8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Což takhle dát si bio?

3. 10. 2008 | Péče o tělo

A to přesto, že většina lidí zatím stále vnímá "bio" spíše jako synonymum pro vegetariánství, které si spojují s jakousi duševní úchylkou.


Biopotraviny ale najdeme v celém spektru potravin a jejich jedinou odlišností je, že pocházejí z ekologického zemědělství. Mezi jeho hlavní zásady patří šetrný přístup jak ke zvířatům, tak k půdě jako celku. Produkují je tedy lidé, kteří odmítají žít pod heslem "po nás potopa". Při pěstování plodin v ekozemědělství se na rozdíl od běžné produkce nesmějí používat umělá hnojiva, chemické postřiky či geneticky modifikované organismy. Zvířata pak musejí být chovaná v souladu se svými přirozenými potřebami - třeba mít možnost pást se na louce a nesmějí dostávat hormony ani antibiotika. Při zpracování ekoproduktů jsou pak přísně zapovězena určitá aditiva neboli "éčka", která mění přirozené vlastnosti potravin a mohla by mít nežádoucí účinky na naše zdraví ( různé konzervační látky, barviva a ochucovadla ).

 

Biopotraviny jsou čím dál více oblíbenější

Biopotraviny jsou pak jakékoli potraviny v biokvalitě, tedy nejen semínka, jak je zažito v obecném podvědomí, ale i maso a uzeniny ( skvělý je například biouherák), mléčné výrobky, ovoce, zelenina, těstoviny, jako je káva a čokoláda, a dochucovadla jako koření a kečupy. Z jejich přirozené chuti pak má požitek labužník i asketa, a vůbec nemusí být zarytý vegetarián.

 




A protože září , jak už bylo napsáno úvodem, byl měsícem biopotravin, připravila jsem si pro Vás na vyzkoušení jeden recept.


Treska s česnekem a zázvorem

4 filety tresky
2 pol.lžíce sójové omáčky
1 čaj.lžička sezamového oleje
1 pol.lžíce rostl.oleje
1 svazek chřestu
1 malá brokolice
200g hrachových lusků
1 velká chilli paprička
1 pol.lžíce čerstvého zázvoru ( nastrouhaného )
1 stroužek česneku
a bazalka čerstvá nebo mražená na ozdobu


Postup:
Do hrnce dáme napařovák na knedlíky a nalijeme na něj vodu. Do mělké misky nebo na talířek nalijeme sójovou omáčku se sezamovým olejem a i s talířkem postavíme na napařovák a přikryjeme pokličkou, napařujeme asi 5minut, než jsou filety měkké. Mezitím v pánvi zahřejeme rostl.olej a opečeme brokolici a chřest. Pominutě přidáme chilli papričku, zázvor a česnek, a opékejte ještě asi půl minuty. Ústřicovou omáčku smíchejte s jednou lžící vody, pak přidejte bazalku. Restovanou zeleninu rozdělte na talíři, na ni položte rybu a posypte sezamovými semínky.


Dobrou chuť.

 

                                                                                           Veru
                                                                                            ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !