Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dejte si pozor na kolena i hlavu! Úrazy na sněhu se týkají nás všech

1. 02. 2022 | Nemoci
Lyže, snowboard, skialpy, ale i sáňky, boby nebo obyčejná turistika. Tady všude na vás na horách číhá nebezpečí. A že to není jen tak, dokazuje i to, že má Horská služba každý rok čím dál tím víc práce.

V loňské zimní sezoně vyjížděli záchranáři v červenomodrých bundách k 7605 případům. U lyžařů to odnášejí především kolena, u snowboardistů horní končetiny a hlava. Ale pozor, tím to rozhodně nekončí. Pozor by si měli dávat i ti, kteří se na sjezdovce ani neukážou. U připojištění zimních sportů lidé zapomínají na sáňkování, bruslení nebo běžkování.

Podle Mezinárodní zprávy o zimní a horské turistice se lyžování nebo snowboardingu věnuje dva a čtvrt milionů Čechů. Patříte k nim? Pokud ano, máte ve své zimní výbavě i dobré úrazové připojištění? Nehoda totiž není náhoda. „Nejčastější příčinou je nedodržování pravidel bezpečného pohybu na sjezdových tratích,“ říká jednoznačně ředitel Horské služby Patrik Jakl s tím, že častou příčinnou je také nedostatečný servis výbavy, který do těchto pravidel spadá.

Nejčastěji se loni vyjíždělo na pomoc lyžařům (zhruba polovina případů), poté snowboardistům, zimním pěším turistům, běžkařům a nemalý podíl na výjezdech mají také lidé na sáňkách a bobech. U lyžařů se řeší nejčastěji poranění kolen, dále pak zranění holení a kotníků nebo paží. Naopak u snowboardistů dominují úrazy horních částí těla. Zápěstí a paže, potom ramena a klíční kosti. Úrazy hlavy a zad si způsobí zhruba dvakrát častěji rovněž snowboardisté.

Skialpinismus zažívá boom


Aktuálním fenoménem na českých horách je rostoucí obliba skialpinismu a s tím spojené rostoucí číslo výjezdů ke zraněným milovníkům tohoto adrenalinového sportu. Zatímco v roce 2015 vyjížděli záchranáři ke čtrnácti skialpinistům, v roce 2016 to bylo těchto zásahů osmatřicet. Každým rokem toto číslo roste. „Skialpinismus se stal módou i v našich podmínkách a stává se, že se mu věnují lyžaři bez potřebných dovedností a zkušeností. Výjimkou proto není zásah v těžko přístupném terénu a v některých případech i spolupráce Letecké záchranné služby,“ říká Jakl.

Dalším specifikem, které naše hory mají, je poměrně vysoký podíl zraněných snowboardistů. Protože těžké začátky, při nichž se hodně padá a často dochází ke zraněním především horních končetin, absolvují snowboardisté právě na českých horách. „Poprvé jsem se postavil na prkno na malém kopečku s dětským vlekem. Říkal jsem si, že se nic nemůže stát. A stalo. První pád, já dal ruce pod sebe a za půl hodiny jsem už sedel na jablonecké chirurgii,“ vzpomíná na své snowboardové začátky Martin Louže z Prahy.


Buďte opatrní i na sáňkách


A že lyžím, ani ničemu podobnému, co má skluznici neholdujete? To neznamená, že se vám nemůže nic stát. I takové sáně nebo boby mohou být docela nebezpečné. Chybou totiž bývá, že někdy na připojištění zimních sportů zapomínáme také u bruslení, sáňkování, nebo běžkování. Přitom úrazy z těchto aktivit bývají neméně závažné. Navíc podle průzkumu je sáňkování a bobování u Čechů nejoblíbenější zimní kratochvílí a občas se mu věnuje až polovina dotázaných.


Zdroj: UNIQA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !