Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Barvené vlasy

12. 04. 2020 | Péče o vlasy

Schválně se někdy rozhlédněte na ulici a zkuste spočítat, kolik barev mají lidé kolem vás na vlasech. Asi byste počítali dlouho, dnešní doba přeje barevným kreacím a možnosti jsou téměř neomezené. Abychom si mohli povědět více o barvení vlasů, různých možnostech a technikách, musíme vysvětlit, jak a kde se tvoří přirozená barva vlasů a jak ji lze změnit.


Lidský vlas a jeho barva


Lidský vlas je tvořen 3 vrstvami. Svrchní vrstva je tvořena překrývajícími se šupinkami, asi jako povrch šišky. Stav této ochranné vrstvy je nesmírně důležitý pro vzhled vlasů. Je-li nepoškozena, vlas je ideálně chráněn proti dehydrataci a ztrátě elasticity. Pokud není svrchní šupinatá část narušena, odráží světlo, a tím vzniká přirozený lesk vlasu. Pod svrchní částí leží vláknitá vrstva.


vlasyTu tvoří vláknité buňky, které vlasu dodávají pevnost a  pružnost. Obsahuje také pigmentové buňky, které určují výslednou barvu vlasu. Nejvnitřnější vrstva vlasu je tvořena měkkými keratinovými buňkami. Může být u člověka přerušovaná nebo souvislá. Barvu vlasů určuje množství a tvar pigmentových zrnek ve vláknité vrstvě vlasu. S věkem tvorba melaninových zrnek ustává, vlasy jsou šedé, jsou sklovité a bezbarvé, nemají žádný pigment.


Není barva jako barva


Barvy rozlišujeme podle způsobu vlivu na vlas:
1) Vymývací:
a) řasenky, šampony, spreje, tužidla
– jsou na bázi vody a na jedno umytí,
b) profesionální přelivy krátkodobé – zcela se vymyjí po 12 umytí (krycí schopnost šedivých vlasů 50%),
c) profesionální přelivy dlouhodobé – vydrží zhruba 24 umytí, nevymývají se však úplně, zůstávají neznatelné odrosty (krycí schopnost šedivých vlasů 75%).


2) Permanentní:
dlouhodobé barvy, které odrůstají a jsou spojeny s 6 a 9% peroxidem (zesvětlovací barvy s 9 a 12% a odbarvovače s 6 a 9%). 12% peroxid se používá jen zřídka. Tyto barvy mají 100% krycí schopnost šedivých vlasů.


Barvy na fyzikálním principu: chovají se jako přelivy (jejich konečný odstín se odvíjí od základní barvy), jsou regenerační, zářivé a chrání vlasy. Jejich výhodou je, že se nevymývají a přitom neobsahují peroxid. Jejich použití je vhodné především na suché a vlnité vlasy, které díky nim získají lesk.


Techniky barvení


vlasyVlasy jsou výraznou součástí lidského vzhledu a jejich barva nebo barevné zdobení byly a jsou předmětem zájmu. Kromě barvení celého vlasového porostu do požadovaného odstínu existuje celá škála technik a způsobů, jak obarvit jen část/části vlasů. Některé z těchto technik, ale také mnoho nových, používají dnešní profesionální kadeřníci. Mezi ty nejznámější patří technika


• melírování,
• barvení tón v tónu,
• zesvětlování /ztmavování partií vlasů,
• odbarvování a barvení do zcela nových odstínů,
• hairpainting
(barvení vlasů do obrazců) – jeden z nejnovějších módních trendů.


sady péče o barvené vlasy


• Vlasy po barvení umyjte nejdříve za 48 hodin, barva se lépe stabilizuje.
• Barvené vlasy myjte jen velmi jemnými, šetrnými šampony nejlépe pro barvené vlasy.
• Nepoužívejte šampony s peelingovým efektem.
• Barvením se vlasy narušují, proto je nezbytně nutné je po každém mytí ošetřit kvalitním kondicionérem, intenzívním zábalem, či kúrou, které uzavřou šupinky vlasu, takže barva je lépe uvnitř fixována.
• Pro styling barvených vlasů je ideální používat stylingové přípravky s obsahy UV filtru, který chrání vlas před dalším vysoušením a také před poškozením působením světla a slunce. Vlivem UV záření dochází ke změně barvy (tzv. vyšisování).
• V letním období je vhodné chránit barvené vlasy kloboukem nebo šátkem, případně použít velmi intenzivní ochrannou kosmetiku k tomu určenou.
• Mezi trvalou a barvením je třeba dodržet časový odstup (2-3-týdny), pokud možno aplikaci svěřit do rukou profesionálního kadeřníka a uposlechnout jeho doporučení.
• Konečky barvených vlasů častěji ošetřujeme sérem nebo intenzivní kúrou proti třepení a vysoušení vlasových konečků.


Tipy a triky pro barvení vlasů


vlasy• Vlasy před barvením permanentní barvou nemyjte, je třeba aby na pokožce zůstal ochranný film. Ztrátou ochranného filmu by mohlo dojít k podráždění, či poškození pokožky.
• Pokožku kolem čela, uší a na krku ochraňte krémem (pokud nanášíme tmavou barvu). Pamatujte však, že krém nesmí přijít s vlasem do kontaktu, jinak se zcela jistě nenabarví.
• Přebytky barvy mimo vlasovou hranici ihned setřete, v případě nežádoucího obarvení. pokožky použijte například mastnější krém, odličovač, lotion (v kadeřnictví mají speciální lotion).
• Při opakovaném barvení barvěte pouze odrosty, nepoužívejte barvu na celou délku vlasu (pouze pročešte širokým hřebenem na posledních pár minut), jinak dojde k dalšímu usazování pigmentů a výsledný efekt není sjednocená barva po celé délce vlasu, ale naopak. Barvením již barvených vlasů se vlasy také ničí a dochází k jejich vysušování.
Barvení, melírování a odbarvení  zvyšuje poréznost vlasů a může tak napomoci vyřešit problém s přílišnou mastivostí vlasů.
• Jemné vlasy je vhodné barvit přelivy, které obalí vlas, a tím působí objemněji. Pozor na příliš tmavé nebo kontrastní barvy, u řídké kštice dochází k prosvítání pokožky.
• Zásadní změnu barvy je třeba sladit i s barvou líčení a také se stylem a barevností oděvu.


Zajímavosti ze světa a historie


• vlasy si můžeme zabarvit odvarem z heřmánku, cibulových slupek, listí nebo slupek vlašských ořechů, odvaru šalvěje a samozřejmě známou hennou,
• Germáni – močovina,
• Řekové – blond – zesvětlování vlasů na blond,
• staré Japonsko – vymotáváni vlasů šlechtičen – olejování, skladování – příčesky, paruky (používání pak ve stáří nebo při ztrátě vlasů).


Zdroj: Na hlavu.net


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
farbímvlasy od dvadsiatky
Obrázek uživatelky
profil
Někdy se svou kadeřnicí experimentujeme a mívám i tříbarevný melír, ale většinou zažiji rozumu a používám pouze barvy dvě.
Obrázek uživatelky
profil
musím reagovat, já měla dost šedivé vlasy už po třicítce a určitě bych to nenechala tak, pro své vlastní tehdy ještě maličké děti bych byla babka a můj manžel by si našel krásnou brunetu nebo blondýnuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nic proti tvému názoru,ale myslíš,že až ti jednou bude -sát,že budeš chtít být šedivá?Nevěř tomu,stále budech chtít vypadat solidně a nebude to znamenat,že jsi špatná-moderní babička.
Obrázek uživatelky
profil
být můžeme, ale to přece neznamená, že o sebe přestaneme dbát, vždyť vnoučatům tím nijak neubližujeme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek