Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 24.05. 2024
Dnes má svátek Jana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co se stane, když želatina chybí?

7. 03. 2011 | Krása

Želatina je potřebná pro výživu kloubů a chrupavek, pomáhá při vývoji kosterní soustavy, zubů, šlach a také svalstva. Je také potřebná v době překotného růstu v pubertě. Rovněž při nedostatku vápníku. Zlepšuje hybnost kloubů a předchází úbytku kloubní chrupavky.


Užívá se i ve veterinárním sektoru hlavně pro psy seniory, často v kombinaci s minerály. Želatina je ve výživě potřebná jako zdroj kolagenu, k jeho regeneraci. Nejdůležitější je kolagen, potažmo želatina pro klouby. Starší lidé, ale i sportovci a lidé těžce fyzicky pracující, trpí tak zvanou osteoartrosou neboli degenerativním onemocněním kloubů, které je-li nedostatečně včas diagnostikováno a nekvalitně léčeno, může být komplikováno zánětem.


zelatinaDojde k zanícení kloubního pouzdra. Z kloubního pouzdra do kloubní tekutiny jsou vylučovány enzymy, které způsobí odbourávání chrupavky. Zhoršuje se její výživa a dojde k úbytku chrupavčité hmoty, vznikají mikrotrhliny a nakonec je poškozena i kloubní kost. Ta se vlivem chorobného procesu rozpadá, deformuje a vzniká tzv. dekompensovaná osteoartrosa, jejíž léčení je obtížné a v extrémním případě se musí nahradit postižený kloub kloubem umělým, tedy totální endoprotésou.


Nejčastěji se nahrazují kyčle, kolena ale i lokty. Jedná se o nosné klouby. Osteoartrosou však trpí i jiné klouby v těle, které nahradit nemůžeme a tudíž bychom se měli o regeneraci kloubní tkáně starat co nejdříve a preventivně. Nejvíce jsou ohroženi lidé, kteří mají v anamnéze v dětství luxaci například  kyčlí nebo mají v rodině předky s osteoartrosou, těžce fyzicky pracující, sportovci a lidé s nadváhou.


Snad každý člověk se během svého života setká s problémy pohybového aparátu. Náchylné jsou k tomu především klouby. V dětství a dospívání zažíváme růstové bolesti, v produktivním věku jsou klouby zvýšeně namáhány při pracovní činnosti nebo při sportovní aktivitě, zejména tzv. nosné klouby (kolena, kyčle) jsou výrazně zatěžovány i nadváhou, která čím je vyšší, tím více klouby trpí.


kloubU postižení jak drobných kloubů páteře, tak i velkých kloubů na končetinách, je velice důležitá prevence, a to dostatek pohybu, snižování nadváhy a kvalitní strava s dostatečným přísunem látek nezbytných k fyziologické stavbě a činnosti kloubních chrupavek. Vhodným přípravkem, zajištujícím přísun těchto látek je želatina, která slouží nejen k ochraně kloubních chrupavek a vazů před předčasným opotřebováním, ale také k regeneraci těchto struktur.


Proč jíst želatinové medvídky & Tip pro zdravé klouby


Želatinové bonbóny, například medvídci, se tvarují ve formách a leští včelím voskem, nikoli tukem. Tyto „gumové“ sladkosti ve tvaru medvěda velikosti 1cm mají světový ohlas, mlsali je už i legendární Beatles. Gumoví medvídci vznikli v Německu, ve dvacátých letech minulého století a jsou tu dodnes. Jejich obliba neklesá. Dodávají lidskému organismu čtyři aminokyseliny, které jsou unikátní a nutné pro syntézu lidského kolagenu. Výhodou také je, že jsou bez cholesterolu, s neutrálním cukrem a mají i zajímavé ovocné příchutě.


Autorka: MUDr. Bohumila Svačinová, 
privátní internistka Polikliniky na Praze 1



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
je baštímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
najdoležitejšia je fakt prevencia
Obrázek uživatelky
profil
bych ráda věděla, které jsou ty pravé Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles