Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cyklistika – jak začít (a nepřestat)?

14. 04. 2020 | Cykloturistika
Jaro je tady a s ním také chuť pustit se do nějaké sportovní aktivity. Pokud nejste zrovna kovaný sportovec, je dobré začít nenásilně a pro takové účely je cyklistika úplně ideální. Můžete si totiž vybrat nenáročné trasy, začít jen s pár kilometry, ze začátku se vyhnout velkým kopcům a postupně obtížnost zvyšovat zároveň s vaší fyzičkou.

Také pokud jste zkušenější cyklista, mohou vám následující tipy pomoci probrat se po zimě. Na kolo můžete vyrazit i v současné situaci, určitě ale volte výlety do přírody, kde zamezíte kontaktu s lidmi, a nezapomeňte si vždy zakrýt ústa a nos. Můžete si takto vynahradit pohyb ve fitness centru, která jsou nyní zavřená.

Jděte do toho s radostí

Pokud je kolo něčím, co vás odpuzuje, nemá smysl se do ničeho nutit. Cyklistiku, stejně jako každý jiný sport, byste měli dělat s radostí a ne protrpět každé šlápnutí do pedálů. Začněte s kratšími trasami a zprvu se vyhněte prudkému stoupání. Postupné navyšování náročnosti vás bude dělat silnějšími a pokud vytrváte, za chvíli bez problému ujedete i desítky kilometrů. Jaro je pro takový postupný začátek ideální.

mladí lidé na koleProjděte si pravidla jízdy v provozu

Ne každý si užívá luxusu žití v blízkosti přírody, a tak je občas potřeba projet na kole i městem. Abyste neohrozili bezpečnost vaši ani nikoho jiného, vyplatí se oprášit si pravidla silničního provozu, zjistit si, kdo má v jaké situaci přednost, jak daleko od kraje jet v cyklopruhu či podél parkujících aut. Tomuto bodu věnujte ještě větší pozornost ve chvíli, chystáte-li se na kolo s dětmi a máte tak zodpovědnost i za někoho dalšího.

Správný výběr kola

Kolo vybírejte podle toho, k jakému účelu jej budete využívat. Jiné kolo zužitkujete „v městské džungli“, jiné pak například v horském terénu. Výběr kol je v dnešní době na opravdu vysoké úrovni, a tak není problém sehnat kolo, které vám bude vyhovovat i v případě, že máte nějaké zdravotní omezení nebo vaše výkonnost už není to, co bývala. Při výběru kola se nezdráhejte poradit se s odborníkem a probrat s ním své požadavky. Kolo zpravidla bývá větší investice, kterou je dobré si promyslet a vybrat správně.

Vhodné a bezpečnostní vybavení

Kromě kola si budete muset pořídit i několik dalších nezbytností. Tou první je rozhodně přilba, jejíž nošení je u nás při jízdě na kole povinné pro osoby do 18 let, ale opomíjet by jej neměli ani dospělí. Jde o důležitou součást cyklistické výbavy, která vám může zachránit život. Při výběru přilby se přesvědčte, že má odpovídající bezpečnostní certifikaci podle normy ČSN EN 1078.
Pokud se na bezpečnost podíváme z jiné perspektivy, určitě se vyplatí pořídit si kvalitní zámek, který vaše kolo uchrání před zloději. Co se týče dalšího vybavení, určitě je vhodné pořídit také sadu pro opravu případných defektů včetně pumpičky a náhradní duše, které budete vždy vozit s sebou. Pokud se chystáte jezdit i za nepříznivých světelných podmínek, pořiďte si bílé světlo na řídítka a červenou blikačku na zadní část kola. Tyto drobnosti můžete při jízdě dát do batohu nebo do speciální brašny, které jsou dnes k dostání ve různých variantách pro umístění na řídítka, na rám kola či na nosič.

Elektrokolo? Žádná ostuda

Trendem poslední doby jsou elektrokola, díky kterým se nemusíte limitovat náročností terénu a můžete vybrat i více kopcovité trasy. Neznamená to, že se vám nechce šlápnout do pedálů, možnost elektropohonu si můžete nechat opravdu je pro případ náročného stoupání a zbytek trasy překonat klasickou jízdou. Elektrokolo je zkrátka vhodné pro každého, kdo se nechce zabývat zbytečnými zábranami.

Oblečení – trendy a praktické

U oblečení platí, že by mělo být pohodlné, praktické a mělo by se vám také líbit. Začít můžete klidně s oblečením, které už máte, pokud vás ale cyklistika nadchne, určitě se vyplatí investovat do něčeho sofistikovanějšího. Všechny kousky by hlavně měly dobře odvádět pot. Zvolte vždy správnou velikost, aby vás nic netlačilo a vše vám bylo pohodlné. Vhod přijdou i malé kapsičky na drobnosti. Přidanou hodnotou jsou reflexní prvky, které zvýší vaši bezpečnost v silničním provozu.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !