8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dieta po dietě: nikdy nekončící boj?

3. 11. 2016 | Diety
Pokud jste ukončili dietu a dosáhli jste výsledků, které jste si předsevzali, neznamená to, že se byste se měli hned vrhnout k ledničce a dopřát si vše, co bylo z vašeho jídelníčku vyřazeno. Vracení se do tzv. normální stravování by mělo být pozvolné a definitivně byste se měli zbavit návyků, které mohou ztracená kila přivést zpět.

Právě tato fáze je pro dlouhodobou úspěšnost redukce zcela zásadní a právě zde se dělá nejčastější chyba, vedoucí k rozvoji tzv. jojo efektu. Spočívá v tom, že se přejde příliš rychle z režimu diety do režimu stravování před dietou.

Aby se kila nevracela jako jojo

Po skončení diety je potřeba dát organismu dostatečný čas, aby si na novou, sníženou hmotnost zvykl. Není pravda, že k jojo efektu dochází tam, kde byl úbytek hmotnosti příliš rychlý.

dieta po dietěVe skutečnosti je situace komplikovanější. Rychlost redukce nemá se vznikem jojo efektu nic společného, stejně jako platí, že nejvíce si pacienti škodí, když po dosažení kýžené hmotnosti začnou den ze dne jíst jako před redukcí. Skutečným problémem není ani tak opětovné nabrání kilogramové hmotnosti jako skutečnost, že si v situaci náhlého nadbytku po periodě krutého nedostatku organismus po prodělané dietě přednostně vytvoří další tukové buňky, místo toho, aby si nejprve doplnil ochablou svalovinu, neboť redukci vnímá jako hladomor, který se může kdykoliv opakovat a je třeba mu čelit vytvářením rezervní energetické zásoby-tedy tukové tkáně. Touto cestou se neustále zhoršuje poměr „libové“ tkáně (svalů) k tukové, se všemi neblahými důsledky pro organismus.

Sladké nebezpečí: v hlavní roli cukr

Po skončení diety se velmi často objevuje chuť na sladké, která má několik příčin, jenž jsou zpravidla velmi komplexní. Zahrnují dlouhodobý nedostatek vitamínů ze skupiny B, psychické vlivy i euforizující účinek pražených kakaových bobů, které lze řadit mezi návykové látky srovnatelné s praženými kávovými boby (kofein). V této fázi je třeba nabídnout dostatečně bohatou škálu „postdietních“ nízkokalorických jídel bohatých na bílkoviny, chudých na cukry a tuky.

Několik doporučení, co dělat po dietě a čemu se vyvarovat:

  • Zavést do svého programu pravidelnou fyzickou aerobní aktivitu, tedy nejméně 2 x týdně se musíme programově zapotit a zadýchat (plavání, běh, běžky, kolo, aerobic, atp). Golf, jóga ani šachy ke zvýšení energetického výdeje nepřispívají.
  • Trvale se vystříhat energeticky bohatých látek, které jsou v dnešní době organismu většinou úplně k ničemu, pokud mu vysloveně neškodí (rychlé cukry, živočišné produkty všeho druhu, kravské mléko a produkty z něj, alkohol).
  • Naučit se jíst pravidelně 4 x denně, s minimem jídla na noc
  • Navyknout si jíst poloviční dávky jídel oproti stavu před redukcí.
  • Uvědomit si, že potraviny, které jsou předmětem masivních reklamních kampaní, jsou obvykle zdraví nejméně prospěšné.
  • Kupte si odšťavňovač a připravujte si 1x denně zdravý přírodní džus z ovoce a zeleniny.
  • Všechny potraviny si kupujte v BIO kvalitě.
  • Naučte se číst obaly a příbalové informace, abyste věděli, co kupujete a jíte
  • Z jídelníčku zcela eliminujte rychlé cukry a produkty doslazované cukrem nebo umělými sladidly. Pokud už musíte, slaďte medem.
  • Omezte konzumaci kravského mléka a produktů z něj.
  • Omezte spotřebu tučných sýrů, másla a vyhněte se na hony všemu, co obsahuje hydrogenované (ztužené) tuky, ať už výrobci na obalu slibují cokoliv (margaríny, rostlinné tuky, atd). Naučte se pravidelně používat kvalitní „panenské“ oleje (získané z prvního lisování za studena) a ty mezi sebou střídejte (olivový, řepkový, ořechový, atd).
  • Zcela opusťte nejškodlivější formy tepelné úpravy jídel (smažení, pečení, grilování). Upřednostněte vaření v páře a marinování.
  • Konzumujte pravidelně vlákninu, naklíčená semena a různé druhy nesolených ořechů.
  • Dávejte přednost zásadotvorným potravinám: fíky, fazole, špenát, rozinky, mrkev, okurka, saláty, pohanka, ananas, grapefruit, broskve, hroznové víno, melouny, kokos, sója, meruňky, červená řepa, většina druhů ořechů, datle, brambory, kapusta, hodně zralé banány, atd.
  • Jako univerzální zdroj omega kyselin poslouží čerstvé ryby a panenské rostlinné oleje (střídat!). Jako sladidlo poslouží med nebo třtinový cukr.
  • Z alkoholických nápojů lze tolerovat v rozumné míře pouze víno, pokud jsme při jeho konzumaci schopni dodržet zásady „zdravého pití“: U mužů maximálně 4 dcl za den, u žen 2 dcl, vždy zásadně s jídlem. Víno musí být ušlechtilé, kvalitní…Krabicové víno neřadíme mezi doporučované odrůdy...

Zdroj: Fast diet



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !