítě mi podala. S vozíkem plným mrňat se rozjela dál. Zastoupila jsem jí cestu.

„Já chci své dítě!“

Z pokoje lékařů vyšla sama paní primářka. „Co se tu děje?“ ptala se.

„Paní tvrdí, že její holčička není její,“ odpověděla sestřička.

Lékařka byla zjevně unavená. Poručila sestře, ať mi dá něco na uklidnění, a zase se vrátila do svého pokoje. To mě rozezlilo. V době, kdy neexistovaly mobilní telefony, se bylo těžké bránit. Dítě jsem nakojila a opět vrátila sestřičce.

„Můžu se podívat?“ zeptala jsem se ještě.

„Na co se chcete dívat?“ ptala se sestra. Pomalu jsem přešla k vozíku plnému dětí. Trvalo mi jen pár okamžiků, než jsem mezi novorozenci našla důvěrně známou tvářičku. Byla totožná s tvářičkou mé první dcerky, když jsem ji před necelými třemi lety přivedla na svět. I toto miminko mělo důvěrně známé rysy tváře.

„Toto je mé dítě!“ ukázala jsem na děťátko. Pohladila jsem dítě po tvářičce. Sestřička v mžiku odtlačila vozík do pokoje pro novorozeňata.

Napjatě jsem čekala na návštěvu svého muže. Tehdy byly návštěvy po porodu značně omezené.

„Vyměnili nám dítě,“ řekla jsem mu.

Nejdřív mi ani on nevěřil. Když ale viděl, s jakým přesvědčením to tvrdím, zburcoval nakonec půl nemocnice. A protože i jeho bratr byl uznávaným lékařem, obrátil se i na něj.

Můj švagr se cítil povinován mi pomoci. Možná si jen říkal, že se mě zbaví a bude mít klid, když sám nemocnici navštívil. Jen s jeho pomocí jsme se nakonec domohli krevních testů. V minulosti tyto testy nebyly prováděny tak často, jako dnes. Naštěstí se hned potvrdilo, že miminko, které mi sestřička vnucovala, nemůže být ani mé, ani mého muže. Mělo totiž odlišnou krevní skupinu, zatímco holčička, na kterou jsem ukázala, měla krevní skupinu totožnou s tou mou.

Až po několika dnech se stoprocentně prokázalo, že jsem měla pravdu a sama jsem si naši mladší dcerku našla na vozíku plném novorozeňat.

Dnes se občas setkáváme s kauzami vyměněných dětí. Žasneme, jak je toto vůbec možné? Jsem živoucím důkazem, že se takovéto výměny stávaly mnohem dřív, už v minulém století.

Naštěstí můj mateřský pud nás uchránil toho, abychom vychovávali celý život cizí dítě.

Můj strach z výměny miminek se mi opět vrátil, když postupně obě mé dcery přiváděly na svět své děti. „Vem si manžela s sebou!“ nabádala jsem každou, a ony mě naštěstí poslechly.

čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Čí je to miminko?:

Čí je to miminko?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Nechápem, ako sa takáto zámena môže stať.
Predsa hneď po pôrode dajú matke aj bábätku rovnaké "razítko", alebo bábätku ceduľku s menom.
Jedine že je na sále viac pôrodov naraz alebo po sebe a sestričky to nestihnú "spárovať" hneď.
Inak ma zarazila aj reakcia lekárky. To, že bola unavená ju neospravedlňuje.

Čo by sa stalo, keby ani krvné testy nevylúčili, že dieťa nie je tvoje?

Ešte dobre, že sa všetko uviedlo na pravú mieru.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článekSmajlík
mateřský instinkt tě nezklamal
Obrázek uživatelky
profil
Ještě, že jste se nenechala odradit. SmajlíkSmajlík
Skvělý článek.
Obrázek uživatelky
profil
A já jsem si vždycky říkala že když máme totožné razítko,že to nemůžou vyměnit
Obrázek uživatelky
profil
Mě se stalo něco podobné. Jen s tím rozdílem,že sestřička to udělala schválně. Maminka chlapečka neměla mlíko. Divila se,že jsem to poznala. Ale moje holčička měla skoro 4kg a chlapeček něco málo přes 2,5kgSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles